Erre figyelj a rögzítéskor – avagy a megbízható napelem tartószerkezet kiválasztása

A rendszer kulcsfontosságú része (a panelek és az inverter mellett) a napelem tartószerkezet. Ennek köszönhető, hogy a napelemek hosszú évtizedeken keresztül stabil tartást kapnak a változatos időjárási körülmények közepette is. Megmutatjuk a tartószerkezetek típusait, jellemzőit és elhelyezésük lényeges szempontjait.

Miért is annyira fontos a napelem rendszer tartószerkezete?

Mert ha nem lennének megfelelő pozícióban rögzítve a napelemek, akkor nem tudnának kiváló hatásfokon működni.

Így esélytelen lenne a villanyszámla vágyott lenullázása is, hiszen a napelemek nem tudnák betölteni a funkciójukat a nem megfelelő rögzítés miatt.

Ezért az alábbiakban a tartószerkezettel kapcsolatos nélkülözhetetlen információkat osztjuk meg veled, ami segítheti a magabiztos rögzítést.

Mire kell figyelni a napelem tartószerkezet rögzítése előtt?

Már a tervezés során utána kell járni, hogy a tető mekkora terhelést bír, tudja-e fogadni a napelem rendszert. Ekkor nemcsak a panelek súlyát érdemes számba venni, hanem pl. a várható széllökésekkel, esőzésekkel, hómennyiséggel is számolni kell.

A tartószerkezet rögzítésénél központi szerepe van a megfelelő tájolásnak és dőlésszögnek. Az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, míg a legjobbnak a déli tájolás tekinthető.

Ha állandó a napelemes szerkezet tájolása és dőlésszöge, akkor fix tartószerkezetre, ha pedig a nap útját követi, akkor napkövető tartószerkezetre van szükség.

Ugyanakkor a napelemes rendszert lehet telepíteni lapos tetőre, hagyományos háztetőre és a földre is.

Milyen hibákat érdemes elkerülni a napelem rögzítése előtt?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a paneleknél, inverternél és a tartószerkezetnél is az olcsóbb, de gyengébb minőségű megoldásokat helyezik előtérbe. Ez rövid távon kifizetődőnek tűnhet, de hosszabb távon a rendszer hatékonyságának alapos csökkenése, meghibásodása következhet be.

Többféle tartószerkezet közül lehet választani, a döntést megelőzően számolni kell a terhelhetőséggel és az árral. Figyelni kell arra a minőség érdekében, hogy a tartósínek alumíniumból, a csavarok és a leszorítók pedig rozsdamentes acélból készüljenek.

Ugyanakkor fontos olyan szakértő csapatra bízni a kivitelezést, akik komoly tapasztalattal, értékes szaktudással, megfelelő szerszámokkal rendelkeznek és minőségi termékekkel dolgoznak.

És persze nem követik el a következő hibákat:

–          nem szorítják rá a napelemeket megfelelően a tartószerkezetre

–          nem figyelnek egy közeli építményre, amely túl nagy árnyékot vet a panelekre

–          nem foglalkoznak a napelem dőlésszögével, tájolásával

–          nem vesznek tudomást arról, hogy az adott tetőtípushoz milyen rögzítőelemek szükségesek

–          olyan elemeket használnak, amelyek nem 100%-ban rozsdamentes anyagból készülnek

–          úgy alakítják ki a rendszert, hogy a tartószerkezet elemei árnyékot vetnek a panelekre

–          hibásan szerelik össze a rendszert, ráadásul rossz minőségű elemekkel

–          nem biztosítják a megfelelő szigetelést, a tűzvédelmet

–          nem készülnek fel az időjárás viszontagságaira (széllökések, hó, esőzések)

Ha a fenti hibák bármelyike megjelenik, akkor a napelemes rendszer nem fog optimális hatásfokkal működni, alaposan leromlik a teljesítménye és a kívánt megtérülésre sem lehet számítani.

A tartószerkezet típusai

Kétféle tartószerkezetet szeretnénk bemutatni, a napkövetőt és a fix beállításút.

Fix napelem tartószerkezet

A napelem rögzítésének gyakori formája a fix tartószerkezet.

Tartós megoldást jelentenek, ráadásul komolyabb karbantartást nem igényelnek, ha nem éri őket sérülés. Mivel fix rögzítésűek (egy adott pozícióban rögzítik őket), a napsugarak beesési szögének folyamatos változása miatt a napelem dőlésszöge nem mindig ideális.

Magyarországon általában ferde tetőre szerelik fel őket.

Napkövető tartószerkezet

Ennél a szerkezetnél egy elektromos motor mozgatja a paneleket. Ennek köszönhetően a panelek követik a nap mozgását, így mindig optimális szögben állnak.

Jelentős előnye ennek a szerkezetnek, hogy a tájolás mindig rendben van, de könnyen meghibásodhatnak a tartószerkezeti elemek, hiszen mozgó alkatrészekről van szó. Ráadásul a napkövető rendszer kivitelezése is komplikáltabb, mint a fix rendszereké. Sőt, drágább a kiépítési költségük, a motorok pedig áramot fogyasztanak.

A napkövető tartószerkezeteket rendszerint a földre-, vagy a lapos tetőre telepített rendszereknél alkalmazzák.

Milyen típusai vannak a tartószerkezeteknek az elhelyezés szerint?

A leggyakoribb típus kétségkívül az épületek tetején elhelyezett napelemes rendszer. Azonban, ha a tető dőlésszöge, tájolása vagy teherbírása nem megfelelő, akkor a földre is lehet helyezni a paneleket. A harmadik típus pedig a lapos tetős változat, ami már más technológiát igényel.

A napelemeket elhelyezésüket tekintve tehát három különböző kategóriába lehet besorolni.

Hagyományos, ferde tetőre szerelt napelem tartószerkezet

A biztos alapokat itt a cserepek alá beszerelt szarufakampók adják, amelyek az alumíniumsíneket fogják a felületre. Ezekre a sínekre kerülnek rá a panelek. A csavarok és a leszorítók pedig a rögzítésért felelnek.

Ha tetőn nem cserép van (pl. pala, cserepeslemez), hanem más fedőanyag, akkor másfajta rögzítőelemre van szükség.

A hagyományos, ferde tetőre telepített napelemek kiváló állapotú tetőszerkezet esetén hosszú évtizedekig megbízhatóan teljesíthetnek.

Lapos tetőre szerelt tartószerkezet

Ebben az esetben nem a tető adja a dőlésszöget, hanem a szerkezetet alakítják ki úgy, hogy a tartóelemet a helyes pozícióban tartsa. Tehát a tartószerkezetet döntve állítják fel. Így a tájolás és a dőlésszög is praktikusan beállítható.

A tartószerkezet kialakítása komplexebb folyamat, hiszen oda kell figyelni a lehetséges időjárási körülményekre, mint pl. szélviharokra vagy a téli csapadékra, amelyek megviselhetik a lapos tetős tartószerkezeteket.

Földre telepített tartószerkezet

Előfordulhat olyan eset, amikor a tető valamilyen okból nem alkalmas arra, hogy napelemes rendszert helyezzenek el rajta.

Ilyenkor jöhet szóba a földre telepítés lehetősége, amelynél a dőlésszög és a tájolás remekül kialakítható. Azonban jelentős tervezésre van szükség, hiszen ennek a rendszernek is szembe kell néznie kellemetlen időjárási körülményekkel, így stabil rögzítést igényel.

A földre telepített rendszereknél a tartószerkezetet jellemzően lebetonozzák vagy földcsavarokkal rögzítik a talajhoz. A panelek bővítése attól függ, hogy mekkora a rendelkezésre álló terület. Ugyanis ezeknek a rendszereknek nagyobb helyigényük van, mint a hagyományos vagy a lapos tetőre szerelt napelemeknek.

Így lehet tartós a napelem tartószerkezet

A napelemes rendszer megbízható működése érdekében olyan tartószerkezetre van szükség, amire hosszú évtizedekig lehet számítani.

Ahhoz, hogy stabilan tartsa a paneleket, minőségi alapanyagokat kell használni. Ez biztosítja a korróziómentességet, amit a rozsdamentes acél vagy az alumínium tesz lehetővé.

Ezért szükséges a saválló bevonat. Ha ez nincs meg vagy gyenge minőségű anyagból hozták létre a tartóelemeket, akkor idő előtt ki kell majd cserélni az alkatrészeket.

Összegzés

A napelem rendszer hatékony működéséhez nélkülözhetetlen a megbízható tartószerkezet. Ugyanis, ha nincsenek megfelelő pozícióban rögzítve a napelemek, akkor nem tudnak kitűnő hatásfokkal működni.

Ebben a cikkben megvizsgáltuk, hogy mire kell figyelni a rögzítés előtt, milyen hibákat érdemes elkerülni és milyen típusai vannak a tartószerkezeteknek.

Ha szeretnél cégednek olyan napelemes rendszert, amely stabil tartószerkezettel rendelkezik és profi szakemberek keze munkáját dicséri, akkor keress bennünket bátran!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.