Új megújulóenergia-fejlesztő cég költözhet Magyarországra

A spanyol megújulóenergia-fejlesztő Grenergy öt új piacon kívánja bővíteni jelenlétét Európában a kontinens REPowerEU-tervének közzétételét követően.

A fejlesztő terjeszkedési szándékának célországai között van Németország, amely Európában vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrások tekintetében, és a kontinens legnagyobb PV-piaca.
A Grenergy további kilátásban lévő országai közé tartozik Ausztria, Magyarország, Csehország és Románia.

David Ruiz de Andrés, a Grenergy vezérigazgatója szerint a hónapban a REPowerEU tervben bemutatott, az EU által a kitűzött célok felgyorsítására irányuló kezdeményezés meghaladta a Grenergy várakozásait, és „példátlan lehetőség” a vállalat számára.

„A megújuló energiaforrások, különösen a fotovillamos energiaforrások és tárolás határozottan fel fognak lendülni a kontinensen a következő évtizedben.”

Ruiz de Andrés továbbá azt is mondta, hogy a kontinens „utat mutat” majd a fejlesztő nemzetközi növekedésének terén, mivel a Grenergy gyorsabb növekedést tapasztal Európában, mint bármely más régióban.
A spanyol fejlesztő jelenleg négy európai országban tevékenykedik,és  csak Spanyolországban 2,2 GW-os, Olaszország, az Egyesült Királyság és Lengyelország között pedig csaknem szintén 2 GW-os pipeline-nal rendelkezik, amelyek többsége napelemes projekt.

Ugyanakkor a vállalat fő piaca továbbra is Latin-Amerika, 5 GW-os, többnyire napelemes termelésből álló pipeline-nal és ezen kívül 2,6 GWh akkumulátoros tárolóval, amelynek piacán, a vállalat szintén növelte jelenlétét.

A Grenergy napelem- és szélenergia-projektek teljes pipeline-ja elérte a 11,5 GW-ot, 811 MW-nyi ‘hátralékban’ lévő napelem-projekttel, amelyek közül több mint 500 MW az építési fázis közelében van Spanyolországban, miközben a vállalat az építési engedélyek kézhezvételére vár.

A múlt hónapban a Grenergy szintén felavatott egy napelem-erőművet a a dél-amerikai Kolumbiában, és egy 1 GW teljesítményű napelemes pipeline-t tervez országban.

Forrás: https://www.pv-tech.org/grenergy-eyeing-eu-solar-expansion-following-repowereu-plan/