Mit érdemes tudni a napelem működése kapcsán?

A napelem működése többféle szempontból is megközelíthető kérdés. Beszélhetünk egyrészt a napelemes rendszer felépítéséről, hiszen ennek alapján határozhatjuk meg, hogy hogyan működik a komplett rendszer. Másrészt a működést érintő kérdéskörbe tartozik az is, hogy a hálózathoz kapcsolódva vagy teljesen önállóan működik a rendszer. Végül pedig a napelem működésével járó előnyök is nagyon fontosak, ezért nem érdemes kihagyni ezt sem az információkból. Készen állsz? Tarts velünk!

 

A napelem működése

 

Bármilyen rendszerről is legyen szó, mindegyiknek megvannak azok az elemei, amelyek alapvetően meghatározzák a működését, illetve eredményességét. A napelemes struktúrákban is kiemelhetjük a legfontosabb összetevőket, s ezt azért is érdemes megtennünk, hogy ezeknek a komponenseknek akár külön-külön is utánajárva, megismerhessük jellemző tulajdonságaikat. Valamint tájékozódhassunk arról is, hogy ezek alapján melyik és milyen színvonalat képviselő termék lenne a legmegfelelőbb számunkra.

 

A napelemes rendszer felépítésének legfontosabb elemei a napelemes panelek, a tartószerkezet, az inverter, valamint az ad-vesz mérőóra. A napelemek felelnek az energia megtermeléséért, ezért értelemszerű, hogy a lehető legjobb minőségre érdemes törekedni, ha napelem modul vásárlására készülünk. 

 

Talán akadnak olyanok, akik úgy vélik, a tartószerkezetnek kisebb jelentőség jut az egyenletben, de ez egyáltalán nincs így! Ez biztosítja a napelemek rögzítését, s a megfelelő tájolásnak, illetve dőlésszögnek meghatározó szerepe van abban, hogy mennyire lesznek aztán eredményesek a napelemeink!

 

Az inverterek között is elég nagy eltérések figyelhetők meg modellenként! Mivel az inverter felel azért, hogy a napelem által termelt energiából elektromos áram legyen, amelyet aztán hasznosítani tudunk, ezért ez az elem is nagyon fontossá válik a komplett rendszerben.

 

Az ad-vesz mérőóra teszi lehetővé, hogy az áramszolgáltató hálózatával összeköttetésben gyakorlatilag eladjuk a feleslegesen termelt áramot, amit mi nem tudunk felhasználni. Illetve azokban az időszakokban – például éjszaka -, amikor nem termel energiát a napelemünk, megvásárolhassuk azt a mennyiséget, amelyre szükségünk van. A folyamat természetesen teljesen automatikusan zajlik, és az optimálisra tervezett és kivitelezett rendszer segítségével elérhető az áhított nulla forintos villanyszámla is!

 

Hálózatra kapcsolódva vagy inkább önállóan?

 

Az előbbi leírás is jól rámutat arra, hogy érdemes az úgynevezett szaldós rendszert, azaz a hálózattal való összeköttetést választani. Egyetlen hátránya, hogy áramszünet esetén mi is áram nélkül maradunk, dacára annak, hogy saját rendszerrel rendelkezünk.

 

Nem meglepő, hogy a szigetüzemű, független napelem rendszereknek is megtaláljuk a maguk hátrányát, amely egyrészt a tároláshoz szükséges drága akkumulátorok többletköltségéből adódik, másrészt abból, hogy a termelési időszakokat, illetve a gyengébben teljesítő időket is úgy kell kialakítani, hogy mindig elegendő áram álljon rendelkezésünkre, ez pedig nem is olyan egyszerű! Nálunk mindkét típusú napelemes rendszer megvalósítható!

 

Milyen előnyökkel jár a napelemes rendszer?

 

A napelemes rendszerrel csökkentjük havi kiadásainkat, növeljük az ingatlanunk értékét és gyors megtérülési idővel számolhatunk. Amelyet a különböző pályázati lehetőségek még gyorsabbá tesznek! Ráadásul most akár a 100%-os vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetjük!

Scroll to Top