Bruttó elszámolás mellett is megéri napelem-rendszert telepíteni 

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja azt. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.

Mivel a napelem-rendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes kiszámolni annak megtérülési idejét a bruttó elszámolás feltételei mentén. Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője adatokkal alátámasztott példán mutatja be, mik a választási lehetőségeink a jelenlegi keretek között. Óriási probléma, hogy továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért fogják a megtermelt energiát átvenni, de a feltételezések szerint 5 forint körül fog alakulni. Bár az ár rendkívül alacsony, jelen cikkben ezzel kalkulálunk.

„Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt, és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk, kilowattóránként. Amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsi-csökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát.

A beruházás megtérülési ideje így 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk” – vázolta a szakértő. Szavai szerint legjobban akkor jár a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól.

A fejlettebb inverter és akkumulátor-egység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba. „A paletta ezen a téren egyre szélesebb, a mi tesztjeink alapján azonban számtalan rugalmas beállítási lehetőségével kimagaslik közülük a német gyökerű Sunways gyártó” – mondta Szenyán Endre. Az áram tárolásán túl jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni.

Az akkumulátorral kiegészült hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk egy külön eszközzel, vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel: egy egyszerű, de sok jövőbeli bővítési lehetőséget nyújtó központ és néhány okos dugalj elegendő az alapszintű optimalizáláshoz, s maga a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kW-os rendszer a korábbi, szaldó alapú elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kWh akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint: ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett, jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet. További, a megtérülési időt csökkentő tényező lehet az energia-közösségek létrejötte: ennek jogi hátterét az illetékes minisztérium ígérete szerint még az idén kidolgozzák.

„A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Szakértői sajtóanyag, Budapest, 2023. szeptember 27.