Napelemes rendszer engedélyeztetése

Háztartási méretű kiserőműnek az 50kVA-nál kisebb teljesítményű, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó napelemes rendszereket nevezzük. Jellemzői, hogy a felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik és az energiatermelő teljesítménye nem haladhatja egy a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményét. A kisméretű rendszerek esetében elég egyszerű az ügyintézés. Engedélyeztetésének menete öt lépcsőből áll.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen lépésekre van szükség a napelemes rendszer engedélyeztetéséhez.

Első lépések a napelemes rendszer engedélyeztetéséhez

A későbbi elszámolás miatt nyilatkozni kell, hogy a termelt villamos energia csak a saját fogyasztás kielégítését szolgálja vagy, hogy a részben vagy teljes egészében a közcélú hálózatba táplálja be a termelt villamos energiát. A törvény engedélyezi, hogy elosztóhálózatként használjuk a napelemes rendszert. Ezáltal a termelés és a felhasználás időben eltolódhat, azaz energiatárolóként is használhatjuk a rendszert.

A napelemes rendszer engedélyeztetésének lépései

A napelemes rendszer engedélyeztetésének öt lépése van. Ezek mindegyikéhez időre van szükség, illetve egyet sem szabad átlépni, hiszen az a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

1. lépés: Engedélykérés

Hálózati táplálás esetén engedélyt kell kérni az illetékes villamos energia szolgáltatótól, hogy kiépíthessük a rendszert. Ezt egy erre a célra létrehozott formanyomtatványon keresztül tehetjük meg az áramszolgáltató ügyfélszolgáltatójánál.

2. lépés: Igénybejelentés

Itt fontos tudni, hogy mekkora teljesítményű rendszer és milyen eszközöket tartalmaz pontosan.

3. lépés: Változtatások

Az villamos energia szolgáltató meg fogja mondani, hogy milyen változtatásokra van szükség a rendszer létesítéséhez. Itt szó lehet az óraszekrény cseréjéről vagy a védőföldelés kiépítéséről is. Az óraszekrény esetében a cserének a költségét az áramszolgáltató viseli. Az előírt változtatásokat érdemes egy regisztrált villanyszerelővel elvégeztetni.

4. lépés: Engedély kiadása

Ha megvan az előkészítés, akkor a szolgáltató kiadhatja a napelemes rendszer telepítésére az engedélyt. Ezt követően végezhető el a rendszer létesítése.

5. lépés: Bejelentés

Miután telepítettük a paneleket, készre kell jelenteni az áramszolgáltatónál a munkát. Ezután egy szakember bekapcsolja számunkra a rendszert. A berendezés csatlakoztatása a felhasználó hálózatra történik, így a termelt energia a saját fogyasztói berendezéseken kerül felhasználásra.

A rendszer létesítésénél be kell tartani a villamos energiatermelő berendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségeket. Emellett pedig oda kell figyelni az építési- és környezetvédelmi előírásokra egyaránt. Fontos azonban, hogy a napelemes rendszert nem szabad addig használni, amíg a kétirányú mérőt fel nem szerelte a szolgáltató. Ha mégis megtörténik, az szerződésszegésnek minősül.

Összegezve

A napelemes rendszerek engedélyeztetése tehát nem bonyolult és nem tart hosszú ideig sem. Az öt lépéses folyamat során engedélykérésre, igénybejelentésre, változtatásokra lesz szükség, ezt követően kapjuk meg az engedélyeket. Utolsó lépcsőként pedig a helyi áramszolgáltatónál kell bejelentenünk a rendszerünket.

Amennyiben Ön is szeretne napelemes rendszert otthonában, ne habozzon felkeresni bennünket. Kérjen árajánlatot még ma!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.