Spanyolország a decentralizált napelem-kapacitás telepítését támogatja

Spanyolország legfeljebb 140 MW decentralizált napelem-kapacitást oszt ki az ország következő megújulóenergia-aukcióján, amelyre idén áprilisban kerül majd sor.

A beszerzési forduló összesen 500 MW megújuló energiaforrásra vonatkozik, 200 MW koncentrált napenergiával, 140 MW biomasszával és 20 MW egyéb technológiával.

Az aukció feltételei

 

Az aukción az 5 MW vagy annál kisebb kapacitású, decentralizált napelem projektek vehetnek részt. A nyertes ajánlattevőknek pedig két éven belül be kell fejezniük az erőműveket. Ezután 12 éves villamosenergia-vásárlási megállapodást kapnak.

A spanyol ökológiai átmenet minisztériuma szerint a decentralizált fotovoltaikus erőművek előnyei közé tartozik a csökkent hálózati infrastruktúra iránti igényük, és az, hogy képesek hozzájárulni az ország villamosenergia-rendszerének demokratizálásához.

Az aukciót április 6-án tartják, hogy a részvételben érdekelt cégeknek és helyi szervezeteknek legyen idejük bemutatni projektjeiket.

A CSP szegmensben a projekteknek legalább hat órányi energiatárolással kell rendelkezniük. Továbbá alkalmasnak kell lenniük napenergiával, biomasszával vagy biogázzal történő hibridizálására.

A korábbi aukcióknak is szerves résztvevője volt a decentralizált napelem technológia

 

A decentralizált PV-t Spanyolország legutóbbi, októberben lezajlott megújuló aukcióján is támogatták. Ám ekkor 300 MW decentralizált PV-ből csak 6 MW-ot ítéltek oda. A spanyol Fotovoltaikus Energiatermelők Nemzeti Szövetsége (ANPIER) akkoriban azt jelezte, hogy a kisebb résztvevők nehezen vehetik fel a versenyt a nagyobb szereplőkkel, akik képesek voltak kihasználni a méretgazdaságosság előnyeit.

Az októberi aukción összesen 866 MW napenergiát és 2258 MW szélenergiát kínáltak. Bár 600 MW kapacitást foglaltak le a szél- és naperőművek számára, amelyeknek 2022 szeptemberének végére kellett üzemképes állapot elérniük a kiépítés felgyorsítására tett erőfeszítések részeként, ebben a szegmensben csak 22 MW-ot sikerült odaítélni.

Az áprilisi aukció lesz a harmadik Spanyolországban a 2020-ban bevezetett keretrendszer keretében, amelynek célja, hogy 2025 végéig legalább 10 GW napenergia kiépítését támogassa. A mechanizmus keretében az első beszerzési forduló tavaly januárban zajlott, és 2036 MW kapacitás biztosításával zárult a napelemes pályázók számára.

Spanyolország tavaly 3,8 GW napenergiát telepített a SolarPower Europe kereskedelmi szervezet adatai szerint, amely az országot úgy írja le, mint „valószínűleg a világ legnagyobb piaca a támogatásmentes napenergia számára”.

Amennyiben érdekel az áprilisi aukció alakulása, úgy látogass el később is blogunkra.

Forrás: https://www.pv-tech.org/spain-to-support-distributed-pv-deployment-in-upcoming-renewables-auction/