Napelem hatékonyságnövelés emberi hajjal?

Egy tanulmány szerint az emberi haj növelheti a perovszkit napelemek teljesítményét

 

Tudósok Ausztráliában egy brisbane-i fodrászatból származó emberi hajat használtak fel arra a célra, hogy egy védőréteget alakítsanak ki a napelemeken. Ezzel növelve az energiaátalakítás hatékonyságát a perovszkit panelekben.

A Queensland University of Technology (QUT) kutatói hajat használtak fel hogy ún. szénpontokat – 10 nanométernél kisebb nanorészecskéket –  alakítsanak ki. Ezek egy hullámszerű perovszkit-réteget képeznek ahol a perovszkit kristályok körbe vannak véve a szénpontokkal.

Napelem hatékonyságnövelés és még annál is több

Professzor Hongxia Wang, a kutatás vezetője szerint az eljárás védi a perovszkitot a nedvességtől és más környezeti tényezőktől: „Egy védőréteget alkot, egyfajta páncélt.”

Már korábban azt találták, hogy a nanoszerkezetű szén anyagok felhasználhatóak a napelemek hatékonyságnövelése céljából. Wang professzor csoportjának legújabb kutatása pedig felfedezte, hogy a perovszkit elemek melyek szénpontokkal vannak körülvéve nagyobb stabilitást mutatnak, mint amelyek nincsenek.

A Professzor szerint a legfőbb kihívás a perovszkit napelemek gyártásában az eszköz stabilitásának biztosítása, hogy 20 évig vagy akár tovább is képes legyen a működésre, valamint a nagyüzemi termelésre alkalmas gyártási eljárás kifejlesztése.

Innovációs technológiai újítás a küszöbön

„Jelenleg minden nagy teljesítményű perovszkit napelem amelyről tudomásunk van, rendkívül alacsony nedvesség- és oxigénszintű, ellenőrzött környezetben készült, nagyon apró felülettel. Ez gyakorlatilag teljesen alkalmatlan kereskedelmi forgalomba hozatalra. Ahhoz, hogy a technológiát kereskedelmi szempontból életképessé tegyük, le kell küzdenünk azt a kihívást, amit a hatékony, nagy területű, stabil, flexibilis perovszkit napelem panelek alacsony költséggel való gyártása jelent.” – mondta Professzor Wang.

Egy, az Australian Renewable Energy Agency (ARENA) által tavaly bejelentett támogatás keretében egy csoport a sydney-i egyetemen kutatásba kezdett. A témája: hogyan lehet növelni az energiátalakítási hatásfokot és a tartósságot a kialakulóban lévő szilícium-perovszkit fotovoltaikus technológiák területén. Mintegy  2.5 millió ausztrál dollárt ítéltek a kutatóknak egy szélesebb körű 15.14 milliós napenergia-kutatási csomag keretében. Ezzel különböző projekteket támogat Ausztrália-szerte, olyan területeken mint új anyagok fejlesztése és a panelek élettartamuk végén való fenntartható kezelése.

Kulcs a napelem hatékonyságnövelés

Mindemellett tudósok az MIT-n találtak egy új megközelítést a legtartósabb perovszkit formulációk keresésének szűkítésére. A perovszkit anyag alkotóelemei közül három kombinációinak kevesebb mint 2%-ának letesztelése után a kutatók úgy tartják, hogy megtalálták az eddigi legtartósabbnak mutatkozó perovszkit napelem anyagot.

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket olvass bele a többibe is blogbejegyzéseink között.

Forrás: https://www.pv-tech.org/study-finds-human-hair-can-improve-performance-of-perovskite-cells/