Napelem megtérülési ideje a háztartásokban

A napelemek megtérülési ideje a háztartások és a vállalkozások számára is egy fontos tényező, amikor beruházásra kerül. Ilyenkor az egyes tervező cégek számos tényezőt figyelembe vesznek és egy hozzávetőleges értéket képesek megadni, de természetesen ez sok mindentől változhat, hiszen egy napelemes rendszerrel nem pár évre, hanem évtizedekre beruházunk.

Napelemes rendszer megtérülési ideje

A napelemes rendszerek megtérülése komoly pénzügyi kérdés, ami esetében az alábbi két tényezőt mindenképp érdemes figyelembe venni:

  • rendszer kiépítésnek költsége
  • várható energia megtakarítás nagysága

Napelemes rendszer telepítési költsége

Egy átlagos napelemes rendszer megvalósításának költsége 1 kW beépített teljesítményre vonatkoztatva 500-700 ezer forint. Egy háztartás esetében azonban ez kevés, hiszen az éves fogyasztást egy 3-4 kW teljesítményű rendszer képes fedezni, tehát értelemszerűen a végleges bekerülési költség is 3-4-szer magasabb. Egy átlagos családi ház esetében, átlagos napelemes rendszer esetében, ha a teljes fogyasztást szeretnénk fedezni, akkor 3 millió forintos összköltségre számíthatunk. Ez azonban szerencsére bruttó rendszerár, valamennyi szükséges anyaggal, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt, amelyeket már a legtöbb kivitelező is szerepeltet napelemes árajánlatában

Napelemes rendszer teljesítménye

Ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén egy 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer közelítően 1.100 kWh villamos energiát képes megtermelni évente, vagyis egy háztartásra méretezett rendszer 3.300-4.400 kWh leadására képes.

Energia megtakarítás napelemes rendszerrel

Valódi megtérülésről a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetében beszélhetünk, hiszen nem csak kiváltjuk fogyasztásunkat, hanem értékesítjük is a pluszban megtermelt energiamennyiséget.

A lakosság számára a KÁT (kötelező átvételi tarifa) normál árszabás szerint jelenleg bruttó 37,52 Ft/kWh villamos energia árral számolhatunk a megtérülést vizsgálva.

Az egyszerűsített megtérülési időt meghatározhatjuk, ha az adott napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árával. Vagyis:

  • Megtérülés = Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár)

Egy átlagos lakossági hálózatra visszatápláló napelemes rendszer esetében tehát az alábbi módon határozhatjuk meg a megtérülést:

  • 3.000.000 Ft / (4400 kWh/év * 37,52 Ft/kWh) = 18 év

Ebben az egyszerűsített számításban azonban nem kapnak olyan fontos tényezők szerepet, mint az energia ár változása, a karbantartás költségei és a napelemek bizonyos fokú teljesítménycsökkenése.

A megtérülés szempontjából lényeges, hogy a beruházáshoz igénybe vettünk-e állami támogatást. A vállalkozások számára például a vissza nem térítendő támogatások jelentősen jobb megtérülési mutatót generálnak

Összegezve:

A napelemek esetében a megtérülési időt számos tényező befolyásolhatja tehát, de ettől függetlenül is érdemes lehet belevágni a fotovoltaikus rendszerek építésébe, hiszen ezzel egy környezetkímélő, kifogyhatatlan áramforrásra tehetünk szert otthonunkban.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!