A napelemrögzítés szerepe és jelentősége

A napelemrögzítés egy olyan témakör, amellyel jellemzően kevesebbet foglalkozik az érdeklődők számára elérhető szakmai anyag, pedig kiemelt szerepe van a komplett rendszer működését és eredményességét tekintve egyaránt.

A napelemek jelentik a jövőt!

Amikor körbenézünk a világban, azt látjuk, hogy dinamikus folyamatok zajlanak. Attól függetlenül, hogy meglátjuk-e ezek között az összefüggéseket vagy különálló tényezőkként tekintünk rájuk, az az egy bizonyosnak látszik, hogy az energia szerepe napjainkban folyamatosan felértékelődik, mind a környezet, az éghajlat változásainak következményeként, mind a társadalmi, szociális és egyéb aktuális események hatására.

Ha magánszemélyként reagálni szeretnénk erre a változásra, akkor alapvetően két dolgot tehetünk, az egyik, hogy módot keresünk arra, hogyan takarékoskodhatunk a saját családunk számára szükséges energiával, másrészt pedig arra keresünk lehetőséget, hogy a pénztárcánkat, s a család anyagi helyzetét a lehető legnagyobb mértékben bebiztosítsuk a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

Mindkét feladatra egyszerre tud választ kínálni a szolgáltatásaink révén egyszerűen megvalósítható napelemes rendszer. Komplett szolgáltatásunk keretében ugyanis az aktuálisan igénybe vehető támogatásoktól és pályázatírástól kezdve, a tervezésen, engedélyeztetésen, valamint kivitelezésen keresztül az első lépéstől egészen az utolsóig minden terhet leveszünk megrendelőink válláról.

 

Hogyan épül fel a rendszer?

A napelemek egyik legfontosabb alkotóeleme értelemszerűen a napelem panel, amelyek a napelemes rendszer felépítésének alapköveit képezik, és nagyon sok múlik rajtuk az eredményesség szempontjából. Ám ezenfelül szükséges még számos további összetevő. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, kell inverter, ad-vesz mérőóra vagy akkumulátorok, s természetesen nem feledkezhetünk meg a tartószerkezetről sem, amely a napelem rögzítését is szolgálja.

 

Mi a szerepe a tartószerkezetnek, s mit várhatunk el a napelemrögzítéstől?

A napelemek napjainkban jellemzően a tetőre kerülnek, de a talajra telepítés sem elvetendő ötlet egyes helyzetekben. Lakossági napelemek kivitelezésénél a tetőt azért kedvelik jobban a megrendelők, mert így nem kell lemondani extra területről a kertben.

A napelem többféle tetőn is megvalósítható, s a rögzítés hivatott arra, hogy a hosszú éveken keresztül működő rendszert biztosan a helyén tartsa. Éppen ezért a tető tehertartó szerkezetéhez történő stabil rögzítés elengedhetetlen. A rögzítés megvalósításánál kiemelt szempont az is, hogy a teljes vízzárásról gondoskodjunk, hiszen a cél egy ideális rendszer, s nem újabb problémák létrehozása.

A tartószerkezet emellett nem csupán a helyén tartja a paneleket, hanem kiveszi a részét abból is, hogy azok minél tökéletesebb tájolásban és dőlésszögben legyenek elhelyezve, amely szintén nagyon fontos, amennyiben valóban ki szeretnénk aknázni a napelemekben rejlő lehetőségeket, s maximális energiát szeretnénk nyerni általuk.

A tető szempontjából nagyon fontos a teherbírás, hiszen mind a tartószerkezet, mind a napelem panelek súlya ránehezedik. Ezenfelül lényeges kérdés az is, hogy milyen anyaggal van fedve, hiszen a cserép, a zsindely és a pala egyaránt alkalmas arra, hogy napelemes rendszert telepítsünk rájuk, azonban eltérő megoldásokat kívánnak, ami a rögzítést illeti.

Mindenféleképpen olyan kivitelezőt érdemes megbízni, aki jártas az adott tetőtípusra való napelem telepítésében, s így biztosan a lehető legjobb megoldásokat fogja kínálni.