Szigetüzemű napelemes rendszer – a teljes függetlenség

Mindennapjaink már ezekben a pillanatokban is a klímaváltozás jegyében alakulnak és jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyes változások, mint amilyen például az energiaárak folyamatos emelkedése, biztosan elkerülhetetlenek. Amennyiben eléggé előrelátóak vagyunk és nem szeretjük kiszolgáltatva érezni magunkat, akkor nem érdemes tovább várni, hanem már ma el kell kezdeni változtatni az életünkön, például egy szigetüzemű napelemes rendszer kialakításával.

Kezdd el most!

 

A változtatások, amelyeket megtehetünk magunkért, irányulhatnak közvetlenül a környezetvédelemre. Például ültethetünk minél több fát a kertünkben, amiért az egyre forróbbá váló nyarakon is biztosan hálásak leszünk majd és segítünk a közvetlen környezetünket oxigéndúsabbá tenni. Ez mind a környezetnek, mind az egészségünknek jót fog tenni. 

Ezenkívül megtanulhatunk takarékosabban élni, kevesebbet költeni például a nem létfontosságú dolgokra, mondjuk a divatra. Takarékoskodni nem csak a pénzünkkel lehet. A házunkat is energiatakarékosabbá tehetjük, ha korszerű nyílászárókra, fűtési rendszerekre és hatékony hőszigetelésre költjük inkább a pénzünket. Ugyan ezek is kiadásként jelentkeznek először. De a szakszerű kivitelezés esetén már az első naptól kezdve jelentős költségeket takarítanak meg nekünk. 

Az egyik legnagyszerűbb befektetés azonban maga a napelemes rendszer, amely nem abban segít, hogy kevesebb energiát vesztegessünk el, hanem magát az energiát képes olyan módon megtermelni számunkra, amely nem terheli szennyező anyagokkal a környezetünket. Ha napelemes rendszerbe fekteted a pénzedet, akkor te is sokat teszel azért, hogy a klímaváltozás ne torkolljon katasztrófába.

Szaldós vs. szigetüzemű napelemes rendszer

 

Hogyan működik a napelemes rendszer? A napelemes rendszerhez szükség van értelemszerűen napelem panelekre, ezek gyűjtik össze a nap energiáját. Ez az energia még nem alkalmas arra, hogy az elektromos készülékeinket működtessük vele. Ezért van szükség az inverterre, amely átalakítja elektromos árammá ezt az energiát. A szisztéma fontos része a minőségi, esetleg akár mozgatható tartószerkezet és a különböző szerelési anyagok és kábelek, amelyek nélkül nem működhetne a napelemes rendszer. A mozgatható tartószerkezettel lehetőségünk van például a téli időszakban úgy állítani a napelem panelek dőlésszögén, hogy akkor is elérjék a maximális teljesítményüket.

A napelemes rendszer kétféle lehet, s mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A szaldós napelemes rendszer nem független az áramszolgáltatótól. Ez azt jelenti, hogy szükség van egy advesz mérőórára is, amelyen keresztül a pillanatnyilag megtermelt felesleges, azaz a fogyasztónál nem felhasznált áramot az áramszolgáltató hálózatába termeli. Míg ha a fogyasztónak jelentkezik a pillanatnyi mennyiségnél nagyobb igénye (például éjjel vagy a téli hónapokban), akkor az áramszolgáltatón keresztül mindig rendelkezésre áll a szükséges mennyiség. 

A szigetüzemű napelemes rendszer ezzel szemben teljesen független az áramszolgáltatótól. Nem kell évenként elszámolnia vele és nincs hatással a saját struktúrára az, ha az áramszolgáltatónál bármilyen hiba jelentkezik. Ez a megoldás az áram eltárolásának megoldását igényli, amely rendszerint akkumulátorok segítségével valósul meg. A rendszer sajátossága, hogy az igényekhez képest felül kell tervezni, illetve kiegészíteni más megoldásokkal, hogy ne fordulhasson elő energiahiány. 

Mi megtervezzük a legoptimálisabb rendszert számodra! A szigetüzemű rendszerek abban az esetben is megoldást kínálnak, ha – például tanya vagy erdőszéli ház esetén – nem lehetséges az áramszolgáltató rendszeréhez kapcsolódni.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!