Így zajlik a napelemes rendszerek kivitelezése

Manapság már nem találjuk különös látványnak a háztetőkön szinte gombamód szaporodó napelem paneleket. A napjainkat egyre inkább átszövő környezettudatosság és környezetvédelem jegyében egyre többen döntenek napelemes rendszerek kivitelezése mellett.  

Hogyan épül fel a napelemes rendszer, és hogyan működik?

  A napelemes rendszernek számos összetevője van, amelyek közül a legfontosabbak maguk a napelem panelek, a tartószerkezet, az inverter, valamint az ad-vesz mérőóra, illetve szigetüzemű kivitel esetén az akkumulátorok. Mindegyik alkotóelem nagyon fontos feladatot lát el. A panelek termelnek energiát a nap fényéből, a tartószerkezet biztosítja a működésükhöz megfelelő dőlésszöget, illetve földre történő telepítés esetén az ideális tájolás is ezek révén valósul meg. Az inverter alakítja a megtermelt energiát árammá, amit a háztartási készülékek aztán hasznosítani tudnak. Hálózatra kötött rendszer esetén az ad-vesz mérőóra segítségével a megtermelt többletenergiát automatikusan a hálózatba tápláljuk, illetve este, valamint téli időszakban, amikor kevesebb áram termelődik, innen vételezzük a hiányt, ezáltal valósul meg a mindig kiegyenlített rendelkezésre állás. A mérőóra révén történik az elszámolás, amely egy ideális rendszer esetén nulla forintos villanyszámlát eredményezhet, amennyiben erre van igény.  Szigetüzemű rendszer esetén a folyamatos energiaellátás az akkumulátorokban tárolt energiamennyiség révén valósul meg.  

Hogyan történik a napelemes rendszerek kivitelezése?

  Nálunk, az A1Solarnál komplett szolgáltatás érhető el. Ez azt jelenti, hogy akár magánszemélyről, akár cégről, vállalatról van szó, először az elérhető támogatások megismertetése és megpályázása valósul meg. Ez nagyon fontos lépés, hiszen az elnyert pályázat összegével csökkenthető a szükséges befektetés összege. Természetesen nem maradhat el az adott ingatlan felmérése, erre mindenképpen szükség lesz egyrészt ahhoz, hogy ideálisan működő rendszer tervezése valósuljon meg, másrészt ahhoz is, hogy pontos árkalkuláció készülhessen. Nagyon fontos, hogy a kivitelező céggel való szerződéskötés után az áramszolgáltató felé is be kell nyújtani előbb az igénybejelentést, aztán pedig a csatlakozási dokumentumot is. Ezután történik meg a napelemes rendszer megtervezése, engedélyeztetése, majd a kivitelezése. Amennyiben egy átlagos családi házat veszünk alapul, jellemzően egy napi munkával megtörténhet a teljes rendszer telepítése. Természetesen nagyobb rendszerek esetében hosszabb munkafolyamatra kell számítani. A kivitelezést követően az áramszolgáltató lecseréli a mérőórát ad-vesz mérőórára, a napelemes rendszer pedig ezután kezdheti meg működését.  

Mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg?

  Ez egyrészt függ attól, hogy egyáltalán mennyit kellett rá költeni, illetve hogy mennyire eredményes rendszert telepíttetünk (például egy vállalat esetében nem biztos, hogy a nulla forintos villanyszámla a cél, hanem lehet akár a költségek optimalizálása, részleges kiváltása is), s ahhoz milyen minőségű összetevőket választottunk. A panelek közül például kifejezetten javasolt a minőségi Q Cells napelemeket választani. Befolyásoló tényező ezenfelül az is, hogy hogyan változnak az energiaárak. Viszont az ingatlan értékét gyakorlatilag a kivitelezés napjától kezdve megemeli.