Melyik a legjobb inverter a piacon

A Wood Mackenzie szerint a Huawei és a Sungrow már hetedik éve őrzi meg vezető szerepét a napelemes inverterek piacán.

A Wood Mackenzie 2021-es inverterpiaci vizsgálata felfedte, hogy a globális összes inverterszállítmány tavaly elérte a 225 386 MWac-ot, amely 22%-os emelkedés 2020-hoz képest, ami elsősorban az erőteljes európai, indiai és latin-amerikai növekedésnek köszönhető.

A harmadik helyen a kínai gyártó Growatt végzett a WoodMac rangsorában, és az első három helyezett a tavalyi összes napenergiainverter-szállítmány több mint felét tette ki. A Huawei és a Sungrow bizonyos mértékű előnnyel továbbra is a két legnagyobb beszállító, a szállítmányok 23%, illetve 21%-ával, a Growatt pedig a kissé távoli harmadik helyen áll 7%-os piaci részesedéssel.

Továbbá, a 2021-es 10 legkelendőbb termék két százalékponttal növelte piaci részesedését tavaly, a piac 82%-ára.

growatt ábra

A Huawei és a Sungrow továbbra is hetedik éve vezeti az inverterek piacát. Kép: Wood Mackenzie.

Annie Rabi Bernard, a Wood Mackenzie kutatási elemzője a következőket mondta: „A szárnyaló nyersanyagárak, az ellátási lánc kihívásai, és a késedelmes építkezések ellenére a napelem-inverterek globális szállítása továbbra is emelkedik. A vezető szállítók egyre jelentősebbek lettek, és a vezető szereplők továbbra is folytatták piaci részvételük szilárdítását 2021-ben.”

 

Feltörő  inverter márka a GoodWe

További figyelemre méltó változás az első tíz rangsorában, hogy a GoodWe négy pozíciót mozdult előre, így 2021-ben az ötödik helyen áll, az ázsiai-csendes-óceáni térségben, különösen Kínában és Dél-Koreában történő jelentős szállítások miatt.

A vállalat a COVID előtti időszak óta a legmagasabb növekedést regisztrálta a szállításban, amely 2019 és 2021 között közel ötszörös növekedést jelentett.

Az SMA tavaly három pozíciót zuhant, a hatodik helyre, megérezve az elektronikus chipek hiányának hatásait az év folyamán, míg a SolarEdge az európai piacon való erős jelenléte miatt elérve a top 10-es listát, a kilencedik helyen végzett.

Régiót tekintve az ázsiai csendes-óceáni térségből származott a napelem-inverter-szállítások több mint fele 2021-ben, 116 064 MWac-tal, a kereslet növekedéséért pedig Kína, India, és Ausztrália volt felelős.

Eközben Európa 52%-kal emelte növekedését az előző év azonos időszakához képest, 2021-ben ugyanis 50 770 MWac napelem-invertert szállítottak, és a globális piacnak 23%-át tették ki.

A megemelkedett német, olasz, holland és lengyel kereslet hozzájárult Európa jelentős mértékű növekedéséhez a területen 2020 és 2021 között.

Másként fest a helyzet azonban az Egyesült Államokban, ahol tavaly enyhén, 360 MWac-kal csökkentek az inverterszállítmányok az ellátási lánc problémái, a megnövekedett nyersanyagárak és a fejlesztők költségeinek növekedése miatt. Az USA Világpiaci részesedése 14%-ot tett ki.

Forrás: https://www.pv-tech.org/huawei-sungrow-maintain-pv-inverter-market-leadership-as-goodwe-climbs-ranks/