Termel-e a napelem télen?

A hideg hónapok beköszöntével mindenkinél joggal merülhet fel a kérdés, hogy termel-e a napelem télen? Szerencsére túlzottan nem érdemes aggódni a témában hiszen a modern technológiának hála a téli időszak negatív hatása is kiküszöbölhetők.

Panelek működése télen

A napelem technológiák fejlődésének hála ma már télen is egyre több energiát tudnak termelni a panelek. A napelem panelek esetében a tél bár teljesítmény csökkenést eredményez, de még így is termelhet energiát háztartásunk, vagy épp vállalkozásunk számára.

Ez többek között annak is köszönhető, hogy a modern napelemekről már könnyebben lecsúszik a hó, még akkor se, ha nagyobb mennyiségű hó is esne. Ezt a megfelelő dőlésszög (40-45 fok) beállításával lehet előidézni, ami a téli időszakban a teljesítmény csökkenést is minimalizálhatja. Ezen felül a modern napelemek vékony fedő rétegének köszönhetően még könnyebben lecsúszhat a hó.

Napelemek téli hatásfoka

A napelem téli működése jelentősen függ a hatásfoktól. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az adott napelem típus mennyire hasznosítja a szórt, illetve direkt napsugárzást. Amennyiben polikristályos napelemről van szó, amely a szórt fényben teljesít jobban, akkor a téli időszakban nem csökken drasztikusan a napelem hatásfoka sem.

Fontos szem előtt tartani, hogy bár a hatásfoka ilyenkor nem csökken, de kevesebb napfény éri a paneleket, amiből kevesebb energiát tud előállítani, tehát összességében mindenképp kevesebb lesz a megtermelt energia.

Napelemek teljesítménye hidegben

Bár a napelemek teljesítménye a kevesebb napsugárzás miatt lecsökken a téli időszakban, de ilyenkor is találkozhatunk napsütésben gazdag napokban. Azonban a napelemek egyes típusai felhős időben is képesek energiát termelni. Napelem típustól függ, hogy milyen mértékben tudjuk hasznosítani a felhős időszakban elérhető napsugárzást.

Téli napenergia elszámolás

Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer esetében a téli hozamcsökkenés miatt minden esetben törekedni kell az energia szolgáltatónál az éves elszámolás lehetőségére. Ebben az esetben ugyanis nem kell kifizetni a téli időszakban lecsökkent termelés miatti energia felhasználást, mert nyáron jóval több energiát tápláltunk vissza a hálózatba, ami fedezi a szükségletet.

Sziget üzemű napelemes rendszer esetében, mivel teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatóktól, ezért a nyáron megtermelt energia a rendszer akkumulátoraiban tárolódik. A téli időszak napenergiában ínséges napjaiban a szükséges energiamennyiséget ezekből a tárolókból fedezhetjük.

Napelem telepítése télen

A napelem telepítése télen is ugyanúgy kivitelezhető, mint bármely más évszakban. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis nem akadályozza a szakemberek a kivitelezésben. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, mint az erős szél és erős esőzés nehezebbé tehetik a szerelést. Ilyenkor érdemesebb lehet megvárni a kedvezőbb időjárást.

Összegezve:

A napelemes rendszerek esetében tehát a téli időszak nem egyenlő a teljes kieséssel, hiszen a modern napelemek még hideg időben is képesek energiát termelni számunkra. Arra azonban mindenképp érdemes felkészülni, hogy a megtermelt mennyiség mindenképp elmarad majd a nyáron tapasztalt teljesítménytől.

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.