Újabb nagyvállalat fektet napelemes rendszerbe

Az Amazon technológiai nagyvállalat 37 új megújulóenergia-projekttel bővítette portfólióját, köztük 26 új, közüzemi méretű napenergia-projekttel. Így összesen 3,5 GW teljesítményt adott hozzá a már 12,2 GW-os megújulóenergia-portfóliójához.

Nyolc új tetőtéri napelemes berendezés is bekerült a vállalat megújuló energiaforrásokba való befektetési portfóliójába. Ezek főképp az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Arab Emírségekben zajló projektek tartalmaznak.

Új nagy volumenű projektet valósít meg az Amazon

 

Az új projektek csomagja 3,5 GW-tal bővíti majd az Amazon portfólióját, amelynek többsége az Egyesült Államokban lesz található, összesen 23 új projekttel 13 különböző államban. Az Amazon így, csak az Egyesült Államokon belül 3,2 GW-tal bővíti új megújuló energiaforrásait, ezzel 10,4 GW-ra növeli teljes megújulóenergia-kapacitását az országban.

A vállalat emellett szintén fokozta a közösen elhelyezett napenergia-tárolási projektekbe való befektetéseit, két új hibrid létesítménnyel, Arizonában és Kaliforniában. Az arizonai projektben 300 MW napelem 150 MW akkumulátoros tárolóval párosul, míg a kaliforniai projektben 150 MW napelem és 75 MW akkumulátoros tároló áll majd rendelkezésre.

A két legújabb projekt 220 MW-ról 445 MW-ra duplázza meg az Amazon jelenlegi energiatároló kapacitással párosított napenergiáját.

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója elmondta: „Jelenleg 310 szél- és napenergia-projektünk van 19 országban, és keményen dolgozunk azon célunk elérése érdekében, hogy 2025-re vállalatunk 100%-át megújuló energiával működtessük – öt évvel az eredeti, 2030-as célunk előtt.”

Emellett, Spanyolország lesz a helyszíne a második legnagyobb bővítésnek, 314 MW megújuló energiával, amely három naperőműpark és két szélerőműpark között oszlik szét, így Spanyolországban a teljes teljesítmény 1,4 GW-ra nő 14 projekt között, míg a szomszédos Franciaországban a vállalat kiépíti második napelemfarmját, ami a teljes kapacitást az országban 38 MW-ra emeli.

Végül pedig, a technológiai vállalat 2,7 MW napenergia kiépítésével létrehozza az első tetőtéri napelemes projektjét Dubajban, míg a fennmaradó hét tetőtéri projekt Ausztrália, Kanada, India és Japán között oszlik majd el, összesen több mint 5 MW napelem kapacitással.

Korábban, 2021 decemberében az Amazon 2 GW napelem kapacitással bővítette portfólióját Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államok öt államában, 18 különböző megújulóenergia-projekt között.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/amazon-bolsters-solar-tally-in-new-3-5gw-renewables-investment/