A német kabinet jóváhagyta a „húsvéti csomagot”

A német kormány azt tervezi, hogy csökkenti a bürokráciát az új megújulóenergia-projektekkel kapcsolatban egy új intézkedéscsomag részeként, amely az ország amúgy is ambiciózus napenergia-kiépítési céljait még tovább emeli majd.

Az úgynevezett „húsvéti csomag”, amelyet a német kabinet a héten hagyott jóvá, azt a célkitűzést tartalmazza, hogy 2030-ig elérjék a 215 GW napelemet, ami meghaladja a koalíciós kormány korábbi 200 GW-os célját. 2021 végén az országban 59 GW volt a kiépített napelem.

Ahhoz, hogy ezt a célt az évtized végére elérje, Németországnak évente átlagosan 22 GW napelemet kell telepítenie. Viszonyításképpen, tavaly 5,2 GW-ot adtak hozzá a kiépített napenergiához.

Robert Habeck gazdasági és éghajlat-politikai miniszter a csomagot a megújulóenergia akcelerátoraként jellemezte, amely segít Németországnak, hogy kevesebb mint egy évtizeden belül megduplázza a megújuló energia részarányát az áramfogyasztásban.

„Egyrészt a klímaválság hamarosan kritikus pontra ér. Másrészt az orosz invázió azt mutatja, hogy mennyire fontos a fosszilis tüzelőanyagok kivonása és a megújuló energiaforrások térnyerésének elősegítése” – nyilatkozta.

A csomag előírja, hogy 2030-ra a német villamosenergia-fogyasztás legalább 80%-át megújuló forrásokból kell előállítani.

E célkitűzés elérése érdekében a kormány célja a megújuló energiaforrások engedélyezésének ésszerűsítése, több földterület elérhetővé tétele a napenergia számára, valamint az aukciók mennyiségének növelése. Ezen felül a hálózatot korszerűsítik az újonnan épített megújuló energiaforrások kapacitásának megfelelően, és javításra kerül a tetőtéri-napelem-szektort támogató keretrendszer is.

A jogszabálytervezet szerint a 215 GW 2030-as elérése után Németország beépített napelemes kapacitása 2035-ben 309 GW, 2040-ben pedig 400 GW lenne.

Az ország napenergia-kereskedelmi szövetsége, a Bundesverband Solarwirtschaft (BSW) üdvözölte a napenergia-bővítési célokat, de kijelentette, hogy ezeket most politikailag is támogatni kell. „A cél elérésére szolgáló eszközök még mindig nem megfelelőek” – mondta a BSW.

Simone Peter, a BEE megújulóenergia-szövetség elnöke szerint az új napenergia-célokat „csak akkor lehet elérni, ha a kormány jelentősen vonzóbbá teszi a napenergiával történő önellátást és közvetlen ellátást, és elegendő helyszínt biztosít a napelemparkok számára”.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/german-government-raises-countrys-solar-target-aims-for-215gw-installed-by-2030/