Az olaszországi napelem-kiépítés 2022 első felében meghaladta az 1 GW-ot

Az Italia Solare iparági szövetség új adatai szerint Olaszország jó úton halad ahhoz, hogy az elmúlt évtized legjobb évét zárja a napelemek kiépítésének terén, mivel 2022 első felében jelentősen megugrott a telepítések száma.

Január és június között 1012 MW új napelemet telepítettek az országban, 149%-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában kiépített 406 MW.

Az Italia Solare elmondta, hogy bár Olaszország még messze van a 2011-es értékektől – amikor rekord mennyiségű, 9461 MW napelemet telepítettek – a tendencia javul a tavalyi évhez képest.

A korábbi telepítési adatokhoz képest jelentős a növekedés

A szövetség adatai valóban azt mutatják, hogy az ország 2013 óta egy éven belül nem telepített több mint 1 GW napenergiát.

Olaszországi telepítések mértéke

Napelem telepítések mértéke Olaszországban/év

Forrás: Flouris Team,

https://public.flourish.studio/story/1670983/?utm_source=showcase&utm_campaign=story/1670983

A SolarPower Europe kereskedelmi szövetség tavaly közzétett jelentése szerint Olaszországban a napenergia többször is kudarcot vallott az ország technológia semleges pályázatain, miközben az engedélyezés megakadályozta a villamosenergia-vásárlási szerződés (PPA) szegmensének felfutását is.

Olaszországban jelenleg összesen 23 577 MW kiépített napelem áll rendelkezésre, amely 12 921 MW kereskedelmi és ipari rendszerből, 5 486 MW lakossági létesítményből és 5 170 MW közüzemi létesítményből áll, az Italia Solare adatai szerint.

A szövetség szerint Olaszország északi régióiban telepítik a legtöbb PV-berendezést, míg az ország középső és déli részein a magasabb szintű napsugárzás ellenére küzdenek az új rendszerek kifejlesztésével.

Az olasz kormány a múlt héten elindított egy 1,5 milliárd eurós programot, amelynek célja az agrofotovoltaikus projektek telepítésének ösztönzése.

Az év elején az Italia Solare fel is szólította Olaszországot, hogy gyorsítsa fel az új napenergia-projektek engedélyezését, az ország orosz gáztól való függésének csökkentése érdekében.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-pv-deployment-in-italy-reached-more-than-1gw-during-h1-2022/