Az IKEA megújuló energiára vált

Az IKEA tulajdonosa, az Ingka Group 340 millió eurót (370,84 millió USD) fektetett be összesen 440 MW-nyi napelemes projektbe Németországban és Spanyolországban, amelyeket az Enerparc nevű fejlesztő épít majd meg.

Befektetési részlegén, az Ingka Investmentsen keresztül négy napelempark-projektet vásárolt meg Németországban 300 MW-os termelési kapacitással, míg a fennmaradó 140 MW öt különböző spanyolországi projekt között oszlik szét, amelyek közül három Valencia közelében található.

A tervek szerint a projektek kivitelezése ez idei év végén kezdődik majd meg.

A cég szerint a mindkét országban való napenergia-felvásárlás lehetővé teszi, hogy az IKEA összes németországi és spanyolországi áruháza és raktára megújuló energiával működjön.

„Örömmel jelentjük be ezt a fontos kezdeményezést, amely lehetővé teszi a megújuló villamosenergia-fogyasztást Németországban és Spanyolországban, és amely újabb lépés energiatermelésünk felgyorsítása felé Európában és Észak-Amerikában.” – nyilatkozta Krister Mattsson, az Ingka Investments ügyvezető igazgatója

A cég portfóliója jelenleg 547 szélturbinát tartalmaz 14 országban, valamint 10 közüzemi méretű napelemparkot és közel 1 millió napelempanelt az IKEA üzletek és raktárak tetőin, amelyek éves össztermelése meghaladja a 4 TWh-t.

A csoport befektetési ága eddig több mint 2,7 milliárd eurót fektetett be megújulóenergia-projektekbe, összesen 6,5 milliárd eurós beruházással, amelyet tavaly 4 milliárd euróval növelt annak érdekében, hogy segítsen csökkenteni az IKEA üvegházhatású gáz kibocsátását az egész értékláncon keresztül, mivel kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig fokozatosan kivonják a fosszilis tüzelőanyagokat.

Tavaly az IKEA a Rockefeller Alapítvánnyal együttműködve egy 1 milliárd USD-s kezdeményezést hozott létre a decentralizált megújuló energiákba való befektetésekre.

Forrás: https://www.pv-tech.org/ikea-owner-ingka-invests-us370-8m-in-440mw-of-european-solar/