Elkészült a napelemes rendszer: de vajon mennyi a napelem karbantartási költsége?!

A napelemes rendszer rengeteg előnnyel és csak minimális karbantartási feladatokkal jár. Miközben akár 20-30 éven keresztül is garantálhatja számunkra azt az energiamennyiséget, amelyre szükségünk van. Mielőtt elhatároznánk, hogy belevágunk, kiszámoljuk a bekerülési költséget, a megtérülési időt és azt is, hogy mindez megéri-e nekünk. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, azt is érdemes kideríteni, hogy mennyibe kerül majd a napelem karbantartási költsége.

Miből épül fel a napelemes rendszer?

A napelemes rendszer sok összetevőből áll, amelyek közül a legfontosabbak maguk a napelemes panelek, amelyeknek a típusa és a teljesítménye alapvetően meghatározza az egész rendszer minőségét. Nem árt azonban azzal is tisztában lenni, hogy nem csak a panelek színvonala meghatározó az egész szisztémát tekintve. Hanem a tartószerkezet és magának a rendszernek a dőlésszöge, illetve tájolása is ugyanolyan nagy jelentőséget képvisel a teljesítőképességre nézve.

 

A panelek által termelt energiát nem tudnánk hasznosítani inverterek nélkül, hiszen ezek alakítják át elektromos árammá. Amellyel aztán az elektronikus készülékeink is működni tudnak. Tartozik még a rendszerhez egy ad-vesz mérőóra, ha a hálózatra csatlakozik a napelemes rendszerünk, illetve szigetüzemű napelemek esetében akkumulátorokra van szükség.

Mi a fő különbség a hálózatra kötött, illetve a szigetüzemű megoldás között?

A hálózatra kötött rendszerek nagyon praktikusan működnek. Hiszen azokban az időszakokban, például nappal, amikor többlet energiát termelnek, akkor a felesleget a hálózatra töltik. A szolgáltató pedig megvásárolja tőlünk. Amikor kevesebb energiát termel a rendszer, mint amire igény lenne (például télen), illetve ha egyáltalán nem termel (ilyen jellemzően az éjszaka), a felhasználó ilyenkor sem marad elektromos áram nélkül. Hiszen ilyenkor a szolgáltató adja a szükséges energiamennyiséget.

 

A szigetüzemű rendszer ezzel szemben teljesen független a hálózattól. Ilyen helyzetekben az akkumulátorok hivatottak arra, hogy a többlettermeléssel, illetve az alulteljesítő időszakokban a többletigénnyel megbírkózzanak, azaz ezekben tároljuk az energiát. Értelemszerűen itt nem kell ad-vesz mérőóra, viszont szükséges az árba belekalkulálni az extra összeget, amelyet az akkumulátorokra kell költenünk.

 

Ha pedig már a kalkulációnál tartunk, lássuk a karbantartási költségeket is!

Mennyi a napelem karbantartási költsége?

Először is fontos tudni, hogy a napelemes rendszerek minimális karbantartási munkálatokat igényelnek, aminek az elsődleges oka az, hogy alapvetően nincsenek benne mozgó alkatrészek, amelyek el tudnának kopni vagy törni, netalántán romlani. Ráadásul a rendszerekre garanciális idő is jár, amely egyes nívós napelem panelek esetében akár 30 évnyi garanciát is jelenthet. Ezen idő alatt tehát bármilyen probléma merülne fel, a garancia keretében ez semmilyen költséggel nem jár a tulajdonos számára.

 

A problémák azonban rendkívül ritkák. Hiszen az egész rendszer úgy lett tervezve, majd olyan teszteken ment keresztül, hogy akár a legextrémebb időjárási körülmények se okozzanak kárt benne.

 

A karbantartási munkálatokhoz kapcsolódik az is, hogy a napelem panelek tisztaságára figyelünk. Ez azért elengedhetetlen feladat, mert a szennyeződés, például a por, a ráhullott falevelek vagy a hó is nagymértékű teljesítmény romlást okoz a panelekben, hiszen egyszerűen útját állják a napfénynek. 

 

Igény szerint végezhetjük ezt a feladatot mi magunk is, de szakembereket is hívhatunk, ebben az esetben nyilvánvalóan a munkadíjuk költségként fog jelentkezni.