Napelemes rendszer

Felépítése és működése

A teljes rendszerről részletesen

A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává. A megtermelt energiát a villamos hálózatba táplálják vagy akkumulátorokban tárolják.

Egy hálózatra kapcsolt rendszer összetett, az alábbi fő elemekből áll: a panelek, az inverter, a tartószerkezet és a villamos csatlakozáshoz egy oda-vissza mérő óra. létezik sziget üzemű rendszer is, ami nem csatlakozik hálózatra.

Napelem = napkollektor?

Bár mindkét rendszer a Nap energiáját hasznosítja, céljuk és működési elvük alapvetően különbözik. Ahogy írtuk a napelem követlenül villamos energiát állít elő. A napkollektor pedig egy speciális csőrendszer, melyben vizet keringetnek. A napsugárzás ezt melegíti később pedig ezt felmelegített vizet hasznosítjuk a lakásban.

Inverterek

A napelemek alacsony feszültségű egyenáram (DC) előállítására alkalmasak. Ahhoz, hogy a háztartási gépek a termelést fel tudják használni, vagy a villamos hálózattal össze lehessen a rendszert kötni, váltakozó árammá (AC) kell alakítani. Ez az átalakító az inverter. Az inverter teljesítményének összhangban kell lennie a panelek összesített kapacitásával.

Panelek

A panelek nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel szorosan egymás mellé rendezve és összekapcsolva. Hogy a környezeti hatásoknak minél jobban ellenálljon egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. Típusait tekintve kristályos technológia esetén két fajta napelemet különböztetünk meg: a monokristályosat és a polikristályosat.

Tartószerkezet

A tartósín szerkezet a napelemes rendszer szürke eminenciása. A megfelelő minőségén múlik, hogy a panelek 25-30 éven át a helyükön, megfelelő szögben maradjanak és termeljék a villamos energiát. Ideális esetben a sín alumíniumból, a kampók és a csavarok rozsdamentes acélból készülnek.

Az A1 solar-nál kiemelt figyelmet fordítunk a segédanyagok megfelelőségére is.

Szerelési anyagok, kábelek

A csatlakozók és kábelek jó minősége, UV állósága és megfelelő szigetelése elengedhetetlen, hiszen ezzel garantálható a rendszer teljesítménye és biztonságos működése. A kábelezésnek PV1-F igazolással kell rendelkeznie és a napelem csatlakozóknak meg kell felelniük az EN 50521 szabványoknak.

Esetenként szükség van megfelelő tűzvédelmi leválasztóra, valamint AC és DC oldali túlfeszültség védelemre is a biztonságos működéshez.

Ad-vesz mérőóra

A hagyományos fogyasztásmérők nem alkalmasak a hálózatba visszatáplált energia mérésére mivel nem tudnak visszafelé forogni.

A rendszer telepítését követően a villamos szolgáltató kicseréli a mérőórát egy kétirányú mérésre képes órára, így lehetővé válik a szaldós elszámolás, vagyis csak a két érték különbségét kell fizetnie, vagy fizeti vissza a szolgáltató.

Kezdhetjük?

Dolgoztassuk meg a napot!

Több, mint 110 sikeresen lezárt energetikai pályázat tapasztalatával vesszük le a terhet válláról a pályázatírás, az ügyintézés és a kivitelezés tekintetében is.

Az ország bármely területén tudunk gyorsan és precízen dolgozó energetikai szakértőt vagy akár villamosmérnököt ajánlani ügyfeleinknek. A kivitelezéseket részben saját csapattal részben több lépcsős kiválasztási folyamat végén legalkalmasabb és gyakorlatban bizonyított alvállalkozói csapattal végezzük.

Scroll to Top