A napelemmodulok árai 38%-kal emelkedtek Indiában

A napelemmodulok ára Indiában  körülbelül 38%-kal nőtt az elmúlt 20 hónapban, részben az ellátási lánc zavarai és a növekvő napenergia iránti kereslet miatt. Az árak várhatóan a következő év végéig nem is csökkennek majd.

Ez derül ki a JMK Research & Analytics kutatásából, amely megállapította, hogy az évek óta tartó árcsökkenést követően a napelemmodul-árak 2020 közepe óta egyre kiszámíthatatlanabbá és ingadozóbbá váltak.

A tanácsadó cég szerint a mono PERC modulok ára 2020 augusztusa és 2021 novembere között, globálisan valamint Indiában, ~42%-kal illetve ~40%-kal ugrott meg.

A jelentős áremelés mögötti tényezők

 

Állítólag a kereslet és a kínálat közötti eltérés a legjelentősebb tényező amely a globális növekedést okozta, és a JMK megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a tavalyi COP26-on az országok új megújulóenergia-célokat tűztek ki, miközben számos vállalat ígéretet tett a nettó nulla elérésére.

A poliszilícium-árak ugrásszerű emelkedésének tavaly is járulékos hatásai voltak, miközben az ellátási láncokat tovább zavarták a COVID-19-járvány miatti lezárások, amelyek leállították a gyártási tevékenységet. A JMK szerint a közelmúltban Kínában tapasztalt lezárások is befolyásolhatják a napelemmodulok árait, legalábbis rövid távon.

A modulok árát Indiában befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik az április 1-től életbe lépett új alapvám, amelyet a napellemmodulok esetében 40%-ra, a napelemcellák esetében pedig 25%-ra szabtak ki. A JMK szerint az indiai gyártású napelemmodulok iránti kereslet növekedésére számítva a hazai napelemgyártók ~3-4%-kal emelték áraikat 2022 februárja és márciusa között.

A tanácsadó cég szerint a modulárak Indiában „várhatóan nem fognak csökkenni a közeljövőben. Minden tényezőt figyelembe véve várhatóan 2023 vége vagy 2024 első negyedéve lesz az az időszak, amikor végre ismét csökkenő tendenciát láthatunk a napelemmodulok áraiban.”

Ez a következtetés körülbelül megegyezik Finlay Colville, a Solar Media piackutatási vezetőjének előrejelzéseivel, aki úgy véli, hogy a modulok árai még legalább a következő 18 hónapban magasan maradnak majd. Egy rendezvényen a múlt hónapban Colville elmondta, hogy a modulok iránti kereslet világszerte 25-30%-kal magasabb, mint amit az iparág nyújtani tud.

Az árak stabilizálása a végső cél

 

A folyamatosan növekvő kereslet mellett a JMK szerint elengedhetetlen a modulárak stabilizálásához, hogy Indiában a kínálat felzárkózzon.

Az alapvám bevezetése előtt a Fitch Solutions tanácsadó cég figyelmeztetett arra, hogy India a napelemes berendezések kereslete és kínálata közötti eltérést kockáztatja, ha a helyi PV-gyártók nem tudják teljesíteni a projektfejlesztők által igényelt mennyiséget.

Azóta a független áramtermelő Scatec bejelentette, hogy felfüggesztette a munkálatokat egy 900 MW-os napelemes erőművén, amelyet Indiában fejleszt, az alapvámra és a „korlátozott hazai kapacitásra” hivatkozva. Aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az országban több fotovillamos erőmű építését leállíthatják, mivel a tarifák veszélyeztethetik egyes projektek gazdasági életképességét.

A JMK becslése szerint India ebben az évben körülbelül 19 GW napelemmel bővíti napenergia-kapacitását, így a teljes napenergia-kapacitása 74 GW lesz, ami jóval elmarad az ország 100 GW-os céljától.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/india-solar-module-prices-up-38-since-mid-2020-as-demand-outstrips-supply/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!