Hibrid rendszereket az Egyesült Királyságnak

A ScottishPower megkezdi az Egyesült Királyság első hibrid nap- és szélenergia, illetve tároló telephelyének építését

 

Hivatalosan megkezdődött egy 10 MW teljesítményű napelemfarm építése az Egyesült Királyság első hibrid nap- és szélerőműve, valamint energiatárolója részeként.

A dél-angliai Cornwallban, a Carland Cross helyszínen telepítésre kerülő 10 000 PV panel. Ami már meglévő 20 MW szélerőműparkot és 1 MW akkumulátoros energiatároló rendszert egészíti ki. Ez az első alkalom, amikor ezeket a technológiákat ilyen mértékben kombinálják. Továbbá részét képzi az Iberdrola tulajdonában lévő ScottishPower hibrid telephelyekkel kapcsolatban tervezett szélesebb portfóliójának.

Régi tervek felfrissítve

Ezeket a terveket a brit közmű szélerőműveinek napenergiával és tárolóval történő utólagos felszerelésére először 2019 végén tettek bejelentést. Azután, hogy a vállalat pályázott egy 40 MW-os szolárfarm és 10 MW akkumulátoros tároló építésére Skóciában. Mindezt a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriásvállalat által támogatva, amelynek ehhez lesz egy magánvezeték-kapcsolata is.

Folyamatban vannak tervek egy 40 MW-os napelemfarm és egy 50 MW akkumulátor-tároló telepítéséről is a Whitelee szélerőmű parknál. Amely jelenleg az Egyesült Királyság legnagyobb szárazföldi szélezőműparkja. A beruházást azzal a céllal valósítják meg, hogy ezek támogassák majd a zöld hidrogén termelést. 

A Carland Crossnál épülő PV létesítmény várhatóan még ebben az évben maga mögött tudhatja majd első exportját, és további két naperőműpark követi majd a ScottishPower szélerőművek helyszínein.

Hibrid rendszerek földön és levegőben

Keith Anderson, a ScottishPower vezérigazgatója azt nyilatkozta: „Kétségtelen, hogy versenyben vagyunk az idővel, és a sebesség kulcsfontosságú, de ezzel óriási lehetőség is adódik, és az üzenetünk világos – ha fele annyi idő áll rendelkezésre, mi megduplázzuk a beruházást – és ez jelentős és tartós változást hoz majd.”

Az Egyesült Királyság nagyméretű napenergia kiépítése továbbra is rohamosan halad, az új földre telepített helyszínek hálózata csaknem 17GW-ot ért el 2021 április végén. Továbbá havonta 800-900MW új telephelyet jelölnek ki a Solar Media legfrissebb piackutatása szerint.

A Statkraft két új projektet mutatott be csak márciusban, összesen 84 MWp kapacitással, amelyet Cornwallban építenek ki. Továbbá egy harmadik, Suffolkban található 41,5 MWp projektet, amelyet 55MW-os akkumulátorral párosítanak, míg a Lightsource bp felfedte, hogy közel 20 millió fontot fog felhasználni kormányzati finanszírozásból a dél-walesi ipari klaszter napenergiával működő zöld hidrogén projektjének fejlesztésére. Emellett az EDF két 49,9 MW projektet szerzett.

Ha még több ilyen, vagy ehhez hasonló cikket szeretnél olvasni, akkor nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/scottishpower-kicks-off-construction-of-uks-first-hybrid-solar-storage-wind-site/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!