Az EU 2022 nyarán 12% villamos energiát termelt csak napenergiával

Az Európai Unió (EU) 2022 májusa és augusztusa között az összes kitermelt elektromos árama rekord mennyiségű részét, 12%-át napenergiával termelte – derült ki az Ember agytröszt jelentéséből.
Az EU 18 tagállamában megdöntött napenergia-részesedési rekordokkal a blokk egésze 99,4 TWh napenergiát termelt ezen a nyáron, szemben az előző év azonos időszakában elért 77,7 TWh-val (akkor a teljes villamosenergia-termelés 9%-a).
Az Ember elemzői szerint a napenergia ezen új csúcsa azt jelenti, hogy az EU elkerült 29 milliárd euró értékű (29,1 milliárd USD) fosszilis gázimportot.

Népszerű a villamosenergia termelés napenergiával

Európa súlyosan érzi a gázválságot, a napenergia azonban „hoz némi enyhülést” – mondta Paweł Czyżak, az Ember vezető elemzője. „A napelemes kapacitásba való befektetések megtérültek. A napenergia minden terawattórája hozzájárult gázfogyasztásunk csökkentéséhez, milliárdokat takarítva meg az európai polgárok számára.”
A napenergia-termelés legnagyobb részarányával rendelkező országok tekintetében Hollandia jár az élen immár második éve, 23%-os napenergia részesedéssel az energiamixben – ez jelentősen meghaladja a 2021-es 18%-os értéket, és jóval megelőzi Németországot (19 %) és Spanyolországot (17%).
Az Ember megállapította, hogy az EU-ban 2018 óta a legnagyobb ugrás a napenergia-termelésben Lengyelországban ment végbe, ahol 26-szorosára nőtt a napenergia-termelés, amit a Finnországban és Magyarországon elért ötszörös növekedés követ.
Miközben a napenergia növekedése egyre gyorsul – a 2022 nyarán bekövetkezett 22 TWh-s éves növekedés jóval magasabb volt, mint a korábbi években –, az Ember arra szólította fel az EU-t, hogy tegyen még nagyobb erőfeszítést a 2030-as célokkal kapcsolatban.
„A napenergia gyorsan épül, de számos európai országban különböző akadályok gátolják gyors elterjedését” – áll a jelentésben.
„Az Ember legutóbbi elemzése azt mutatja, hogy a elkövetkező évekre vonatkozó tervek elmaradnak a szükségestől. Ez nagyrészt az engedélyezési folyamatokkal kapcsolatos szűk keresztmetszetek következménye, mivel több ország túllépi a projektfejlesztési idők jogilag meghatározott kötelező érvényű határait.”
Az engedélyezési szűk keresztmetszetek globális mértékét a Global Solar Council és a Global Wind Energy Council legutóbbi nyilatkozata tárta fel, amely szerint a következő három évben csaknem 1 TW fejlesztés alatt álló nap- és szélenergia kiépítése lehetséges abban az esetben, ha felgyorsítják az engedélyezést.

Forrás: https://www.pv-tech.org/eu-generated-record-12-of-electricity-from-solar-in-summer-2022/