Melyik évszakban a legérdemesebb a napelem telepítés?

Melyik évszakban a legérdemesebb a napelem telepítés?

 

A napelem telepítés ideális időpontja kapcsán jó pár kérdés felmerülhet. Melyik évszakban érdemes napelemet telepíttetni? Melyik a legmegfelelőbb szakasz az évben? Lehet szó akár téli telepítésről is? Ezeket a kérdéseket most megválaszoljuk.

Egyes szakemberek szerint úgy érdemes ütemezni a napelem telepítés idejét, hogy a nyári időszakban már működni tudjon a napelem rendszer.

Ekkor lehet ugyanis a legtöbb napsütéses órára számítani, azonban a magas hőmérséklet nem mindig jár együtt a legjobb teljesítménnyel.

A napelem működése és teljesítménye

 

A napelem hatékony működése a panelre eső napfény mennyiségétől is függ. A napenergia részecskékből, fotonokból tevődik össze. A napelem pedig az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja át.

(A napból érkező fényt összegyűjtik a napelemek, a napenergia egyenáramként az inverterbe érkezik a vezetéken keresztül, és az inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá.)

A nyári időszak ideálisabb lehet energiatermelés szempontjából, mint a például a hidegebb téli szezon, ugyanis a napelem teljesítményére hatással van az, hogy hány órát süt a nap, mennyire felhős az ég, milyen a beesési szög vagy például milyen a hőmérséklet.

Mikor érheti el a napelem a teljesítmény csúcsát?

 

Valószínűleg nem egy június végi kánikulában éri el a teljesítmény csúcsát a napelem. Noha ekkor van a legtöbb napsütéses óra, viszont ez nagy meleggel jár együtt. A napelem teljesítménye pedig a magas hőmérsékletnél csökkenhet, ezért áprilisban, májusban a legoptimálisabb az energiatermelés, hiszen szépen süt nap és megfelelő a beesési szög is, de még nincs forróság.

Nézzük meg, hogy ezek az adatok, hogy befolyásolják a napelem telepítés időpontjának kérdését!

Mi a napelem telepítés ideális időpontja?

 

Fontos lenne olyan időszakban telepíttetni napelemes rendszert, amikor még a napenergia felhasználása kisebb mértékben valósul meg a panelek által. Célszerű ezért ősszel vagy decemberben, esetleg kora tavasszal telepíttetni a rendszert.

Azonban a vállalati és a személyes célok a fentieket felülírhatják, így évszaktól függetlenül telepíttethetjük a rendszerünket.

Az őszi telepítés mellett a következő tényezők szólnak:

 

  1. Rövidebb ideig kell várni a napelem telepítés megvalósulására

A nyári csúcsszezonban akár több hónapot is várni kell arra, hogy a napelemeket üzembe helyezzék. Ennek oka lehet például az, hogy a napelem kivitelező cégek több megrendelést kapnak.

Ráadásul most sokan ki akarják használni a napelem szaldó elszámolás előnyeit és még 2023-ban akarnak napelemes rendszert telepíttetni (ha az igénybejelentés megtörtént 2022. október 31-ig.).

Az ősz a megrendelések növekedése okán ideálisabb választásnak tűnhet és gyorsabb kivitelezésre lehet számítani.

  1. Ideális időjárás a napelemek telepítéséhez

Az őszi időjárás a tavaszihoz hasonlóan optimális lehet a panelek felszerelésére. Nem lehet kánikulára számítani és talán a csapadékos időjárás is jobban elkerülhet bennünket.

  1. Kedvezőbb árak

Ahogy a napsütéses idő kezdetét veszi és a hőmérséklet is egyre magasabb lesz, úgy a napelem rendszer telepítések száma is emelkedhet.

Így elképzelhető, hogy a „napelem szezon” után különböző kedvezményekkel, engedményekkel várhatják a vásárlókat a kivitelező cégek.

  1. Több idő jut a döntéshozatalra

Az említett napelemes csúcsszezon után van idő végiggondolni, hogy milyen napelemes rendszert szeretnénk telepíttetni, összehasonlítani az árajánlatokat, utánajárni, hogy az adott kivitelező cég milyen gyártók termékeit preferálja.

Telepítés télen?

 

Ugyan lényegesen hidegebb az időjárás, mint például a nyári időszakban, a téli telepítés bátran kivitelezhető ugyanúgy, mint bármelyik másik évszakban.

Az alacsonyabb hőmérséklet sem tartja vissza a szakembereket a napelem telepítés munkálatainak elvégzésétől. Azonban a kivitelezést meggátolhatják a szélsőséges időjárási körülmények, mint például az erős szél vagy éppen a havazás. Ebben az esetben célszerű megvárni az időjárás kedvezőbbre fordulását.

A napelem telepítés ideje

 

A napelem kivitelező cégek közül olyat érdemes választani, aki szakképzett csapattal és jelentős referenciával rendelkezik.

Akin már az első kapcsolatfelvételkor érződik, hogy az ügyfelet helyezi a középpontba. Aki a helyszíni felmérés során minden apró részletnek utánanéz, hogy megfelelő méretű napelemes rendszert lehessen elhelyezni és a tervezés is magas színvonalon valósulhasson meg.

Kivitelező választáskor az is előnyt jelenthet, ha tisztában van az aktuális pályázatokkal és támogatásokkal, emellett a pályázatírásban is komoly segítséget tud nyújtani.

A kapcsolatfelvételtől a komplett kivitelezésig vannak olyan nélkülözhetetlen szakaszok, amelyeket végig kell járni annak érdekében, hogy végül minőségi napelem rendszerünk lehessen.

Lényeges lépések

 

Egy pályázat vagy támogatás elnyerése teszi lehetővé, hogy kevesebb anyagi hozzájárulásra, önerőre legyen szükségünk.

Nagy jelentősége van a megrendelői igények felmérésének is, hiszen sokan szeretnék a villanyszámlájukat teljes egészében lenullázni, mégis egy vállalat számára könnyen lehet, hogy „csupán” a költségoptimalizálás, az elektromos áram finanszírozására fordított összeg csökkentése a cél.

A helyszíni felmérés során kiderül, hogy mekkora rendszerre lesz szükség, hol történhet pontosan a napelem telepítés. Ezt követi a komplett rendszer megtervezése, a megfelelő termékek (pl. panel, inverter, tetőszerkezet, kábelek) kiválasztása. Az engedélyeztetési folyamat után pedig meg is valósulhat a kivitelezés, amely a méretétől függően is átlagosan 1-2 napot vehet igénybe.

Miért érdemes 2023-ban napelemes rendszert telepíttetni évszaktól függetlenül?

 

2022. októberében a kormány bejelentette, hogy a napelemeknél átmenetileg megszüntetik a hálózatba betáplálás lehetőségét a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) vonatkozásában.

Az is egyértelművé vált, hogy minden, már korábban a hálózatra kötött (és 2024.január 1-ig még ráköthető) rendszer az üzembe helyezését követően még 10 évig maradhat a szaldó elszámolásban.

Ugyanakkor, akiknek a napelemes rendszerét 2014 előtt telepítették és nem is bővítették azóta, azoknak bruttó elszámolás szerint kell fizetni a megadott összeget.

Szaldó elszámolás: a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő díj.

Ez az elszámolás sokak számára lehetővé tette/teszi, hogy lenullázhassa a villanyszámláját.

Kik használhatják ki a szaldó elszámolás előnyeit?

 

Akik időben beadták a csatlakozási kérelmeket a hálózati szolgáltató felé (a végső határidő 2022.október 31.-e volt), azok joggal bízhatnak abban, hogy legkésőbb 2033-ig élni tudnak a napelem szaldó elszámolás előnyeivel.

Összegzés – Napelem telepítés, de melyik évszakban?

 

Ebben a cikkben igyekeztünk azokat az időszakokat megvizsgálni, amelyek a napelem telepítés ideális időpontjához kapcsolódtak.

Végigvettük azokat a lehetséges szempontokat, amelyek az őszi telepítés mellett szólnak, illetve a téli telepítés lehetőségét sem vetettük el.

Természetesen nem az évszak lesz a döntő a napelem telepítése során, hiszen személyes és céges preferenciától, döntéstől, elképzeléstől függ, hogy mikor szeretnénk a napelemes rendszerünket telepíttetni.

A szaldó elszámolás miatt például sokan döntenek úgy hazánkban, hogy napelemes rendszerbe fektetnek még 2023-ban.

Így érdemes olyan szolgáltatót választani, aki már a kapcsolatfelvételtől kezdve az ügyfelekre fókuszál, értékes telepítési tapasztalattal rendelkezik, a megfelelő termékeket felhasználva pedig minőségi napelemes rendszert hoz létre és a precíz karbantartásban is lehet rá számítani.

Keresd az A1 Solar csapatát és legyen minőségi napelem rendszered!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!