Új heterojunkciós gyár kerül üzembe Oroszországban

A Unigreen Energy gigawattos léptékű heterojunkciós gyár építésével szerez nagy előnyt a piaconúj

A Unigreen Energy, amely a Hevel többségi részvényesének, a Ream Management LLC-nek a tulajdonában van, egy wafer- és cellagyártó üzemmel kapcsolatban ért el áttörést. Mely 1,3 GW szilícium n-típusú monokristályos öntvényeket és wafereket, valamint 1 GW heterojunkciós (HJT) napelemeket fog előállítani.

Az új EnCore gyár az oroszországi Kalinyingrádban, a csernyahovszk-i ipari övezetben lesz található. A heterojunkciós gyár főképp a HJT-re fog összpontosítani, amely éppen most nyer teret. Tekintettel a rendkívül hatékony napelem modulok iránti erős globális keresletre. A gyártás a tervek szerint 2022 végén kezdődik.

A tervek mögött a Ream Management LLC, az orosz székhelyű Hevel Solar többségi tulajdonosa áll. Mely azon vállalatok közé tartozik, akik úttörő szerepet töltenek be az Európai HJT területén.

Finlay Colville, a PV Tech anyavállalata, a Solar Media kutatási vezetője szerint: „Jelenleg a Hevel Solar a világ vezető heterojunkciós napelemgyártója, és az új kalinyingrádi telephelynek lehetősége van arra, hogy az orosz fotovillamos gyártást korábban nem látott szintre emelje.”

„A cellaellátásra való összpontosítás (szemben a modulellátással, amely kulcsfontosságú downstream kapcsolatokat tesz szükségessé) lehetővé teszi a gyártóegység számára, hogy a technológiára és a termelési kérdésekre összpontosítson, és ne okozzon nehézséget az upstream gyártás és a downstream végső piaci értékesítés között való elhelyezkedés.”

A heterojunkciós gyár Európa legnagyobb gyártóüzemévé válik majd a vállalat állítása szerint. A megtermelt mennyiségek nagy részét Európában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, és más régiókban kívánják értékesíteni.

Tavaly szeptemberben a PV Tech beszámolt a kezdeti tervekről és arról, hogy világszerte továbbra is erős a kereslet az n-típusú változatok, köztük a heterojunkciós napelemcellák készítésére. Miután a p-típusú PERC elérte hatékonysági korlátait.

Amennyiben érdeklődsz a napelemes szektor fejlődéséről, nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között és tájékozódj első kézből a nemzetközi helyzetről.

Forrás: https://www.pv-tech.org/unigreen-energy-breaks-ground-on-gigawatt-hjt-factory/