Vajon sikerül elérni 2030-ig a nulla nettó kibocsátást?

IEA: évi 630GW kapacitás napenergia kiépítésére van szükség 2030-ig a nulla nettó kibocsátás eléréséhez

A fejlesztőknek 2030-ra „a világ legnagyobb napelemparkjával” megegyező mennyiségű kapacitást kell majd telepíteniük. Jóformán minden nap ahhoz, hogy támogassák a globális nettó nulla kibocsátás elérését, egy új jelentés szerint.

Megjelent az International Energy Agency (IEA) első Net-Zero Stratégiája, a Nulla nettó 2050-re: Ütemterv a globális energiarendszerhez. Ami azokat az ipari, infrastrukturális, beruházási, illetve energia-összetétellel kapcsolatos változásokat tartalmazza, amelyek az ellenőrző szerv szerint szükségesek a szén-dioxid semlegesség évszázad közepéig való eléréséhez.

Nulla nettó kibocsátás? De hogyan?

A dokumentum, amely azért lett létrehozva, hogy informálja a világ vezetőit az idén novemberben tartandó 26th Conference of the Parties előtt. A jelentés közli, hogy a megújuló energiaforrások „kulcsfontosságúak a kibocsátás csökkentésében”. Azonban a kapacitást jelentősen növelni kell az elkövetkező 30 évben. Faith Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint az ütemterv megmutatja, hogy a nulla nettó 2050-re való elérésének esélye „szűk, de nincs veszve”. Azonban a sebesség miatt, amelyre ehhez szükség van valamennyi szektorban, ez feladat lesz „legnagyobb kihívás, amellyel az emberiség eddig szembe nézett”.

A jelentés leszögezi, hogy a világnak 630 GW új napenergia kapacitásra lesz szüksége évente. 2030-ig annak érdekében, hogy az iparág megfelelőképpen támogassa a nettó nulla globális elérését. Körülbelül 240 millió tulajdonosnak kellene napelemrendszert elhelyeznie a háztetőjén 2050-ig. Továbbá a megújuló energiaforrásoknak a világ energiaellátásának 88%-át kell majd kitennie a szén-dioxid kibocsátás semlegesítéséhez. Jelenleg körülbelül 25 millió otthon rendelkezik a tetőn elhelyezett napelemekkel.

Az IEA szerint amikor csak lehetőség van rá, az újonnan épülő illetve már létező épületek esetében is „integrálni kell helyben elérhető megújuló energiaforrásokat”, mint például a napenergiát.

Ennek a számnak azonban magasabbnak kell lennie, ha a bioenergia kapacitást nem vesszük számításba. A beszámoló kijelenti, hogy a globális fenntartható bioenergia-felhasználás növekedése nem garantált, különösen mivel bizonytalan, hogy mennyi földterületet lehetséges bioenergia-termelésre átalakítani.

A nulla nettó kibocsátás eléréséhez több zöld energiára is szükség lesz!

A nulla nettó kibocsátás bioenergia-földhasználat bővítése nélkül való eléréséhez 24 TW nap- illetve szélenergiát kellene kiépíteni. Továbbá majdnem 350 GW további tároló kapacitást 2050-ben. A fosszilis tüzelésű erőművek esetében a szén-dioxid-leválasztási technológia használatának elmulasztásával, illetve az atomenergiával kapcsolatos kellő időben való döntéshozatal nélkül szintén „jelentős növekedés” következne be. Mely a napenergia kapacitás iránti keresletben is megmutatkozna, ami 24 TW-tal több energiát tenne szükségessé, mint az IEA eredeti nettó-nulla-kibocsátás-modellje.

Egy másik jelentésben a szervezet közli, hogy az éves napenergia-addíciók várhatóan meghaladják a 160 GW-ot 2022-re. Amivel a globális villamosenergiapiac „új királyává” teszi azt. Ez a számadat alacsonyabb, mint a BloombergNEF előrejelzése, amely azt tartalmazza, hogy ez a napenergia-kiépítés elérheti akár a 221 GW-ot is 2022-ben, valamint 240 GW-ot 2023-ban.

Erős gazdasági támogatásra lesz szükség a sikerhez!

Birol szerint, ha a globális ipari vezetők követik a stratégiát, az „történelmi növekedési hullámot hoz majd a tiszta energiával kapcsolatos befektetésekben”. Az energiába való teljes éves tőkebefektetésnek nőnie kell majd a globális GDP 2.5%-áról. Ahol a jelentés szerint az elmúlt években tartott, körülbelül 4.5%-ra 2030-ban, amely nagyjából 1.6 billió USD. A fosszilis tüzelőanyagok arányának a globális energiamixben szintén csökkennie kell az elmúlt évek 25%-os arányáról csupán 7%-ra 2050-ig. A hálózati korszerűsítésekbe és bővítésekbe való befektetés is „nélkülözhetetlen” lesz a nettó nulla eléréséhez, írja a jelentés. Az IEA azt jósolja, hogy a villamosenergia-hálózatokra fordított globális tőke meghaladja majd a 900 milliárd USD-t 2040-ig.

Birol szerint a nulla nettó világviszonylatban való elérésének feladata „óriási lehetőség” a globális gazdaságok számára. „Biztosítanunk kell, hogy a fejlődő gazdaságokhoz eljusson a finanszírozás és technológiai szakértelem amire szükségük van. Mindezt energiarendszereik oly módon való kiépítéséhez, amely fenntarthatóan fedezi a bővülő populációk és gazdaságok szükségleteit.”

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődésed, nézz körbe korábbi bejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/iea-630gw-of-solar-to-be-deployed-annually-by-2030-to-reach-net-zero/