100 MW-os heterojunkciós modul gyár nyílik Floridában

Az új létesítmény célja és működése

A kanadai Heliene napelem-gyártó cég új üzemet nyit Floridában, amely heterojunction (HJT) modulokat fog gyártani lakossági és kereskedelmi célokra.

A Heliene két másik észak-amerikai gyártóüzemmel rendelkezik, melyek Minnesotában és Ontario-ban találhatók. Az új, 100 MW -os Riviera Beach-i üzemmel fognak kiegészülni, amely a jövő hónapban kezdi meg működését.

A helyszínen a Heliene új, 66 cellás 370 W-os modulját állítják majd elő, amely többvezetékes (multiwire) technológiát és 18 kerek mikrohuzalt használ a hagyományos lapos gyűjtősínek helyett. Ami így állítólag 25%-kal csökkenti az árnyékolást, egyfajta fényfogó hatás létrehozásával. Az n-típusú szilícium „rendkívül alacsony” fény okozta lebomlást és feszültség okozta degradációt eredményez, a vállalat szerint.

A Heliene szerint az új üzem lesz az egyetlen amerikai létesítmény, amely heterojunkciós modul gyártást folytat

„A floridai létesítmény elindításával a Heliene erős pozícióban van ahhoz, hogy kielégítse a lakossági és kereskedelmi napenergia iránt előrejelzett jelentős keresletet az USA-ban”. Nyilatkozta Martin Pochtaruk, a Heliene vezérigazgatója. “A heterojunkciós modul technológiája megváltoztatja a napenergia gazdaságosságát, így nagyobb termelési sűrűséget biztosít ügyfeleink számára lakossági és kereskedelmi létesítmények tervezésekor.”

A 75 000 négyzetméteres területen várhatóan több mint 60 új gyártási, karbantartási, mérnöki és logisztikai munkahely jön létre.

A Heliene amerikai gyártási beruházása két hónappal azután történt, hogy a First Solar egy 3,3 GWdc kapacitású Ohio-i létesítményre vonatkozó terveit hozta nyilvánosságra. Ezen a telephelyen vékonyréteg modulokat gyárt a cég, mely főképp a közműszektor szolgálja ki. A First Solar akkor azt nyilatkozta, hogy a 680 millió dolláros üzem segít majd enyhíteni a jelenlegi tengeri fuvarozási kihívásokat.

Az amerikai székhelyű napelem-berendezés gyártóknak jelentős segítség lenne az a nemrégiben a szenátus elé tárt jogszabályjavaslat, amely adókedvezményt vezetne be a gyártók számára. A jogszabály célja, hogy segítsen az amerikai gyártóknak jobban teljesíteni a kínai vetélytársakkal való versenyben. Ezáltal az ellátási lánc minden szakaszát támogatná, beleértve a poliszilíciumot, wafereket, cellákat és modulokat.

A Solar Energy Industries Association (SEIA) nevű szervezet, amely korábban 2030-ig 100 GW éves megújuló energiaforrás-termelési kapacitást kért az Egyesült Államokban, azzal reagált az adójóváírási javaslatokra, hogy egy specifikusan napenergiára vonatkozó, az évtized végéig 50 GW éves termelési kapacitásról szóló célkitűzést fogalmazott meg.

Eközben két amerikai napelem-gyártó petíciót nyújtott be a múlt héten, amely kiterjesztené a 201. szakasz szerinti importvámokat a napelemmodulokra. Amely állításuk szerint megerősítené az ország napenergia-szektorát. Annak ellenére, hogy a SEIA a tarifákat „több milliárd dolláros iparági növekedést gátló tényezőként” írja le, azóta további három amerikai székhelyű vállalat nyújtott be újabb petíciót.

Ha érdekel végül miképp alakul a heterojunkciós modul gyár életútja, kövesd nyomon blogbejegyzéseinket.

Forrás: https://www.pv-tech.org/heliene-to-open-100mw-module-manufacturing-plant-in-florida/

Scroll to Top