Növekvő megújuló energia szükséglet és a valóság találkozása

SPE: az EU-nak 45% megújuló energiát és 870 GW kiépített napenergiát kell célul kitűznie

A SolarPower Europe szakmai szövetség a megújuló energiaforrások részarányának  legalább 45%-ra való növelésére szólította fel az Európai Uniót 2030-ig. Állításuk szerint ez a lépés sínre tudná állítani a blokkot annak érdekében, hogy teljesítse a párizsi megállapodásban foglalt 1.5 fokos tervet.

A jelenlegi 32%-os cél ezen felülvizsgálatának megvalósítása mind az ipari méretű, mind a háztetőkön elhelyezett PV kiépítés „jelentős növelését” jelentené. Az SPE úgy becsüli, hogy a 45% megújuló energia elérése az EU végső energiaigényében 870 GW kiépített napenergia kapacitásnak felelne meg.

A 2020-as év végén az EU 137 GW kiépített napenergiával rendelkezett. A tagállamok nemzeti energia- és éghajlati tervei alapján a tervezett összesített napenergia-kapacitás 2030-ra jelenleg 335 GW.

A megújuló energia használata elsődleges

Az SPE szerint a 45% megújulóenergia részarány ambíciója „biztosítaná a megfelelő politikai programokat és befektetői bizalmat. Ami előmozdítja a további kapacitás kiépítésének szükséges mértékű növelését”.

A frissített tiszta-energetikai célkitűzés hat kulcsfontosságú javaslat egyike, amelyeket az SPE annak érdekében fogalmazott meg, hogy a jövőre vonatkozóan biztosítsa az EU megújuló energiáról szóló irányelvét. A felülvizsgálata jelenleg folyamatban van, mivel a blokk célja az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának az 1990-es szintekhez képest minimum 55%-kal való csökkentése. Mindezt 2030-ig.

Egyéb szakpolitikai javaslatok egy továbbfejlesztett keretrendszert tartalmaznak a közepes méretű, helyszíni megújuló energiát hasznosító létesítmények számára. Az SPE szerint a jelenlegi keretrendszer nem foglalkozik a 30 kW és 1 MW közötti közepes méretű önfogyasztó napelemrendszerekkel kapcsolatos különböző akadályok elhárításával.

Az épületek esetében, a megújuló energia előállítására vonatkozó minimumkövetelmények meghatározása mellett az SPE szintén szorgalmazza az adminisztratív akadályok eltávolítását. Ez „továbbra is egyértelmű kihívás” a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek számára az Európai Unió területén.

Az akadályokat át kell hidalni

Az egyesület azt nyilatkozta, hogy a RED felülvizsgálat egy tanúsítási és nyomonkövetési rendszert is. Amit be kellene hogy vezessen a megújuló energia számára, valamint ki kell hogy fejlesszen olyan speciális piaci húzóeszközöket, amelyek támogatják a megújuló energia költség-versenyképes termelését. Ilyenek  például a különbözetre és díjakra vonatkozó szerződések.

A COVID-19 hatása ellenére Európa a második legjobb évét jegyezte 2020-ban napenergia-telepítés szempontjából. 18.7 GW-tal, amely 11%-kal magasabb a 2019-es értékhez képest. Az SPE előrejelzése szerint a következő négy évben folytatódik a kétszámjegyű növekedés a napelemes telepítések tekintetében.

Amennyiben érdekesnek találtad szakmai cikkünket a megújuló energia jövőképéről, akkor olvasd el hasonló blogbejegyzéseinket is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/eu-should-aim-for-45-renewable-energy-and-870gw-of-installed-solar-by-2030-spe-says/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!