Napelemes rendszer engedélyeztetése

Napelemes rendszer engedélyeztetése – Milyen lépésekre kell odafigyelni?

 

A napelemes rendszer segítségével több értékes előny birtokába juthatunk. Ugyanakkor ahhoz, hogy a rendszer működni kezdjen, szükség van a napelem engedélyeztetésére. Ezért most megmutatjuk, hogy melyek az engedélyeztetési folyamat legfontosabb lépcsőfokai.

Háztartási méretű kiserőműnek az 50 kVA-nál kisebb teljesítményű, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó napelemes rendszereket nevezzük.

Jellemzői, hogy a felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik és az energiatermelő teljesítménye nem haladhatja meg a rendelkezésre álló teljesítmény értékét.

Mielőtt még a kisméretű rendszerek engedélyeztetésének lépéseiről lenne szó, néhány félreértést érdemes tisztázni.

Félreértések – A napelem engedélyeztetése

Noha a napelemes rendszerek jelentős részét engedélyeztetni kell a helyi áramszolgáltató által, még sincs szükség építési engedélyre. Tehát a háztartási méretű kiserőműnek (HMKE) számító rendszerekhez nem kell építési engedély.

Az 50 kVA-nál nagyobb teljesítményű rendszernek már eltérő az engedélyezési folyamata, ugyanis akkor már kiserőművi rendszerről van szó. Ez a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hatáskörébe tartozik.

Vannak azonban olyan műszaki és biztonsági előírások, amelyeknek a HMKE rendszereknek is meg kell felelniük.

Ami a napelem telepítéséhez nélkülözhetetlen

Először is a telepítéshez szükség van érvényes hálózathasználati szerződésre.

Az inverter szerepe is kulcsfontosságú. Ugyanis illeszkednie kell a napelem és a hálózati csatlakozás teljesítményéhez. Csak úgy, mint az inverternek, a mérőműhelynek is megfelelőnek, szakember által elfogadottnak lennie.

Be kell tartani azokat az előírásokat, amelyek a helyi építésre és műemlékvédelemre vonatkoznak, hiszen a napelemek megváltoztatják az épület megjelenését.

Miben térnek el a szigetüzemű rendszerek?

Ez a rendszer független a szolgáltatótól, ezért napelem engedélyezéssel sem kell számolni. Ezeket a napelemeket nem kötik a szolgáltatói hálózatra, ezért az inverternél sincs különleges előírás és a mérőórát sem fogják lecserélni.

A hálózatra visszatápláló rendszernél nélkülözhetetlenek az egyéb biztonsági és papírmunkával járó intézkedések, azonban a szigetüzemű rendszernél erre nincs szükség.

Mire kell figyelni a hálózatra visszatápláló rendszereknél?

Fontos információ: 2022. október végétől új hálózatra visszatápláló rendszer engedélyeztetése átmenetileg nem valósulhat meg. A kormány a hazai elektromos hálózat túlterheltsége és korszerűtlensége miatt szüntette be az engedélyeztetést.

Miért nevezik hálózatra visszatápláló rendszernek?

Mert a fel nem használt napenergiát „visszatáplálja” a közhálózatba. Ezt veszi meg tőlünk a szolgáltató. Ezért is dönthet arról a szolgáltató, hogy milyen feltételeket támaszt a biztonságos együttműködés érdekében. Megszabhatja pl. azt is, hogy milyen invertert fogad el.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen lépésekre van szükség a napelemes rendszer engedélyeztetéséhez.

Első lépések a napelem engedélyeztetéséhez

A későbbi elszámolás miatt nyilatkozni kell, hogy a termelt villamos energia csak a saját fogyasztás kielégítését szolgálja, vagy hogy a részben vagy teljes egészében a közcélú hálózatba táplálja be a termelt villamos energiát.

A törvény engedélyezi, hogy elosztóhálózatként használjuk a napelemes rendszert. Ezáltal a termelés és a felhasználás időben eltolódhat, azaz energiatárolóként is használhatjuk a rendszert.

A napelem engedélyeztetésének lépései

A napelemes rendszer engedélyeztetése öt lépésből áll. Ezek mindegyikéhez időre van szükség, illetve egyet sem szabad átlépni, hiszen az a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

1.lépés: Engedélykérés

Hálózati táplálás esetén engedélyt kell kérni az illetékes villamos energia szolgáltatótól, hogy kiépíthessük a rendszert. Ezt egy erre a célra létrehozott formanyomtatványon keresztül tehetjük meg az áramszolgáltató ügyfélszolgáltatójánál.

2.lépés: Igénybejelentés

Itt fontos tudni, hogy mekkora teljesítményű rendszer és milyen eszközöket tartalmaz pontosan. Ugyanakkor a hálózatra csatlakoztatás igényét jelezni kell az igénybejelentő nyomtatvány segítségével az áramszolgáltató felé.

Ez az adatlap tartalmazza, hogy mekkora teljesítményű, a fázisok számát figyelembe véve milyen belső hálózatra szeretnénk termelő berendezést telepíteni. A formanyomtatványokat általában postai és elektronikus úton is be lehet nyújtani, sőt személyesen be lehet adni valamelyik ügyfélszolgálati irodába.

Ki nyújthatja be ezeket a dokumentumokat?

Csak a szolgáltatóval szerződésben álló partner vagy annak meghatalmazottja nyújthatja be. Ennek érdekében meghatalmazást kell kitölteni, amit be lehet szerezni az áramszolgáltatónál.

Mi számít igénybejelentésnek?

Minden, a hálózati engedélyes, vagyis az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán, illetve online felületein, az erre a célra készített formanyomtatvány kitöltése és beküldése, illetve a felhasználói hely azonosítójával és fogyasztó adataival beküldött, a napelemes rendszer telepítésére irányuló nyilatkozat.

3.lépés: Változtatások és tájékoztató levél

Az áramszolgáltató az igénybejelentésben található adatok alapján megvizsgálja a napelem rendszer hálózatra csatlakozásához szükséges feltételeket.

A vizsgálat lezárultával az igény beérkezésétől számított 30 napon belül küld egy tájékoztató levelet. A levélben a rendszer hálózathoz csatlakozásának műszaki és gazdasági feltételei találhatók.

A villamos energia szolgáltató jelezni fogja, hogy milyen változtatásokra van szükség a rendszer létesítéséhez. Itt szó lehet az óraszekrény cseréjéről vagy a védőföldelés kiépítéséről is. Az óraszekrény esetében a cserének a költségét az áramszolgáltató viseli. Az előírt változtatásokat érdemes egy regisztrált villanyszerelővel elvégeztetni.

4.lépés: Engedély kiadása

Ha megvan az előkészítés, akkor a szolgáltató kiadhatja a napelemes rendszer telepítésére az engedélyt. Ezt követően végezhető csak el a rendszer létesítése.

5.lépés: Bejelentés

Az engedély kiadását követően kezdődhet meg a rendszer telepítése. Ez általában egy napot, de ritkább esetben akár két napot is igénybe vehet. A napelemes rendszer üzembe helyezése előtt még hátravan néhány lépés.

Például a kivitelező először készre jelenti a rendszert, az áramszolgáltató pedig meggyőződik róla, hogy biztonságosan telepítették-e a napelemeket, és csak ezt követően küld egy hálózathasználati szerződést.

Ha pedig a szerződést elfogadjuk, akkor a szolgáltató szakembert küld a helyszínre, felszereli az ad-vesz mérőórát, amivel a megtermelt és felhasznált energia mennyiségét lehet nyomon követni.

Összefoglalva: A panelek telepítése után tehát készre kell jelenteni az áramszolgáltatónál a munkát. Ezután egy szakember bekapcsolja számunkra a rendszert. A berendezés csatlakoztatása a felhasználó hálózatra történik, így a termelt energia a saját fogyasztói berendezéseken kerül felhasználásra.

A rendszer létesítésénél be kell tartani a villamos energia termelő berendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségeket. Emellett pedig oda kell figyelni az építési- és környezetvédelmi előírásokra egyaránt.

Fontos azonban, hogy a napelemes rendszert nem szabad addig használni, amíg a kétirányú mérőt fel nem szerelte a szolgáltató. Ha ez mégis megtörténik, az szerződésszegésnek minősül.

Összegzés – A napelem engedélyeztetése

A napelemes rendszer engedélyeztetése tehát nem bonyolult és nem hosszú ideig tartó folyamat. Az ötlépéses folyamat során engedélykérésre, igénybejelentésre, változtatásokra lesz szükség, ezt követően kapjuk csak meg az engedélyeket.

Utolsó lépcsőként pedig a helyi áramszolgáltatónál kell bejelentenünk a rendszerünket. A napelemes rendszert addig nem szabad használni, amíg a kétirányú mérőt fel nem szerelte a szolgáltató.

Amennyiben te is szeretnéd, hogy kiváló minőségű termékekből álljon össze a napelemes rendszered, amelyet szakértő csapat telepítésével hoznak létre és amire hosszú ideig lehet számítani, akkor keress bennünket bátran!