Jelentős agrár-PV fejlesztések a mezőgazdaságban

Az agrár-PV technológia segíthet enyhíteni a torlódásokat a napenergia-kiépítésben

A fotovoltaikus rendszerek „nagyon érdekes kiegészítőivé” válhatnak a francia agrárszektornak. A fejlesztők igyekeznek növelni a kapacitást, és egyre nő a kereslet a földterületekre. A megújuló energiával foglalkozó kereskedelmi szervezet, Syndicat des énergies renouvelables (SER) vezérigazgatója szerint.

Franciaország kormánya 44.5 GW napenergia installálását tervezi 2028-ig bezárólag. A SER tavaly februári számadatai alapján az ország meg kell hogy duplázza a jelenlegi napenergia kapacitását 2023-ra. Ez azért fontos, hogy elérje a jövőre vonatkozóan kitűzött céljait az ország. Továbbá nemrégiben a hálózatot üzemeltető RTE azt nyilatkozta, hogy a COVID-19-hez kötődő gazdasági tevékenységben tapasztalt visszaesés a napenergia-kiépítés terén is visszaesést okozott, s ezzel az ország 2023-ra kitűzött céljai is elérhetetlennek tűntek.

Akadályok az agárár-PV útjában

Alexandre Roesch, a SER vezérigazgatója, azt nyilatkozta a PV Tech-nek, hogy a dolgok a megfelelő irányba kezdenek mozdulni. Azonban a „földterülethez való hozzáférés” a közé a néhány fennmaradó probléma közé tartozik, amelyet a fejlesztőknek meg még kell oldaniuk a napenergia-kapacitás további kiépítésének érdekében.

„Látjuk azt, hogy a földhöz való hozzáférés jelenleg egyértelműen fennakadást jelent a piacon.” – mondta Roesch.

Fény az alagút végén

Az egyik, jelenleg fontolóra vett megoldás a létező mezőgazdasági területek új szolártechnológiával való kombinálása. A SER a tavalyi év decemberben kiadott egy jelentést, amely az agrár-szolár rendszerek számos példáját térképezte fel. A jelentés esettanulmányokat tartalmaz több különböző típusú földhasználatról. Többek között üvegházi gyülmülcs- és zöldségtermesztésről, szőlőültetvényekről, mezőgazdasági épületek tetőin elhelyezett installációkról, halászterületekről, és juhtenyésztésről.

Roesch azt is mondta, hogy a SER „megpróbált néhány jó példát bemutatni arra, hogy hogyan lehet ezt alkalmazni mezőgazdasági területeken, illetve folyamatosan különböző képviselőket hívnak meg az agrárszektorból”. Az esettanulmányok között olyan innovációk is vannak mint például többkápolnás üvegházak. Ezek nappanelekkel olyan módon vannak ellátva, hogy „elegendő minimális fényt” biztosítsanak a termesztett növények számára. Egy másik esettanulmány szőlőültetvényekhez készített árnyékolókat demonstrál, amelyek egy emelt szerkezettel vannak ellátva. Ez lehetővé teszi az áthaladást a mezőgazdasági gépek számára, valamint olyan napelemekkel, melyek mozgathatóak, így ha szükséges árnyékot tudnak biztosítani a növények számára. A SER állítása szerint képesek megőrizni, sőt, „növelni a mezőgazdasági termelőképességet egy hasonló földterülethez képest”.

További agrár-PV megoldások

Számos új agrofotovoltaikus projekt és kísérlet kezdett kialakulni a tavalyi év során Európaszerte. A múlt héten a napenergiával kapcsolatos szolgálatatásokat nyújtó Greencells közös vállalkozásba fogott a Renewable Consulting nevű olasz fejlesztővel egy ilyen fókuszú, 350 MWp-es napenergia-projekt Puglia-ban való megvalósítása céljából, még a BayWar r.e. német, megújuló energiával foglalkozó vállalat, azt nyilatkozta, tervei közt van a hollandiai agrár-PV projektjük kibővítése, mely a ribizliültetvényeken alkalmazott napelemeket. Mindeközben Kelet-Spanyolországban szintén tervezik megkezdeni az építését két közösségi napelemparknak, azzal a céllal, hogy megismerjék a napelemrendszerek trópusi gyümölcsök termesztésre gyakorolt hatását.

„Hiszünk abban, hogy a napenergia, és más megújuló energián alapuló megoldások is nagyon érdekes kiegészítések lehetnek a bevételek szempontjából”- mondta Roesch, biztosítva, hogy a területeken már létező fő tevékenységeket fenn lehet tartani.

Amennyiben érdekesnek találtad az agrár-PV témáját és szívesen olvasnál hasonló szakmai cikkeket, akkor látogass el blogunkra.

Forrás: https://www.pv-tech.org/agrisolar-could-help-mitigate-bottleneck-in-solar-deployment/