TESZT: Az Oversized modulok górcső alatt

Egy új tanulmány a nagyméretű és oversized modulok összehasonlítását tűzte ki célul dinamikus és statikus terhelési tesztekkel

Egy új tanulmány alapján az oversized modulok esetében nagy szélsebességnél kisebb merevséget, valamint terhelés alatt magasabb repedésekre való hajlamot tapasztaltak.

A LONGi modulgyártó és a TÜV NORD független tesztelő szervezet által közösen végzett tanulmány során dinamikus és statikus terheléses vizsgálatokat is végeztek a LONGi Hi-MO 5 modulján. Amelynek méretei 2,26 x 1,13 m, valamint egy meg nem nevezett, oversized modulon, amelynek méretei 2,38 x 1,30 m.

A dinamikus terheléses teszthez egy szélcsatornát alkalmaztak a 60 m/s-os szélsebesség feltételének megteremtésére. A statikus terhelés-teszt a -2400 Pascal (Pa) nyomással egyenértékű hóterhelés alatti teherbírást szimulálta.

A dinamikus terhelési teszt során az oversized modul esetében magasabb rezgési amplitúdót rögzítettek állandó szélsebességek mellett, mint a nagyméretű modulnál. A teszt megállapította, hogy nagyméretű modul szerkezeti merevsége 1,3-szer nagyobb volt, mint az oversized modulé. Ez állandó szélsebesség esetén csökkentette a modul károsodásának kockázatát.

Vajon még egy hurrikánt is kibírnak?

További vizsgálatokat is végeztek az oversized modulok szélsőséges körülmények közötti teljesítményjellemzőinek meghatározására. Melyek célja akár 45 m/s és 60 m/s szélsebességek létrehozása volt, amelyek meghaladják a hurrikán küszöbértékét (ez 32-37 m/s értéknek felel meg). A tesztek azt találták, hogy az oversized modul meghibásodott a 45 m/s mérés során, mivel a modul a csavarlyuknál deformálódott és eltört.

A statikus terhelési teszt során mind a monofaciális, mind a bifaciális paneleket értékelték. A nagyméretű monofaciális modul esetében a vizsgálat során 43,5 mm-es deformációt rögzítettek, kevesebbet, mint a 67 mm-es deformáció. Ez azért rendhagyó, mert a fent említett értéket az oversized monofaciális modulban regisztrálták. Az alábbi elektrolumineszcencia kép részletesen bemutatja a repedések jelenlétét mindkét modulban a teszt után:

LONGi oversized modul teszt

Körülbelül hatszor annyi repedést regisztráltak az oversized szolármodulban a statikus terheléses tesztelés után. Kép: LONGi / TUV Nord.

A kétoldalas napelemmodulok statikus terhelési tesztelése során a nagyméretű modulnál 38,5 mm-es, míg az oversized modulnál 63 mm-es deformációt rögzítettek.