Solar cooking – avagy a grillezés jövője

Egy ritkaságszámba menő, ugyanakkor nagyon érdekes lehetőségről lesz most szó. A solar cooking, vagyis a napelemes sütés-főzés már nem teljesen új keletű, mégis kevésbé elterjedt, mint ahogy a következő években ígérkezik. Annak ellenére, hogy maga a felhasználási terület még nem számít a legelterjedtebbnek, mégis lényegi elemeiben hasonlít a napelemeknél megszokott módszerekhez. Ezáltal hőenergiát, villamosenergiát nyerhetnek a lakossági és vállalati felhasználók.

Emellett a fenntarthatóságot és zöld szemléletet előtérbe helyezők, vagy épp a szabadtéri kirándulások imádói szintén lenyűgözve érezhetik magukat. Az élményt tovább fokozza, ha belekóstolnak a tiszta napenergiával főtt bográcsosba, vagy épp levesbe, amit egy-egy ügyes kis napelemes szerkezet segítségével készíthetnek majd el.

Kompakt és kényelmes megoldás a solar cooking

Az összecsukható, hátizsákban hordozható, 3-5 kilós, rémesen egyszerű és kompakt gépek már ma is megtalálhatók a piacon. Lehetővé teszik, hogy fa, vagy faszén, tűzrakás, valamint füstölés nélkül is főzhessünk szabadtéren. Még felhősebb, téli időben is egy-két óra alatt remekül használható eszközökről van szó.

Kivitelüket tekintve létezik négyszögletes, tükrözéses, és cső alakú is.

Megéri a pénzét?

Körülbelül 80-100.000 Ft-ért kaparinthatunk meg egy ilyen öko sütőt, ami először drágábbnak tűnhet, mint a megszokott bográcsok, állványok ára. Hosszabb távon azonban, mivel kiegészítők, tüzelőanyag nem szükségesek a használatukhoz, ezért maga a befektetés is gyorsabban megtérülhet.

Bár, akik ilyesmit vásárolnak legtöbbször elsődleges szempontként a füstmentességet és a környezetvédelmet nevezik meg prioritásként, nem pedig az árát. Mivel egy viszonylag új kezdeményezésről van szó, várható, hogy nagyobb érdeklődés mellett ezek is olcsóbbak, elérhetőbbek lesznek.

Hogyan működnek?

A csősütők egy vákuumcsőből és napelemes elven működő parabolából állnak, melynek segítségével a csövet minden irányból egyenletesen éri a hő. A többi kivitelnél is hasonló technológiai felépítéssel találkozhatunk, bár más formában. A fő cél azonban minden esetben az, hogy a sütők a lehető leggazdaságosabban, egyenletes hőelosztásra legyenek képességek.

Az igaz, hogy a 4-500 fokon kövön sütött pizzát, vagy a hirtelen kérgesítést kívánó steaket nem ezzel fogjuk elkészíteni. Alkalmas lehet azonban csirkehús, egytálételek, zöldségek, raguk, levesek, párolt rizs, vagy bármilyen általános 150-200 fokon elkészíthető étel megfőzésére. Egy hegyi, vagy tengerparti túra során is jó megoldás lehet egy finom kávé, vagy tea elkészítésére.

Ha a napelemes grillezést megelőzve a teljes háztartásodat is szeretnéd napelemmel fűteni, vagy az áramellátást biztosítani, akkor nézz körül az oldalunkon! 2021-ben is rengeteg érdekességgel és izgalmas, szakmai cikkel várunk! Az A1Solar-nál a kivitelezés és tervezés, de az állami támogatások, pályázatok és akár a kedvezményes hiteligénylések kapcsán is érdeklődhetsz!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!