Termel-e a napelem télen?

A hideg hónapok beköszöntével mindenkinél joggal merülhet fel a kérdés, hogy termel-e a napelem télen? Szerencsére túlzottan nem érdemes aggódni, hiszen a modern technológiának hála, a téli időszak negatív hatása is kiküszöbölhető.

A technológiák fejlődésének hála ma már a napelem télen is egyre több energiát tud termelni.

 A napelem panelek esetében a téli időjárás bár teljesítménycsökkenést okozhat, de még így is termelhet energiát háztartásunk, vagy épp vállalkozásunk számára.

Ez többek között annak is köszönhető, hogy a modern napelemekről már könnyebben lecsúszik a hó, még abban az esetben is, amikor nagyobb mennyiségű hó esik. Ezt a megfelelő dőlésszög (40-45 fok) beállításával lehet előidézni, ami a téli időszakban a teljesítménycsökkenést is minimalizálhatja.

Ezen felül a modern napelemek vékony fedőrétegének köszönhetően még könnyebben lecsúszhat a hó.

Miről ejtünk szót?

  • Napelemek téli hatásfoka
  • Napelemek teljesítménye hidegben
  • Téli napenergia elszámolás
  • Szigetüzemű napelemes rendszer
  • Napelem telepítése télen
  • A napelemes rendszer termelését befolyásoló környezeti tényezők
  • Lényeges tényezők a napelem telepítése során

Napelemek téli hatásfoka

Az egyes napelemtípusok különböző hatásfokúak. Ez azt jelenti, hogy különböző hőmérsékleti viszonyok mellett megváltozik az energiatermelő képességük.

A napelem téli működése tehát jelentősen függ a hatásfoktól. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az adott napelemtípus mennyire hasznosítja a szórt, illetve direkt napsugárzást.

Amennyiben polikristályos napelemről van szó, amely a szórt fényben teljesít jobban, akkor a téli időszakban nem csökken drasztikusan a napelem hatásfoka sem.

Fontos szem előtt tartani, hogy bár a napelem hatásfoka télen sem csökken, de kevesebb napfény éri a paneleket, amiből így kevesebb energiát tud előállítani, tehát összességében mindenképp kevesebb lesz a megtermelt energia.

Napelemek teljesítménye hidegben

Bár a napelemek teljesítménye a kevesebb napsugárzás miatt lecsökken a téli időszakban, de ilyenkor is találkozhatunk napsütésben gazdag napokban. Azonban a napelemek egyes típusai felhős időben is képesek energiát termelni. Tehát napeleme válogatja, hogy milyen mértékben tudjuk hasznosítani a felhős időszakban elérhető napsugárzást.

Téli napenergia elszámolás

Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer esetén a téli hozamcsökkenés miatt minden esetben törekedni kell az energiaszolgáltatónál az éves elszámolás lehetőségére. Ebben az esetben ugyanis nem kell kifizetni a téli időszakban lecsökkent termelés miatti energiafelhasználást, mert nyáron jóval több energiát tápláltunk vissza a hálózatba, ami így fedezi a szükségletet.

Szigetüzemű napelemes rendszer

A szigetüzemű napelemes rendszer esetén teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatóktól, ezért a nyáron megtermelt energia a rendszer akkumulátoraiban tárolódik. A téli időszak napenergiában ínséges napjaiban így a szükséges energiamennyiséget ezekből a tárolókból fedezhetjük.

Napelem telepítése télen

A napelem telepítése télen is ugyanúgy kivitelezhető, mint bármely más évszakban. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis nem akadályozza a szakembereket a kivitelezésben. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, mint az erős szél és erős esőzés nehezebbé tehetik a szerelést. Ilyenkor érdemesebb lehet megvárni a kedvezőbb időjárást.

A napelem rendszer működése

A napelem rendszer két fő alkotórészből tevődik össze: napelem panelből és inverterből. A rendszer részét képezi a tartószerkezet és a különböző csatlakozók, villanyszerelési anyagok is. A rendszerhez hozzátartozhat az akkumulátor, amely a fel nem használt elektromos energia tárolására alkalmas.

A napelem panelek gyűjtik be a napsugarakat, amelyekből egyenáramot termelnek, amit az inverter alakít át váltóárammá.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan valósul meg a napelemes rendszer termelése akár télen is, fontos figyelembe venni bizonyos meghatározó tényezőket.

Lényeges tényezők a napelem telepítése során

Tájolás

A tető dőlésszöge ugyanakkor a téli időszakban még meghatározóbb tényező lehet. A már említett 40-45 fok beállításával könnyen lecsúszhat a hó a napelemről.

Árnyékoltság

Érdemes megvizsgálni, hogy van-e olyan tárgy vagy pl. a fa lombkoronája, ami eltakarhatja a napelemet, ami ezáltal nem tudja betölteni rendeltetését.

A napelemes rendszer minősége

Természetesen nagy jelentősége van annak is, hogy milyen termékekből épül fel a rendszer. Csak (el)ismert gyártók kiváló minőségű termékeit célszerű előnyben részesíteni, hiszen így hosszú ideig tartó, magabiztos napelemműködésre lehet számítani.

A napelemes rendszer termelését befolyásoló környezeti tényezők

Az egyik ilyen tényező a napsütéses órák száma egy adott időszakra vetítve. Az is kiemelten fontos továbbá, hogy milyen magasan van nap, illetve milyen hőmérsékleti viszonyok uralkodnak az adott területen.

Napsütéses órák száma

Mit határoz meg a napsütéses órák száma?

Azt, hogy a napelem panelek felületét mennyi ideig éri a napfény. Ezért a napsütés óriási hatást gyakorol a napelem téli teljesítményére. Ezért esik vissza az energiatermelés a téli időszakban, hiszen a paneleket kevesebb napfény éri, hiszen sokkal ritkábban süt a nap, mint nyáron.

A nap magassága

A nap magassága befolyásolja azt, hogy a napelem panelre milyen beesési szögben érkeznek a napsugarak.

Hogy „viselkedik” a nap télen?

Mivel a nap télen alacsonyabban jár az égen, emiatt a beesési szög kisebb lesz, így a napelem nem tud annyi energiát termelni, mint a nyári időszakban.

Melyek azok a napelemek, amelyek bírják a hőmérséklet jelentős csökkenését?

Főleg a polikristályos és monokristályos napelemek tűrik kiválóan a hőmérséklet visszaesését. Azonban a vékonyrétegű napelem a téli hidegben gyengébb termelésre képes.

Milyen hatással van a felhő-és ködképződés a napelem téli teljesítményére?

Léteznek olyan napelemek, amelyeknek a teljesítménye a felhős idő ellenére sem csökken, de vannak olyan típusok, amelyek a szórt fényt is nehezen hasznosítják télen.

Pl. a monokristályos napelemnek nem tesz jót a felhős idő.

A polikristályos napelem téli teljesítménye a legjobb, hiszen az alacsony hőmérséklettel és a szórt fénnyel is remekül megbirkózik. Azonban általános kijelenthető, hogy mivel télen kevesebb napfény éri a paneleket, ezért a megtermelt energia mennyisége is kevesebb lesz, mint a nyári időszakban.

Összegzés

A napelemes rendszerek esetében tehát a téli időszak nem egyenlő a teljes kieséssel, hiszen a csúcsminőségű napelemek még hideg időben is képesek energiát termelni számunkra. Arra mindenképp érdemes felkészülni, hogy a megtermelt mennyiség el fog maradni a nyáron tapasztalt teljesítménytől.

A napelem téli telepítése ugyanúgy bátran kivitelezhető, mint bármely más évszakban. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis nem gátolja meg a szakembereket abban, hogy telepítsék a napelemes rendszert. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, mint az erős szél és erős esőzés alaposan megnehezíthetik a szerelést. Ebben az esetben érdemesebb megvárni a kedvezőbb időjárást.

Amennyiben szükséged lenne olyan profi napelemes rendszerre, amely kiváló minőségű alapanyagokból születik meg tapasztalt szakemberek keze munkáját dicsérve, akkor keress minket bizalommal!

Egykapus rendszerben segítjük céged napelemes rendszerének létrehozását, ugyanis egy energetikai audit során pontosan felmérjük, hogy milyen lehetőségeid vannak a felhasznált energia csökkentésére, majd a pályázatírásban és a teljes kivitelezésben is segítséget nyújtunk.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!