Kerülhet-e a napelem tartószerkezet a talajra?

A napelemes rendszer számos kedvező hatásának köszönhetően egyre növekvő népszerűségre tesz szert. Mielőtt azonban bárki is belevágna, érdemes kicsit közelebbről megismerkedni a szisztémával, illetve azzal, hogy mitől függ, hogy a napelem tartószerkezet a talajra vagy a tetőre telepítve optimálisabb.

 

A környezet védelme, a nulla forintos villanyszámla, az ingatlan energetikai fejlesztése és így értékének növelése csak néhány szempont azok közül, amelyek miatt érdemes napelemes megoldásban gondolkodni. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően pedig még előnyösebb befektetésnek bizonyul, mintha saját zsebből kellene finanszírozni a teljes projektet. 

 

Márpedig mind a lakosság, mind a vállalatok számára vannak pályázati lehetőségek, amelyeket segítünk igénybe venni. Teljes körű szolgáltatást nyújtunk a pályázat megírásától kezdve a napelemes struktúra kiépítéséig. 

A napelemes rendszer felépítése

Ahhoz, hogy megválaszolhassuk a kérdéseinket, érdemes tisztában lenni a napelemes rendszer alapvető felépítésével. A legfontosabb elemek egyrészt a napelem panelek, valamint az inverter, amely átalakítja az energiát, hogy a háztartási és más elektronikus eszközeink hasznosítani tudják. Az ad-vesz óra teszi lehetővé, hogy elszámoljunk a saját rendszer által megtermelt, illetve a hálózatról igénybevett energiával. 

 

Másrészt viszont nem lenne életképes a rendszer megfelelő napelem tartószerkezet nélkül sem, amelynek nemcsak a rögzítésben, hanem a tájolás és az optimális dőlésszög biztosításában egyaránt fontos szerepe van. Ezek nélkül pedig nem működhetne a napelemes rendszer.

Hova kerüljön a napelemes tartószerkezet?

A napelemes panelek legtöbbször a házak tetején csillannak meg, de biztosan láttál már földre telepített rendszereket is. Többféle szempont mérlegelésére is szükség van annak szakszerű eldöntésére, hogy hova kerüljön a tartószerkezet és vele együtt a panelek.

 

Az egyik fontos szempont az, hogy milyen az ingatlan fekvése. A napelem panelek optimális működéséhez a legjobb, ha déli tájolásúak, hozzá körülbelül 35 fokos dőlésszöggel, amit a vízszinthez képest kell érteni. Ugyan ebben a pozícióban számíthatunk a legjobb teljesítményre, de azért van lehetőség eltérni ettől. Például nyugati vagy keleti fekvés esetén is lehetséges működőképes, optimalizált rendszert telepíteni. Ezekben az esetekben a dőlésszög módosításával sokat javíthatunk a panelek által elérhető eredményeken. Sajnos északi tájolás esetén nem éri meg a napelemes rendszerbe való invesztálás, ilyenkor megmarad opcióként a talajra történő kivitelezés.

 

A talajra való telepítés a jó megoldás akkor is, ha a tetőszerkezet maga nem alkalmas a telepítésre. Egyértelmű hátránya azonban, hogy csökkenti az ingatlanhoz járó földterület egyéb tevékenységekre használható méretét. Jellemzően ezért kerülnek a magánházaknak inkább a tetejére a napelemek, hogy ne csökkenjen a kert területe. 

Milyen előnyökkel jár, ha a napelem tartószerkezet a talajra kerül?

 

Egyrészt ilyenkor sokkal nagyobb rendszer kiépítésére van lehetőség, aminek köszönhetően a nagyobb energiaigény kielégítésére válik alkalmassá. Továbbá a későbbi bővítés is sokkal könnyebben kivitelezhető. A talajra szerelt tartószerkezetek hosszabb élettartamúak, a szükséges karbantartási, illetve tisztítási feladatok nagyon könnyen megoldhatók. 

 

A szakszerűen tervezett és kivitelezett talajra telepített napelemes rendszer kiváló választás, ha van hozzá elég nagy terület, illetve ha vállalati, ipari igények kielégítésére készül.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!