Mekkora az akkora? Tudj meg mindent a napelem méretéről!

A napelem mérete többféleképpen érthető, hiszen egyrészt kíváncsiak lehetünk a konkrét napelem modulok méretére. Például amiatt, hogy tudjuk, hogy mekkora felületen fér el belőlük egy darab. A centiméteren felül még a súlya is érdekes lehet, például abból a szempontból, hogy a tetőszerkezet elbírja-e.

 

A másik szempont, ami érdekes, az magának a napelemes rendszernek a mérete, hiszen a teljes szisztéma nagysága fogja befolyásolni azt, hogy mekkora felületre lesz szükség a telepítéshez. Ez a szám természetesen attól fog függni, hogy mekkora rendszerre van szükségünk ahhoz, hogy a meghatározott energiaigényt kielégíthessük. S ezzel elérhessük adott esetben akár a nulla forintos villanyszámlát is.

 

A napelem mérete: mekkora egy napelem modul?

 

Kezdjük a napelem panelek méretével, hiszen ez a könnyebben meghatározható, megfogható tényező, ha általánosságokról van szó. Miért nem írjuk azt, hogy ez az a szám, amely könnyen és azonnal megadható? Mert ez az állítás kizárólag akkor igaz, ha egy konkrét napelemről van szó. Ellenkező esetben – ahogy azt mindjárt látni is fogjuk – már egy adott napelem családon belül is találhatunk eltéréseket.

 

Nálunk, az A1Solar kínálatában a jelenleg elérhető legjobb paneleket találod meg, folyamatosan frissül ennek megfelelően kínálatunk. Jelenleg a JA Solar napelemek, a LONGI napelem panelek, valamint a Q cells napelemek képezik a választékot, s ezeken belül természetesen többféle panelt találhatunk. Ezen modulok közül a Q cells sűríti magába a legjobb tulajdonságokat, ezért ennek a panelcsaládnak mutatjuk be a méreteit részletesen.

 

Ismerd meg a Q cells napelemeket!

 

A Q cells napelem panelek a megbízható német minőséget képviselik a piacon, ráadásul a legjobb innovációkat gyűjtötték egybe bennük, kezdve a Q.ANTUM technológiától egészen a legmodernebb PERC félcellás megoldásokig. Mindez pedig kifejezetten elegáns megjelenéssel párosul, ezért minden épületen nagyon jól mutatnak, beleértve a modern építésűeket is.

 

A legtöbb G8 típusú panelhez képest, amelyek 1740 x 1030 x 32 mm-esek, például a Q.PEAK DUO ML-G9 modell már 1840 x 1030 x 32 mm-es mérettel rendelkezik. Ugyanakkor a súly tekintetében nem kell számolnunk növekedéssel. Hiszen ennél a modulcsaládnál elsődleges szempont volt a tervezésnél, hogy semmiképpen ne haladják meg a 20 kg-os határt. S így jól tervezhetőek legyenek belőle a komplett napelemes rendszerek, akár a lakosság számára, tetőre való telepítés esetén is. 

 

Ennek jegyében például az ML-G9 modell mindössze 19,5 kg-os súlyával még előnyösebb választás lehet, mindezt úgy, hogy a félcellák számát közben 12-vel növelték, így hatékonyabb teljesítményre számíthatunk tőle, mint az ezt megelőző Q cells modelleknél.

 

Még mindig az ML-G9 modellnél maradva 1840 mm x 1030 mm x 32 mm-rel számolhatunk, míg ehhez képest a mindössze 17,5 kg súllyal rendelkező BLK-G9+ modell mindössze 1673 mm x 1030 mm x 32 mm-es méretekkel bír, azonban ennek köszönhetően a félcellák is kevesebbek rajta, mint az ML-G9 panel esetében.

 

Láthatjuk ebből, hogy a méret mindenféleképpen hatással van a hatásfokra is, azaz amikor komplett rendszerben gondolkodunk, a kisebb teljesítményű modulok esetében több modullal kell rendelkeznünk, hogy ugyanazokat az eredményeket kapjuk.

 

Mekkora a komplett rendszer?

 

Erre a kérdésre mindig az adott esetben kaphatjuk csak meg a választ, amikor megtervezzük az adott telepítési színhely jellemzői, valamint az energiaigény szempontjából a teljes napelemes rendszert.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!