Gyorsaság és megbízható kivitelező

A jelenlegi időszakban kiemelkedő jelentősége van a gyors és megbízható napelemes rendszer telepítésének. Különösen akkor, ha a fennmaradó négy hónapot szeretnénk kihasználni a szaldós elszámolás előnyei kapcsán.

Miért érdemes még 2023-ban napelemes rendszert telepíteni?

Az idei évben ugyanis, konkrétan 2023. december 31-én véget ér a háztartások számára előnyös, megszokott szaldós elszámolás. 2024. január 1-jétől már egy új, az épp aktuális betáplálás és fogyasztás függvényében számol el velünk az áramszolgáltató. Ez a változás a családok számára kedvezőtlenebb feltételeket jelenthet.

Ezért érdemes most cselekedni, és még az idén véghez vinni saját napelemes rendszerünk kiépítését, hogy az október várható tiltás feloldását követően profitálhassunk a napelemek által termelt „felesleg” visszatáplálásából.

A szaldó elszámolás előnyei

A szolgáltató évente egyszer olvassa le a mérőórát, így kiegyenlíthetjük a fogyasztásunk ingadozását, vagyis a nyári hónapok többlet betáplálását a téli, napsütésben szegény időszak alatt visszakapjuk a hálózattól.

Ha az éves elszámolásnál kiderül, hogy a túlléptük a megtermelt mennyiséget, a többletért fizetnünk kell, ha pedig kevesebbet fogyasztottunk, az áramszolgáltatótól visszakapunk pénzt.

Ez a szabályozás a 2024. január 1-ig rákötött rendszerekre vonatkozik, vagyis várhatóan akik eddig üzembe helyezik a napelemes rendszerüket, további tíz évig a szaldó alapú elszámolás kedvező formájában maradhatnak.

A havi szaldó

A havi szaldó elszámolás egyfajta köztes lépésként szolgál az éves szaldó és a bruttó elszámolás között.

Az éves szaldó előnye, hogy a nyári túltermelés a téli időszakokra átvezethető, lehetővé téve az elektromos fűtésre váltást saját magunk által termelt árammal. A havi szaldó elszámolással ezt a hosszú távú ingyenes „tárolást” szeretnék felszámolni, a felhasználókat ösztönözve az azonnali fogyasztásra.

Hogyan működik a havi szaldó?

A havi szaldó elszámolás lényegében hasonló az éves szaldóhoz, de azzal a különbséggel, hogy minden hónapban történik elszámolás.

Mivel minden hónapban történik elszámolás, a felesleges termelés nem vihető át a kevés napsütéses téli hónapokra. Ez azt jelenti, hogy megszűnik az a helyzet, amikor ingyen használhatod a szolgáltató hálózatát. Bizonyos hónapokban ugyanis lehet, hogy nem leszel képes elegendő energiát termelni, és ilyenkor a túlfogyasztott mennyiséget fizetned kell a szolgáltatónak.

Megbízható napelemes kivitelező

A tervezés és kivitelezés szempontjából is ajánlott olyan tapasztalt szakemberekre bízni a feladatot, akik évek óta tevékenykednek a napelemes piacon. Ebben a tekintetben az A1 Solar Kft. csapata rendelkezik a szükséges tapasztalattal és hozzáértéssel, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a napelemes rendszer kiépítése során.