Karnyújtásnyira az elérhető növekedés a napelemiparban

Nő a bizalom a 2021-ben megvalósuló kétszámjegyű növekedéssel kapcsolatban a napelemiparban

A napelemiparban dolgozók csaknem kétharmada számít kétszámjegyű forgalomnövekedésre az évben. Legalábbis a Global Solar Council (GSC) kereskedelmi szövetség által közzétett friss felmérés szerint. Amely azt találta, hogy az iparág bennfenteseinek 64%-a, köztük a napenergiával foglalkozó vállalatok, illetve nemzeti és regionális napenergia-egyesületek is hasonló növekedést várnak 2021-ban. Amely marginális növekedés a tavalyi kétszámjegyű bővülésből profitáló 60%-hoz képest.

Összességében a megkérdezettek fokozott egyetértést mutattak a napenergia-telepítés és más megújuló energia támogatását célzó kormányzati politikákkal kapcsolatban. Miközben azok saját nettó nulla kibocsátási célkitűzéseik felé törekszenek. Ezt a véleményt osztották az ipari vezetők is az év elején tartott webinárium során, ahol közzétették a felmérés előzetes eredményeit. A felmérés június 14-éig lesz nyitva az iparágban dolgozók előtt.

Nemzetközi növekedés a napelemiparban

Gregory Wetstone, az American Council on Renewable Energy (ACORE) vezérigazgatója jelentős évnek tartja 2020-at az USA megújuló energiaforrások terén való növekedésének szempontjából. Mivel csaknem 19 GW új napenergiát telepítettek. Továbbá azt is hozzátette, hogy a megújuló energiaforrások jelentették az ország legnagyobb magánszektorbeli infrastrukturális beruházási forrását.

„Most olyan elnöki adminisztrációnk van, amely soha nem látott lépéseket tesz a tiszta energiára való gyorsabb átmenet katalizálása és az éghajlati válság kezelése érdekében” – mondta Wetstone.

Még Mexikó is, mely várhatóan „hatalmas növekedést” tapasztal majd a napenergia-piacon. Melynek kormányát a GSC korábban bírálta az olyan politikák támogatása miatt, amelyek az állami tulajdonban lévő fosszilis tüzelésű erőműveket részesítik előnyben a privát megújuló energiaforrásokkal szemben. Mindezt ebben az évben Marcelo Alvarez szerint, aki a kereskedelmi testület latin-amerikai munkacsoportjának koordinátora és a Camara Argentina de Energia Renovable (CADER) elnöke.

A tervekkel elérhető távolságba kerül a Párizsi Megállapodás

„Számos PPA-t írtak már alá Mexikóban, Kolumbiában, Brazíliában és Argentínában. Hatalmas növekedésnek lehetünk tanúi a közepes méretű (200 kW-9 MW) erőművek tekintetében, különösen Chilében, valamint Costa Rica az első [latin-amerikai] ország amely ígéretet tett a 2030-ra való szén-dioxid-mentesítésre.”

Ugyanakkor a válaszadók többsége azt is elmondta, hogy a nemzeti kormányoknak emelniük kell a napenergia bevezetésére vonatkozó ambícióikat. Továbbá kitűzött céljaikat is annak érdekében, hogy összhangban maradhassanak a Párizsi Megállapodás éghajlati céljaival. A megkérdezettek csupán valamivel kevesebb, mint egynegyede (24,4%) szerint vannak kormányaik célkitűzései összhangban a szerződéssel. Emellett a nagyméretű napenergia energiamixbe való bekapcsolásának érdekében a hálózat nagyobb átláthatóságára szólítottak fel. Valamint kérték a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű szabályozását. Továbbá az energiatárolás és a hibrid energiaellátó rendszerek fejlesztésének támogatását a PV-kiépítés segítése érdekében.

Amennyiben szakmai cikkünk felkeltette az érdeklődésed nézz körbe korábbi bejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/confidence-grows-over-double-digit-solar-industry-growth-in-2021/