Mit érdemes tudni a napelem tartószerkezet kapcsán?

A napelemes rendszerek esetében általában a panelek kerülnek a figyelem kereszttüzébe, pedig a napelem tartószerkezet kulcsfontosságú szerepet tölt be a struktúrában. A napelemes szerkezet több részből áll, s mindegyiknek fontos szerep jut abban, hogy megfelelő hatékonysággal működjön a komplett szisztéma. 

A napelemes rendszer

A napelemes rendszer fontos részei a napelem tartószerkezet, az inverter, a napelem panelek, az ad-vesz mérőóra és a kiváló minőségű szerelési anyagok és kábelek.

A napelem panel gyűjti össze a nap energiáját, ezért kétségtelenül fontos szerep jut neki. Az inverter alakítja át az összegyűjtött napenergiát elektromos árammá, hogy hasznosítani tudjuk. A tartószerkezet biztosítja a panelek rögzítését. Az ad-vesz mérőóra pedig abban segít, hogy se a túltermelt áram ne vesszen kárba, se a napelemes rendszer tulajdonosa ne maradjon áram nélkül, se éjszaka, se olyan időszakokban, amikor a gyűjtött napenergia nem lenne egyébként elég az energiaigény kielégítésére.

A napelem tartószerkezet jelentősége

 

Az mindenki számára világos, hogy a tartószerkezet tartja a helyén a napelemeket, így pontosan olyan fontos eleme az egész napelemes struktúrának, mint a többi összetevő. Éppen ezért, a napelemes rendszerek professzionális kivitelezőiként mi is ragaszkodunk ahhoz, hogy a tartószerkezet is a lehető legjobb minőségű alkatrészekből épüljön fel. A jó minőségű tartószerkezet teszi ugyanis lehetővé, hogy 25-30 éven keresztül vagy még annál is sokkal tovább a helyükön tartsák a napelem paneleket, s azok működhessenek és energiát termeljenek nekünk. E nélkül egész egyszerűen nincs napelemes rendszer sem.

 

A tartószerkezet biztosítja azt is, hogy megfelelő szögben álljanak a napelem panelek, s ezzel az adott körülmények között elérhető maximális teljesítményt biztosítsa. 

Tájolás és dőlésszög – a tartószerkezet szerepe a teljesítményben

 

A napelemes rendszer tájolása többféle is lehet. Az ideális déli fekvésen felül a nyugati, illetve a keleti tájolás is kivitelezhető megoldás lehet, abban az esetben, ha más lehetőség nem áll rendelkezésünkre. A megfelelő tájoláshoz a minőségi tartószerkezet segít hozzá minket.

 

Amennyiben nem kivitelezhető a déli fekvés, akkor a dőlésszög jelentősége rendkívül megnő. Mivel a keleti, illetve a nyugati tájolás az ideális déli tájoláshoz képest hozzávetőleg 20%-os teljesítménycsökkenéssel jár együtt, ezért még nagyobb szerepet kap a lehető legnagyobb teljesítmény biztosítása. 

 

A legkönnyebben úgy érthetjük meg a dőlésszög jelentőségét, ha megnézzük, mit okoz már kis mértékű eltérés is a hatékonyságban. Déli tájolás esetén az optimális dőlésszög nagyjából 35-40 fokos a vízszinteshez képest. Amennyiben a dőlésszög ettől eltér, azonnal 5-10%-os teljesítménycsökkenéssel számolhatunk. Éppen ezért a napelem tartószerkezet által meghatározott, optimálisan beállított napelem panelek fogják a lehető legjobb eredményeket hozni az energiatermelésben.

A mozgatható napelem tartószerkezet

 

A napelem tartószerkezet nemcsak statikus, hanem mozgatható is lehet, aminek elsősorban a téli időszakban láthatjuk meg a tagadhatatlan előnyeit. A téli időszakban ugyanis az addig ideális 35-40 fokos dőlésszög, amely déli tájolás esetén a legkiválóbb eredményeket tudta hozni, telenként kevésbé tudja hozni a maximumot.

 

A napsugarak beesési szögét növelhetjük azzal, hogy a napelem paneleket 40-45 fokos dőlésszögre állítjuk át. Ezzel a változtatással sokat javíthatunk a napelemes rendszer hatékonyságán. A mozgatás további pozitív hozadéka pedig az, hogy a napelemekre telepedett hótakarótól is segít megszabadítani minket.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!