Napelem a tetőre!

Napjaink általános célkitűzése a környezettudatosság és a környezet védelme. Ennek egyik útja, ha napelem kerül a tetőre. Az éghajlati változások lassításában mi magunk is szerepet vállalhatunk, többek között azzal, hogy napelemes rendszert telepítünk

A napelemes rendszer óvja a környezetet, hiszen megújuló energiát hasznosít számodra. Óvja a pénztárcádat, hiszen rengeteg kiadástól eltekinthetsz minden hónapban, sőt, akár a nulla forintos villanyszámla sem lesz álom többé. A napelemes rendszer zöldebbé teszi az otthonodat, növeli értékét és gyorsabban eladhatóvá teszi, ha úgy hozná a sors. Ha pedig egyszer autóban is zöldre, azaz elektromosra váltasz, akár azt is feltöltheted majd otthon! 

A napelemes rendszer ráadásul az egyik legjobb és leggyorsabban megtérülő befektetés, amihez még pályázati formában támogatás is szerezhető. Az A1Solar a pályázattól a kivitelezésig minden feladatot elvégez helyetted, neked nem is marad más dolgod, mint élvezni a projekttel járó előnyöket.

Hova kerül a napelem: a tetőre!

 

A napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme maga a napelemes panel, amelynek optimális méretűnek és kapacitásúnak kell lennie ahhoz, hogy a napelemes rendszerünk a megfelelő mértékben képes legyen kiszolgálni minket. Nem csak a napelemes panel tulajdonságai és az, hogy hány darabot telepítünk belőle határozza meg a rendszer működését. Fontos tényező a panel elhelyezése, optimális dőlésszöge is.

Mi történik, ha a tető tájolása nem optimális?

 

A legideálisabb tetőfekvés természetesen a déli, hiszen az ilyen tájolású tetőn éri a legtöbb napfény a panelünket. Ugyanakkor nyugati és keleti fekvés esetén sem kell lemondanunk arról, hogy valaha is élvezhessük a napelemes rendszerekkel járó előnyöket.

 

Először is, ha nem ideális a tájolás, az elkészített benapozási terv akkor is segít abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki lehetőségeinkből. A keleti és nyugati tájolás pedig azzal jár, hogy csökkent hatékonysággal kell számolnunk és ezzel kalkulálva kell kiszámolnunk a rendszer jellemzőit. Így például azt is, hogy milyen típusú napelem panelt és hány darabot kell használnunk annak érdekében, hogy a rendszer meg tudjon felelni a vele szemben támasztott elvárásainknak.

 

Tovább javíthatja a napelemes rendszer teljesítményét, ha a napelem panelek dőlésszögét is optimalizáljuk. 

 

Természetesen a tervezés során figyelembe vehetők az esztétikai szempontok is, illetve az áramigény időpontja is hatással lehet arra, hogy egy keleti és nyugati tájolás esetén melyik oldalt érdemes inkább előnyben részesítenünk. Ugyanígy befolyásolhatja a választást, s persze rossz döntés esetén az eredményeket is az, ha nem vesszük figyelembe az árnyékolást, amelyet okozhat egy közeli magasabb épület, de akár magas fa is. 

 

Mindezek figyelembevételével, profi tervezés és kivitelezés mellett akkor is elérhető a vágyott teljesítmény és megvalósítható a rendszer, ha nem ideálisak hozzá a körülmények.

Mit tehetünk, ha rossz minőségű a tető, illetve ha lapos tető van?

 

Rossz minőségű tető esetén előbb vagy utóbb a tulajdonosok mindenképp szembesülni fognak azzal, hogy hozzá kell nyúlni, fel kell újítani. Remek apropó lehet erre például a napelemes rendszer telepítésének tervezése is. A tetőnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy elbírja a napelemes panelek súlyát.

 

Ha pedig cégek, vállalatok számára történik a kivitelezés, s rendelkezésre áll megfelelő méretű terület, akár a napelemes rendszer földre történő telepítése is felmerülhet megoldásként.

 

Gyakori kérdés szokott lenni még az is, hogy lapos tetőre telepíthetőek-e a napelemes panelek. Az ideálistól eltérő dőlésszög miatt 5-10%-os teljesítmény csökkenéssel kell kalkulálnunk, de ezt ugyanúgy megtehetjük, ahogy a kedvezőtlen tájolás esetén. 

Amennyiben napelemes rendszer telepítésében gondolkozol kérj személyre szóló ajánlatot. Melyet akár a 100% napelemes támogatás keretein belül is fel tudsz használni.