Az ESMC uniós szintű napenergia-gyártási projektet indít

A Napelemgyártók Európai Tanácsa (European Solar Manufacturing Council, vagy ESMC) elindított egy közös európai érdekű fontos projektet (IPCEI) a napelemek területén, amelynek célja, hogy mozgósítsa az EU-tagállamok támogatását az áttörést jelentő napenergia-gyártási technológiákhoz, és elősegítse azok kereskedelmi forgalomba hozatalát.

Az IPCEI-PV pénteken indult el egy brüsszeli rendezvényen, amely az Európai Bizottság, a tagállamok, és a napelemgyártó ipar magas szintű képviselőit hozta össze annak érdekében, hogy megvizsgálják a folyamat működését és a jelenlegi uniós gyártási környezetet, valamint megtervezzék a folyamat elindításához szükséges következő lépéseket.

A rendezvény szorosan követte az EU új napenergia-stratégiájának közzétételét, amely lefektette az európai napelemipari szövetség (European Solar PV Industry Alliance) létrehozásának terveit, melynek célja egy ipari napenergia-értéklánc kiterjesztésének elősegítése az EU-ban, és amely konkrét támogatást is ígér az erőforrásaikat az „áttörést jelentő technológiákra és innovációra” összpontosító tagállamok számára.

Az ESMC az európai napenergia-ágazat pozitív fogadtatása mellett kijelentette, hogy támogatja „az EU napenergia-stratégiájában bemutatott többi kezdeményezést”, „beleértve az EU Solar PV Industry Alliance létrehozását, amely a jövőben feltérképezi a pénzügyi támogatás elérhetőségét, magánbefektetéseket vonz, és elősegíti a párbeszédet és a partnerek egymásra találását a termelők és ügyfelek között”.

Azt is közölték továbbá, hogy az IPCEI-PV keretrendszerét úgy alakították ki, hogy „biztosítsa az európai napelemgyártó ipar hosszú távú versenyképességét azáltal, hogy mobilizálja az EU tagállamainak támogatását az innovatív és áttörést jelentő PV-technológiák számára”.

Az IPCEI-PV keretrendszer jelenleg hat projektből áll, de szívesen fogadnak további projekteket és megállapodásokat az értéklánc egészéről, jelezte az ESMC.

A rendezvényen megállapodtak abban, hogy az elkövetkező hetekben minden EU-tagállamot meghívnak a kezdeményezéshez való csatlakozásra, azzal a céllal, hogy már idén nyáron különböző programokat indítsanak el és döntéseket hozzanak azokkal kapcsolatban.

Öt tagállam – Ausztria, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország és Spanyolország – már kifejezte teljes támogatását az IPCEI-PV keretrendszer mellett, Spanyolország pedig beleegyezett, hogy vezesse és koordinálja a folyamatot.

Forrás: https://www.pv-tech.org/esmc-launches-eu-wide-project-for-solar-manufacturing-member-states-urged-to-join/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!