Nők a napenergia területén- Half the Sun ösztöndíj

Új kezdeményezés indult a nők napenergia területén való elhelyezkedésének támogatása céljával

A Nextracker és a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó technikai képzést nyújtó Solar Energy International (SEI) közösen globális ösztöndíjprogramot indít. Azzal a céllal, hogy több nőt támogassanak a napenergia szektorba való csatlakozásban.

A tanulmányok alapján a nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a napenergia-iparban. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a nők a globális napenergia-ipar tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai (STEM) állásainak mindössze 28%-át töltik be.

Ez az aránytalanul nagy különbség a nők napenergia területén való részvételében nagyrészt az elégtelen képzési és kapcsolatépítési lehetőségekből fakad.

Új, globális ösztöndíj program indul

A probléma megoldása érdekében a „Half the Sun” ösztöndíj célja a női és nem bináris részvétel növelése a napenergia-munkaerő 50%-ára.

A szükségleteken alapuló ösztöndíjprogram célja, hogy orvosolja a sokszínűség hiányát ezen a területen. Mindezt úgy, hogy járhatóbbá teszi a napenergia iparágába vezető utakat, és pénzügyi támogatást nyújt a szakmai képzéshez tandíj-finanszírozás formájában. A támogatást a STEM területeken való oktatásban részt vevő pályázók kaphatják meg.

A program három éven keresztül minden évben 10 hallgató számára biztosít teljes ösztöndíjat egy hathetes SEI napenergia-tanfolyamra.

A következő régiók mindegyike két-két támogatásban részesül: Európa, Egyesült Államok, a MEIAT régió (Közel-Kelet-Afrika, India és Törökország); Ausztrália és Ázsia csendes-óceáni térsége; illetve Latin -Amerika.

Olyan nők vagy nem bináris személyek jelentkezhetnek, akik rendelkeznek valamilyen végzettséggel STEM, vagy más kapcsolódó területen.

Kristan Kirsh, a Nextracker globális marketing alelnöke szerint: „[A] Half the Sun ösztöndíj elősegíti majd a díjazottak szakmai fejlődését és a napenergia-munkaerőbe való potenciális belépését.”

A tanfolyam elvégzése után

Mivel a globális megújulóenergia-munkaerő várhatóan csaknem 30 millió fővel nő majd 2030-ra, a Half the Sun ezt a munkaerőt változatosabb jelöltállománnyal kívánja gazdagítani.

A kedvezményezettek hozzáférést kapnak a Nextracker kiválóan megalapozott szakmai hálózatához is, amely áthidalja a napelemes állásközvetítést. Emellett platformot kínál a közös munkahelyi tapasztalatok megvitatására, az anyaként való munkavégzés kihívásaitól a munkahelyi nemek közötti egyenlőtlenségekig.

„A napenergia-oktatási tanfolyamaink és képzéseink 30 éves múltjára való tekintettel a díjazottak elvárhatják hogy elsajátítják a fotovoltaika alapismereteit, és szilárd alapot teremtenek karrierjük számára a területen.”
Nyilatkozta Elizabeth Sanderson, a SEI ügyvezető igazgatója.

Ha érdekelne, hogy mi, az A1 Solar Kft-nél milyen összetételű csapattal dolgozunk együtt, akkor nézz körbe weboldalunkon, ahol további tudnivalókat olvashatsz rólunk és történetünkről.

Forrás: https://www.pv-tech.org/new-initiative-launched-to-help-support-women-joining-solar-workforce/