Kerülhet-e a napelem tartószerkezet a talajra?

A napelemes rendszer számos kedvező hatásának köszönhetően egyre növekvő népszerűségre tesz szert. Mielőtt azonban bárki is belevágna, érdemes kicsit közelebbről megismerkedni a szisztémával, illetve azzal, hogy mitől függ, hogy a napelem tartószerkezet a talajra vagy a tetőre telepítve optimálisabb.

 

A környezet védelme, a nulla forintos villanyszámla, az ingatlan energetikai fejlesztése és így értékének növelése csak néhány szempont azok közül, amelyek miatt érdemes napelemes megoldásban gondolkodni. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően pedig még előnyösebb befektetésnek bizonyul, mintha saját zsebből kellene finanszírozni a teljes projektet. 

 

Márpedig mind a lakosság, mind a vállalatok számára vannak pályázati lehetőségek, amelyeket segítünk igénybe venni. Teljes körű szolgáltatást nyújtunk a pályázat megírásától kezdve a napelemes struktúra kiépítéséig. 

A napelemes rendszer felépítése

Ahhoz, hogy megválaszolhassuk a kérdéseinket, érdemes tisztában lenni a napelemes rendszer alapvető felépítésével. A legfontosabb elemek egyrészt a napelem panelek, valamint az inverter, amely átalakítja az energiát, hogy a háztartási és más elektronikus eszközeink hasznosítani tudják. Az ad-vesz óra teszi lehetővé, hogy elszámoljunk a saját rendszer által megtermelt, illetve a hálózatról igénybevett energiával. 

 

Másrészt viszont nem lenne életképes a rendszer megfelelő napelem tartószerkezet nélkül sem, amelynek nemcsak a rögzítésben, hanem a tájolás és az optimális dőlésszög biztosításában egyaránt fontos szerepe van. Ezek nélkül pedig nem működhetne a napelemes rendszer.

Hova kerüljön a napelemes tartószerkezet?

A napelemes panelek legtöbbször a házak tetején csillannak meg, de biztosan láttál már földre telepített rendszereket is. Többféle szempont mérlegelésére is szükség van annak szakszerű eldöntésére, hogy hova kerüljön a tartószerkezet és vele együtt a panelek.

 

Az egyik fontos szempont az, hogy milyen az ingatlan fekvése. A napelem panelek optimális működéséhez a legjobb, ha déli tájolásúak, hozzá körülbelül 35 fokos dőlésszöggel, amit a vízszinthez képest kell érteni. Ugyan ebben a pozícióban számíthatunk a legjobb teljesítményre, de azért van lehetőség eltérni ettől. Például nyugati vagy keleti fekvés esetén is lehetséges működőképes, optimalizált rendszert telepíteni. Ezekben az esetekben a dőlésszög módosításával sokat javíthatunk a panelek által elérhető eredményeken. Sajnos északi tájolás esetén nem éri meg a napelemes rendszerbe való invesztálás, ilyenkor megmarad opcióként a talajra történő kivitelezés.

 

A talajra való telepítés a jó megoldás akkor is, ha a tetőszerkezet maga nem alkalmas a telepítésre. Egyértelmű hátránya azonban, hogy csökkenti az ingatlanhoz járó földterület egyéb tevékenységekre használható méretét. Jellemzően ezért kerülnek a magánházaknak inkább a tetejére a napelemek, hogy ne csökkenjen a kert területe. 

Milyen előnyökkel jár, ha a napelem tartószerkezet a talajra kerül?

 

Egyrészt ilyenkor sokkal nagyobb rendszer kiépítésére van lehetőség, aminek köszönhetően a nagyobb energiaigény kielégítésére válik alkalmassá. Továbbá a későbbi bővítés is sokkal könnyebben kivitelezhető. A talajra szerelt tartószerkezetek hosszabb élettartamúak, a szükséges karbantartási, illetve tisztítási feladatok nagyon könnyen megoldhatók. 

 

A szakszerűen tervezett és kivitelezett talajra telepített napelemes rendszer kiváló választás, ha van hozzá elég nagy terület, illetve ha vállalati, ipari igények kielégítésére készül.

Scroll to Top