Megéri biztosítást kötni a napelemre?

Szinte már elképzelhetetlen, hogy ingatlanunkra, vagy gépkocsinkra ne kötnénk biztosítást. De miért is fontos, hogy a napelem rendszerünk is biztosítva legyen? Gondoljunk csak a nyári jégverésekre vagy az orkán erejű széllökésekre, amelyek komoly károkat is okozhatnak rendszerünkben.

Miért telepítsünk napelemet?

 

Mindenkinek fontos, hogy havi kiadásait egy optimális szinten tudja tartani. A napelem telepítésével a havonta jelentkező költségeket optimalizálni tudjuk, nem beszélve arról, hogy kevésbé károsítjuk környezetünket. A legfontosabb, hogy olyan kivitelezőt keressünk, akiben megbízunk és a teljes rendszer kiépítését vállalják. Az A1 Solar Kft. évekkel ezelőtt két vállalkozás szakértelmét egyesítette annak érdekében, hogy ügyfeleik komplett szolgáltatást kaphassanak a pályázatírástól a teljes kivitelezésig, engedélyeztetésig. Céljuk, hogy minél több magánszemély és vállalkozás számára elérhetővé tegyék a megújuló energia alkalmazását. Naprakészen figyelik az aktuális hazai és uniós pályázati lehetőségeket, amelyekkel ügyfeleik kisebb anyagi befektetéssel válhatnak napelem rendszerek tulajdonosaivá.

Monokristályos vagy polikristályos napelemet válasszunk?

 

Csak a helyszín feltérképezése során lehet magabiztosan eldönteni, hogy milyen napelemtípust válasszunk. Ezért van szükség hozzáértő, szakképzett csapatra, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a napelemek telepítésében. Fontos tisztában lenni az éghajlattal, a felhős és a napos órák számával, a dőlésszöggel és a tájolással is.

A kristályos napelem paneleket különlegesen magas tisztaságú szilíciumcellákból hozzák létre. A cellákat egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva sorba kötik. A monokristály, ahogy a neve is mutatja, egyetlen darab kristálytömböt jelent, míg a polikristály több tömböt foglal magában. A monokristályos napelemek már régóta ismertek a napelempiacon. A gyártás és az eladás ára magasabb, ugyanakkor kiemelkedő, 16-18 százalékos hatásfokot biztosítanak.

A polikristályos napelem panelek előállítása olcsóbb, köszönhető annak, hogy kisebb szilíciumtömbből épülnek fel. Hatásfok tekintetében némileg alacsonyabb, 14-16 százalék körüli eredményt hoznak. Az energia átalakításához szükségünk lesz egy kiváló minőségű inverterre is. Ez tudja ugyanis elektromos árammá alakítani a megtermelt energiát.

Ma már nem kuriózum a napelemre biztosítást kötni

 

Gépkocsinkkal nem közlekedhetünk úgy, hogy ne lenne rajta kötelező biztosítás. Ha fiatal vagy éppen nagy értékű autót vezetünk, érdemes cascot is kötni rá. Egyre többen tartják fontosnak, hogy otthonuk is biztosítva legyen, sőt nőtt az elmúlt években a háziállatokra kötött biztosítások száma is. Sokan nem is gondolják, hogy a napelem rendszerre is erősen ajánlott biztosítást kérni.

A napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk igen nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ráadásul elhelyezésüknél fogva ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, ezért védelmükről gondoskodni kell. Mint tudjuk, a napelem nem olcsó mulatság, ám hosszú távon tudatos, és számos esetben igen megtérülő befektetés. Elhelyezkedésük miatt a napelemek fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így amellett, hogy szakemberekkel végeztetjük a felszerelést és karbantartást, napelem biztosítással felkészülhetünk a nem várt helyzetekre.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a napelem biztosítás hazánkban még kuriózumnak számít, ma már számos esetben a lakásbiztosítási alapcsomag része. Ha tervezzük, hogy otthonunkat napelemekkel látnánk el, mindenképpen szükséges lakásbiztosításunk felülvizsgálata, hiszen amellett, hogy egy ilyen beruházás nem kis anyagi forrást igényel, az üvegfelületek sérülékenysége további rizikót jelent.

Bár a gyártók jellemzően biztosítanak garanciát a panelekhez, de biztosítással szélesebb körű védelmet teremthetünk. A legcélszerűbb már a telepítés előtt biztosítást kötni, de akkor sincs gond, ha már egy ideje a háztetőnkön vannak a napelemek. Fontos, hogy a biztosítás terjedjen ki a rendszer minden összetevőjére, ne csak a panelekre, hanem az inverterre, a tartószerkezetre és az akkumulátorokra is.

Első lépés a tájékozódás

 

Mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást napelemre, feltétlenül hasonlítsunk össze több különböző ajánlatot is és ellenőrizzük a pontos feltételeket. Egyes biztosítók a napelemeket az ingatlan részeként tekintik és épülettartozékként tartják számon, ebben az esetben a napelemek értéke az épület értékéhez adódik hozzá, a biztosítási összeg részeként.

Más biztosítóknál a napelemeket ingóságként kell biztosítanunk, sőt, az is előfordulhat, hogy kiegészítő biztosítást, például különleges üvegkárra vonatkozó kiegészítő fedezetet kell kötnünk a napelemek megfelelő védelméhez. Ha megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb és legjobb biztosítási ajánlatot, néhány részletet még ellenőriznünk kell, mielőtt megkötnénk a szerződést.

A legfontosabb, hogy tudjuk a kártérítés maximális összegét. Egyes biztosítók azt is kiköthetik, hogy egy biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre, így a kártérítési limit mellett ezt is ellenőrizzük.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy a napelemeket érintő károk között a jégverés, villámcsapás, szélvihar, rongálás, lopás, tűzeset, robbanás is szerepel-e. Bár vonzó a 25 éves garancia, a teljes körű védelemhez nem elegendő, hiszen lopás vagy rongálás esetén nem érvényesíthető.

Ne feledjük azt sem, hogy a napelem biztosítás csak szakszerűen rögzített napelemekre nyújt fedezetet, mindenképpen a tervezéstől a kivitelezésig szakember segítségét kérjük.

Milyen tényezők befolyásolják a napelem biztosítás árát?

 

Egy napelem biztosítás árát több tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy vállalkozás vagy magánszemély köti, mekkora a napelemes rendszer mérete és teljes körű biztosítást kérünk-e.

Függ attól is, hogy van-e már létező lakásbiztosításunk és az sem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg. Ha ingatlanunk rendelkezik már vagyonvédelemmel, riasztóval, mindenképpen jelezzük a szerződés megkötésekor a biztosító társaságnak, mert ebben az esetben előnyösebb feltételeket és olcsóbb biztosítási díjat kaphatunk.

A hazai biztosítási társaságok többsége már online felületén egy kalkulátort is megjelenít, amely segítségével az árakról tájékozódhatunk. Előfordulhat, hogy a napelemes rendszerünket hitel segítségével vásároljuk meg és a pénzintézet ragaszkodik a rendszer biztosításához. Ilyen esetekben ne csak egy minimális összegig, hanem további, extra biztosítási lehetőségekkel védjük napelemünket.

Mit tegyünk, ha kárunk van?

 

A napelemek alapvetően edzett, ütésálló üveg borításuknak köszönhetően védettek a jégkár ellen. De ez csak az átlagos jégesőkre igaz, amikor borsó vagy esetleg makk nagyságú jégdarabok bombázzák a napelemeket.

Az elmúlt évek nyarán több esetben is előfordult, hogy az ország egyes részein szinte teniszlabda nagyságú jég esett, amely sok helyen mikro repedéseket okozott a paneleken, így ezeknek csökkent energiatermelésük.

Ha érvényes napelem biztosítás van a rendszerünkre, akkor a káreseményt követően a szerződésben foglalt határidőig ezt jelezni kell. Ezt követően a biztosító társaság szakembere egy kárszemlét végez, lefotózza a sérült napelemet és egy jegyzőkönyvet vesz fel. Megkezdődik ezután a káreljárás. Ha a biztosító mindent rendben talált, a kártérítés kifizetéssel zárul.

A szélsőséges időjárással nem tudjuk felvenni a harcot, de ha kötünk biztosítást napelemünkre, legalább a károk kifizetődnek és nem kell újra saját zsebből a rendszert finanszírozni.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!