2021-ben az új megújulóenergia-beruházások fele a napenergiában történt

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint 2021-ben a megújuló energiaforrásokba való összes új befektetés közel fele a napenergia területén történt.

A rekordnak számító 2021-es év után, amely alatt több mint 440 milliárd dollárt fektettek be, 2022-ben továbbra is a megújuló energiaforrások jelentik a legmagasabb befektetési kategóriát az energiaszektorban.

A kiadások egyenlő arányban oszlanak meg a közüzemi méretű PV-projektek és a decentralizált napelem-rendszerek között, és idén mindkét kategória túllépi a 100 milliárd dolláros határt.

A jelentés szerint a világ energiabefektetései 2022-ben az összes ágazatban és technológiában együttvéve elérik a 2,4 billió USD-t, ami 8%-os növekedést jelent 2021-hez képest, és jóval meghaladja a Covid előtti szintet.

Mindazonáltal az IEA tegnap (06.22.) közzétett éves World Energy Investment jelentésében egy évtizede először, közölte, hogy az ellátási lánc szűk keresztmetszete, a magasabb nyersanyagárak, és a szigorúbb finanszírozási feltételek miatt nő a megújuló energia költségeire nehezedő nyomás.

„A magas árak, az emelkedő költségek, a gazdasági bizonytalanság, az energiabiztonsági aggodalmak és az éghajlatváltozással kapcsolatos követelmények a globális energiabefektetéseket befolyásoló tényezők erőteljes koktélját alkotják” – mondta az IEA.

Az évek óta tartó csökkenést követően a napelemek ára 10-20%-kal nőtt 2020 óta a poliszilícium árának emelkedése, a magasabb nyersanyagárak és a globális logisztikai kihívások miatt.

Ennek ellenére azonban, azzal együtt, hogy az árnyomás megnöveli a fotovillamos termékek költségeit, a napelem- és szélenergia-projektek továbbra is a legolcsóbb új villamosenergia-termelési lehetőségek maradnak, még akkor is, ha nem vesszük figyelembe a gáz és a szén egyre emelkedő árát 2022-ben.

Az IEA szerint a napelemekbe és a szélenergiába történő befektetések ütemének a jelenlegi kétszeresére kell nőnie, míg a hálózat villamosításának hatszorosára kell gyorsulnia ahhoz, hogy a 2050-re kitűzött nettó nulla célok elérhetőek legyenek.

Ezenkívül Európában és az Egyesült Államokban a nap- és szélenergiára vonatkozó energiavásárlási megállapodások (PPA-k) 2022 első negyedévében több mint 25%-kal emelkedtek az előző negyedévhez képest.

Továbbá annak ellenére, hogy magasabb kockázatú eszközöknek tekintik őket, a jelenlegi rövid távú árak bizonyos esetekben jövedelmezőbbé teszik a kereskedelmi napenergiát, 2021 elején ugyanis egy kereskedelmi napelem-erőmű megtérülési idejét sikerült kettő-négy évre csökkenteni.

forrás: https://www.pv-tech.org/solar-pv-made-half-of-new-investments-in-renewables-in-2021-iea/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!