Új napenergia mérföldkövet ért el az USA

Az amerikai napenergia elérte a 100 GW-os mérföldkövet, de az ellátási problémák gátolhatják a növekedési kilátásokat

 

Az Egyesült Államok 2021 első negyedévében több mint 5 GWdc napenergia-kapacitást telepített, átlépve ezzel a 100 GW-os összesített kapacitást. Azonban az ellátási lánc korlátai komoly akadályt jelenthetnek a további növekedésre nézve.

Ez a legfontosabb megállapítás a Q2 Solar Market Insight jelentésből, amelyet nemrég tett közzé a Napenergia-ipari Szövetség és a Wood Mackenzie kutatócég. Amely szerint, Texas közel 3x annyi napenergiát telepített, mint bármely más amerikai állam az idei év első három hónapjában.

Óriási növekedés tapasztalható a napenergia területén

Ez 2020 első negyedévéhez viszonyított 46% -os növekedés, ami az első negyedévben eddig tapasztalt legnagyobb növekedés. Tehát ez azt jelenti, hogy a napenergia tette ki az USA 2021 Q1-ben hozzáadott összes új energiatermelési kapacitás 58% -át. A napenergia telepítés tehát rekord, 3,6 GWdc-vell növekedett a Q1-ben. Továbbá a jelentés 2023-ig két számjegyű növekedést prognosztizál ebben az ágazatban.

Biden elnök amerikai foglalkoztatási terve, feltéve, hogy a kongresszus elfogadja, még jobban javítja majd az amerikai napenergia-piac kilátásait. Továbbá a beruházási adókedvezmények kiterjesztése, a termelési adókedvezmények és az átviteli hálózat bővítésére való ösztönzők mind pozitívan hatnak.

Azonban számítani kell a néhány kockázati tényezővel

Bár a rövid távú előrejelzések igen pozitívnak tűnnek, a jelentésben felmerülnek a kínálati oldali korlátaival és a nyersanyagok árára gyakorolt hatással kapcsolatos kérdések. A növekvő kereslet és az ellátási nyomás együttesen megnövekedett árakhoz és késésekhez vezetett. Továbbá, hogy az iparág a globális logisztikai kérdésekből fakadó akadályokkal, valamint adó- és munkaügyi törvények változásával is szembe kell hogy nézzen.

Míg az első negyedévben általában lassulnak a telepítések, az idei adatok a közösségi napenergia kivételével minden szektorban növekedést mutatnak 2020 első negyedévéhez képest.

Mi várható a lakossági és közüzemi szektorokban?!

A lakossági napenergia-piac 11% -kal növekedett 2020 első negyedévéhez képest, ami az eddigi legmagasabb adat. Wood Mackenzie arra számít, hogy a lakossági piac éves szinten 19% -kal nő, ami 2021-ben több mint 3,8 GWdc-t jelent. Ezt a fogyasztói kereslet és a tavalyi lemaradást behozni igyekező vállalatok serkenthetik.

Az első negyedévben további 3,63 GWdc-t telepítettek a közüzemi szektorban, és 6,2 GWdc új szerződést írtak alá. Ennek következtében a hálózat teljes szerződéses értéke közel 77 GWdc lett. A piac jó úton halad, hogy idén rekord, 17,9 GWdc kapacitással bővüljön. Texas tette ki ennek legnagyobb részét, ahol a februári téli vihar ellenére több mint 1,4 GWdc napenergiát telepítettek, közel háromszor annyit, mint az USA bármely más állama.

A jelentés a korábbi „nem lakossági” kategóriát felosztotta kereskedelmi és közösségi napelemekre. A kereskedelmi napenergia magában foglalja a kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági, iskolai, kormányzati vagy nonprofit szervezeteket. Ideértve a távolsági fogyasztásméréssel  rendelkező  (remotely net-metered) projekteket.

A kereskedelmi forgalomban lévő napelemek esetében az első negyedévben a telepítések a legmagasabb szinten voltak 2018 óta, és 19% növekedést mutattak 2020 első negyedévéhez képest, 347 MWdc kapacitással. Míg egyes ügyfélszegmensek még mindig helyreállóban vannak az elégtelen hitellehetőségek miatt, a környezetvédelmi, a szociális és a kormányzási (ESG) beruházások esetében növekedés történt. Ennek ellenére az előrejelzések szerint 2021-ben 20% -kal nőnek majd a kereskedelmi létesítmények a tavalyihoz képest.

Ugyanakkor a közösségi szektorban, ahol az ügyfelek helyi  napenergia-projektekben vehetnek részt, a telepítések 15% -kal csökkentek 2020 első negyedévéhez képest. A szabályozási bizonytalanságok, valamint a jelenlegi összekapcsolási és átállási programok késedelmes projekteket eredményeztek. Mindezek ellenére, ez nem feltétlenül jelez hosszú távú csökkenést, és a jelentés 16%-kal emelte az közösségi napenergia kilátásait a következő 5 évre nézve.

Amennyiben tetszett szakmai cikkünk a nemzetközi napenergia jelenlegi állapotáról nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között is.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/us-solar-hits-100gw-milestone-but-supply-issues-could-hinder-growth-prospects/