A közüzemi méretű napelemek globális LCOE-értéke 13%-kal esett 2021-ben

A napelemek költségei 2021-ben világszerte tovább csökkentek, mivel az ellátási lánc kihívásai és az emelkedő nyersanyagárak egyelőre nem mutatták teljes hatásukat a projektköltségekre, legalábbis a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) új jelentése szerint. Mely alapján 2021-ben üzembe helyezett új, közüzemi szintű napelemes projektek globális súlyozott átlagú élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltsége éves szinten 13%-kal csökkent, 0,048 USD/kWh-ra.

A teljes kivitelezési költség gyors csökkenése, a növekvő kapacitástényezők és a csökkenő O&M költségek hozzájárultak a napelemekből származó villamos energia költségének jelentős csökkenéséhez és a gazdasági versenyképesség javulásához – áll a jelentésben.

 

A magasabb árak következményei

Egy évtizedes folyamatos csökkenést követően azonban a napelemmodulok árai 2021-ben emelkedtek, mivel az ellátási lánc zavarai magasabb anyagköltségekhez vagy alacsonyabb elérhetőséghez vezettek. A jelentés feltárta, hogy a kristályos szilícium napelemmodulok ára Európában 4-7%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest.

A növekedés egyik rendszerszintű hozzájárulója a poliszilícium árának emelkedése, amely az elmúlt hetekben meredeken megugrott.

Azonban egyelőre nem minden anyagköltség-növekedés érzékelhető a berendezések árában és a projektköltségekben az IRENA szerint, amely megosztotta, hogy az anyagáraktól és az ellátási láncra nehezedő egyéb nyomásoktól függően az év hátralévő részében a napelemek árai átlagosan ötödével magasabbak lehetnek, mint 2020-ban.

Az ellátási lánc jelenlegi problémái ellenére az IRENA szerint a nap- és szélenergia projektek viszonylag rövid átfutási idejével „létfontosságú elemei” az országok azon erőfeszítéseinek, hogy gyorsan csökkentsék és végül fokozatosan kivonják a fosszilis tüzelőanyagokat a használatból, és korlátozzák az általuk okozott makrogazdasági károkat a nettó nulla elérése érdekében.

„2022 ékes példája annak, hogy mennyire életképessé vált gazdaságilag az új megújuló energiatermelés” – mondta Francesco La Camera, az IRENA főigazgatója. „A megújuló energia megszabadítja a gazdaságokat a fosszilis tüzelőanyagok instabil áraitól és importjától, visszafogja az energiaköltségeket, és fokozza a piac ellenállóképességét – ami még inkább igaz, ha a mostani energiahiány folytatódik.”

A szén és a földgáz magas ára 2021-ben és 2022-ben szintén jelentősen rontja a fosszilis tüzelőanyagok versenyképességét, és még vonzóbbá teszi a nap- és a szélenergiát – állapította meg a kutatás.

Az IRENA szerint a meglévő európai gázüzemek üzemanyag- és CO2-költségei 2022-ben átlagosan négyszer-hatszor magasabbak lehetnek, mint a 2021-ben üzembe helyezett új napelemek és szárazföldi szélenergia élettartamra vonatkoztatott költsége.

A bp energetikai nagyvállalat egy év elején közzétett jelentése szerint a napenergia LCOE globálisan akár 55%-kal is csökkenhet 2030-ra.

Forrás: https://www.pv-tech.org/global-lcoe-of-utility-scale-solar-fell-13-in-2021-irena-says/

Scroll to Top