Ázsiában akár 22%-os napenergia kapacitási növekedés is várható!

Ázsia öt legnagyobb gazdasága exponenciálisan növeli napenergia-kapacitását az elkövetkező években az Ember agytröszt új elemzése szerint.

A Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Indiában, Kínában és Japánban átlagosan 22%-os növekedés várható ebben az évtizedben, a leggyorsabb növekedési rátákkal Indonéziában és a Fülöp-szigeteken.

Annak ellenére, hogy az öt ázsiai ország közül a legalacsonyabb napelem-kapacitással rendelkezik (180 MW), Indonézia várhatóan 25-szörösére növeli létesítményeit 2030-ra 4,6 GW-os napelemes céljának keretében. Az Ember szerint Indonéziában a napelemekből termelt energia a legalacsonyabb a G20 országok között.

 

Cél a napenergia-kapacitás növelése

 

Isabella Suarez, az Energia és Tiszta Levegő Kutatási Központ (CREA) délkelet-ázsiai energetikai elemzője szerint a cél azonban nem elég ambiciózus az ország számára, és az sokkal magasabb kiépítési szintet is képes elérni.

Az elmúlt évben több nagyszabású projektet jelentettek be az országban azzal a céllal, hogy a megtermelt áramot Szingapúrba exportálják. A Sunseap fejlesztő vállalat 7 GW napelem fejlesztését tervezi, míg az ib vogt és a Quantum Power Asia egy 3,5 GW teljesítményű napelemes erőmű építését tervezi.

Egy másik ország, ahol fokozott érdeklődés mutatkozik a napenergia iránt a Fülöp-szigetek, ahol a tervek szerint 2030-ra 18 GW napelemet telepítenek majd, és 2025-re elérik a 10 GW-ot. Az ország jelenleg 1370 MW kiépített kapacitással rendelkezik, így ha a fenti célok teljesülnek, 12-szeresére növelné napenergia-kapacitását.

A Solar Philippines projektfejlesztő augusztusban jelentette be, hogy a „világ legnagyobb napelem-projektjét” tervezi megépíteni az országban, 4 GW kapacitással.

Ázsia napelempiac

Japán napelemes kapacitása az évtized végére meghaladja majd a 100 GW-ot.

Kép: Ember.

Teljes kapacitás tekintetében Kína messze megelőzi Ázsia többi területét. Az ország jelenlegi célja, hogy 2030-ra 1,2 TW nap- és szélenergia-kapacitást telepítsen, amelyből 600 GW PV-ből származna, abban az esetben, ha folytatják a mindkét áramforrást egyenlő mennyiségben való hozzáadás tendenciáját, ahogyan azt 2012 és 2021 között tették.

Muyi Yang, az Ember vezető ázsiai villamosenergia-politikai elemzője elmondta: „Úgy véljük, hogy ez egy óvatos becslés, mivel egyes elemzők szerint Kína már 2026-ban elérheti 1200 GW-os szél- és napenergia-célját.”

India, mint a második a napelemes piacon

Mindeközben 2030-ra India rendelkezik majd Ázsia második legnagyobb kapacitásával, illetve az egyik legnagyobb kapacitással a világon, céljuk ugyanis a 300 GW napenergia elérése, ami hatszoros növekedést jelent a jelenlegi szinthez képest. Az ország 2030-ig összesen 450 GW tiszta forrásból előállított energiakapacitást céloz meg, ahogy azt a COP26 klímacsúcson bejelentették tavaly novemberben.

Az Ember áprilisi elemzése szerint India rekordmennyiségű, 14 GW új napenergia-kapacitást telepített a 2022 márciusát megelőző 12 hónapban.

„Az elmúlt néhány évben Indiában egyre több magán áramtermelő kötelezte el magát saját megújuló energiával kapcsolatos céljai mellett, és legtöbbjük különösen a napenergiára helyezte a hangsúlyt” – mondta Aditya Lolla vezető ázsiai villamosenergia-politikai elemző az Embernél.

Ezenkívül az indiai kormány szorgalmazza a napelemmodulok és napelemcellák 40 GW-ig terjedő belföldi gyártási kapacitását annak érdekében, hogy csökkentse a kínai importtól való függését.

A bővítés kezelése érdekében az országnak jelentős beruházásokat kell végrehajtania a hálózat stabilizálásába és az energiapiac reformjába annak érdekében hogy növelje a tetőre telepített napelemes rendszerek számát – tette hozzá az Ember.

Forrás: https://www.pv-tech.org/asias-largest-economies-to-see-exponential-growth-in-solar-capacity-through-2030-average-annual-growth-of-22/