Napenergia- a jövőbe való befektetés kulcsa!

Az IEA frissíti előrejelzését a megújuló energia terén, a napenergia továbbra is új rekordokat dönt

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint a globális fotovoltaikus energia várhatóan meghaladja a 160 GW-ot 2022-re. Megerősítve ezzel a technológia pozícióját mint a világ villamosenergia-piacainak “új királya”.

Annak ellenére, hogy a pandémia építési késéseket okozott, illetve kihívásokat az ellátási láncban, a legújabb Renewable Energy Market Update 23% éves bővülést jelentett az új PV-telepítések területén 2020-ban. Ez majdnem 135 GW növekedést jelent- amely kevesebb, mint a BloombergNEF (BNEF) által jelzett mennyiség (141 GW).

A szám jelentősen nagyobb, mint az IEA tavalyi napenergia-jelentésének előrejelzése, amely a PV-kiépítések várható csökkenését tartalmazta. Számokban ez: a 2019-es 109 GW-ról valamivel több, mint 90 GW-ra 2020-ban.

De miért a napenergia?!

Mivel a fényelektromosság számos országban a legalacsonyabb költségű lehetőség a villamosenergia-termelésre, az IEA előrejelzése szerint az évi napenergia-bővülés 2021-ben eléri a 145, 2022-ben pedig már 162 GW-ot is. Ezzel rekordot döntve, és az idei, valamint a következő év összes megújulóenergia-bővülésének 55%-át kitéve. A közüzemi méretű projektek aránya az éves PV-kiépítésekben az előrejelzés szerint a 2020-ban mért valamivel több, mint 55%-ról majdnem 70%-ra fog nőni 2022-ben.

Egy februárban publikált jelentésben a BNEF azt közölte, hogy a PV telepítések elérhetik akár a 221 GW-ot 2022-ben. Valamint 240 GW-ot 2023-ban, ugyanakkor ezek a számok optimistának tűnhetnek figyelembe véve a poliszilícium készletek korlátozottságát, amelyre azóta fény derült.

Napenergia 2020-ban

Az összes új megújulóenergia-kiépítés szempontjából 2020-ban magasabb arányú volt a növekedés mint az elmúlt két évtizedben bármikor (45% éves növekedés, 280 GW-ra). Ez vezetett ahhoz, hogy az IEA több mint 25%-kal emelte a kiépítésről készült előrejelzést a korábbi becslésekhez képest. Miközben számos kormány rekord mennyiségű kapacitást aukcionál és a vállalati villamosenergia-vásárlási megállapodásokra (PPA) való kereslet is folyamatosan növekszik. Az ügynökség tavalyi jelentése a telepítések a koronavírussal kapcsolatos kihívások miatt való súlyos visszaesését vetítette előre, csupán 167 GW megújulóenergia-addíciót jósolva 2020-ra.

Hogyan tovább 2021-ben?

Az IEA szerint a 2020-ban tapasztalt növekedés válik majd a szokásossá, a kínai lassulás ellenére, amely egy “rendkívüli bővítést” követett. Ami annak az eredményeként jött létre, hogy a fejlesztők igyekeztek befejezni projektjeiket még a támogatások megszüntetése előtt.

“A szél- és napenergia egyre több okot ad arra hogy optimisták lehessünk az éghajlati céljainak elérésével kapcsolatban. Ezt alátámasztja, hogy rekordot rekord után döntenek meg. A tavalyi évben a megújulóenergia-kapacitás növekedése az egész globális energiaszektor bővülésének 90%-át tette ki” – mondta Faith Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. “A kormányoknak erre az ígéretes lendületre kellene építenie olyan rendelkezésekkel, amelyek ösztönzik a befektetést a napenergiába és szélenergiába. A további hálózati infrastruktúrába amelyre szükség lesz, és más kulcsfontosságú megújulóenergia-technológiákba, akár a vízenergia, bioenergia illetve geotermikus energia.”

A jelentés szerint a kínai lassulást a következő években kompenzálni fogja az erős növekedés Európában, az Egyesült Államokban, Indiában és Latin-Amerikában. Ezekben az országokban a kormányzati támogatás és a csökkenő szél- és napenergia árak továbbra is ösztönzik majd az installációt. A frissített előrejelzés optimistább az Egyesült Államokkal kapcsolatban is, az adójóváírás-kiterjesztések miatt.

A jelentés arra is utal, hogy a pv ellátási lánc korlátai és a magasabb nyersanyagárak várhatóan nem maradnak így egész évben. Kína poliszilícium termelése várhatóan földrajzilag diverzifikálódik majd. Több új, Xinjiang tartományon kívüli erőmű által, melyek valamikor 2021-ben és 2022-ben fognak működőképessé válni. Az IEA azt nyilatkozta, hogy a viszonylag magas nyersanyag- és szállítási árak ellenére várakozásaik szerint a modulárak alacsonyabbak lesznek 2021 végére. Számszerűsítve az átlagos kínai árhoz képest, ami 2020-ban, körülbelül 0.205 USD per watt volt.

Amennyiben érdekesnek találtad a napenergia jövőjét boncolgató cikkünket olvass bele hasonló tartalmú blogbejegyzéseinkbe is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/iea-upgrades-renewables-forecast-as-solar-pv-continues-to-break-new-records/

Scroll to Top