A Tesla 2021-es napelem-telepítései négyéves csúcsot döntött meg

A Tesla napelem-telepítései 2021-ben 68%-kal, 345 MW-ra ugrottak. Annak ellenére, hogy a negyedik negyedévben éves szinten enyhe visszaesés következett be.

Míg a számok a cég legjobb évét tükrözik a napelemek telepítése terén 2017 óta – amikor 523 MW-tal bővültek –, 2021 erős első negyedévét olyan háromnegyed követte, amelyben a kiépítés nagyrészt változatlan maradt.

Az elmúlt években a vállalat megnövelte a napelemek telepítését a harmadik és negyedik negyedév között. De 2021 negyedik negyedévében minimálisan, 83 MW-ról 85 MW-ra nőtt a napelemek telepítése, valamint ekkor a telepítések száma csökkent a 2020 negyedik negyedévében hozzáadott 86 MW-hoz képest is.

A fűtés és légkondicionálás az új befutó

A napelemmodulokat közvetlenül a tetőcserepekbe integráló Tesla Solar Roof termékének elterjedése 2021-ben éves szinten csaknem megháromszorozódott. A negyedik negyedévben is folyamatosan növekedett, de telepítési statisztikákat nem közöltek.

A Tesla azt azonban elmondta, hogy további költségfejlesztéseket hajt végre a Solar Roof-on. Különösen a telepítésen belül, hogy növelje az energetikai jövedelmezőségét.

Tesla negyedév

Tesla negyedéves napelem telepítések

Forrás: PV Tech

Bár az eredmények közzétételét követő konferenciahívás során minimális időt szenteltek a Tesla napenergiával foglalkozó üzletágának. Andrew Baglino, a vállalat erőátviteli és energiamérnöki részlegért felelős vezető alelnöke elmondta, hogy miután a Powerwall otthoni akkumulátorrendszert fokozatosan integrálták a tetőtéri napelemekkel, a következő logikus lépés” a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás (HVAC).

Elon Musk vezérigazgató így nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy ez valóban meggyőző megoldássá válik a fogyasztók számára, ha az elektromos járművek töltését, a napenergiát, az energiatárolást, a meleg vizet és a HVAC-t egy nagyon szűk, kompakt csomagba integráljuk, amely jól is néz ki. Ez egyszerűen még nem létezik.”

A szektor napelem-telepítései csökkenő tendenciát mutattak 2021-ben

 

A Tesla energetikai részlegének bevételei a negyedik negyedévben éves szinten csaknem 9%-kal, a harmadik negyedévben pedig 15%-kal 688 millió dollárra csökkentek.

Más amerikai tetőtéri napelem-szerelők, mint például a Sunrun, a Sunnova és a SunPower februárban teszik közzé 2021 negyedik negyedévi eredményeiket. Az múlt heti nyilatkozatában felfedte, hogy a negyedéves bevételei az iránymutatás alsó határához közelednek, mivel a rossz kaliforniai időjárás és a COVID-hatások bizonyos bevételeket 2022-re toltak el.

Ami az energiatárolást illeti, a Tesla napelem-telepítései 32%-kal nőttek 2021-ben az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban a cég Megapack akkumulátoros energiatároló rendszerének bevezetése miatt. A cég azt nyilatkozta, hogy mivel energiatároló termékei iránti kereslet „még mindig lényegesen a kapacitás felett van”, a növekedést korlátozta a kínálat.

A vállalat tavaly kezdte meg a munkálatokat egy 40 GWh-s Megapack üzemen Kaliforniában, hogy kielégítse a növekvő keresletet.

Egy jelentős ellátási megállapodás is bejelentésre került szeptemberben. Amelynek értelmében a Tesla Megapack rendszereiből 2GW/6GWh-t biztosít az Arevon megújulóenergia-cégnek kilenc, Kaliforniában kifejlesztett, önálló tárolási projektben való használatra.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/teslas-2021-solar-installs-reach-four-year-high-of-345mw/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!