Telepíthető napelem zsindely tetőre? Igen!

A napelem zsindely tetőre is sikeresen kivitelezhető, mindössze néhány dologra érdemes külön is odafigyelni ennek során, ezeket bejegyzésünkben részletezzük. Ezenfelül minden olyan, telepítésre alkalmas tetőszerkezetre kivitelezett napelemes rendszer egyforma előnyöket fog jelenteni az ingatlan tulajdonosai, illetve a benne élők számára.  

A napelemes rendszer szerkezete 

  A napelemes rendszer alapvető szerkezete nem különbözik egymástól a tető típusának függvényében. A főbb alkotóelemek maguk a napelemek, a tartószerkezet, az inverter, amely átalakítja a megtermelt energiát elektromos árammá, s ezzel hasznosíthatóvá teszi számunkra.    Ezenfelül hálózatra visszatápláló rendszer esetén egy ad-vesz mérőórára, míg szigetüzemű szisztéma működéséhez akkumulátorokra van szükség. A rendszerben betöltött szerepe szerint mindkét tényező azt hivatott megvalósítani, hogy az áramszolgáltatás mindig kiegyensúlyozott legyen, akkor is, ha nem süt éppen a nap.  

A napelem zsindely tetőre történő telepítése

Ahogy bármely típusú tető esetében, itt is az ideális déli, dél-nyugati tájolásra érdemes törekedni, s ennek megfelelően a lehető legoptimálisabb dőlésszög is elengedhetetlen. Akkor hozható ki a legtöbb a napelemes rendszerből, ha alapos tervezés és szakszerű kivitelezés mellett valósult meg a projekt.   A zsindely tető alkalmas arra, hogy napelemek kerüljenek rá, amennyiben a tető teljes szerkezete és teherbírása is ennek megfelelő. Ennek elbírálásához feltétlenül szükséges a helyszíni felmérés, amelynek során egyéb adottságok is mérlegelésre kerülhetnek, például ilyen lehet az épület körüli növényzet és az azok által létrehozott árnyékolás.   Mivel a zsindely sajátossága, hogy a ráhullott hó megtapad, és csak hosszú idő alatt tud elolvadni, ezért érdemes felszerelni a tetőt hófogókkal. Ezzel elkerülhetjük, hogy egyben nagyobb hótömegek csússzanak le róla, kellemetlen vagy akár balesetveszélyes helyzeteket előidézve.   A napelemek alumínium profilokra kerülnek rögzítésre, ezek adják a tulajdonképpeni tartószerkezetet, méretük és számuk pedig attól függ, hogy hány darab napelem kerül felhasználásra az adott rendszerben. A profilokat megfelelő csavarokkal stabilizálhatjuk a zsindelyeken, amelyek olyan vízzáró elemmel rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a csavar mellett beszivárogjon a nedvesség, csapadék.  

Megéri magánszemélyként napelemes rendszert telepíteni?

  Ez a kérdés már környezetvédelmi szempontból is irreleváns lehet, hiszen a megújuló energiaforrásra történő átállással egyértelműen igen a válasz, s akkor még csak az egész bolygó szempontjait vettük figyelembe. Ezenfelül azonban a napelem rengeteg közvetlen előnyt is biztosít a lakossági napelemet telepíttetők számára.    Az egyik az, hogy egy energetikailag jobb állapotú ingatlan automatikusan gyorsabban és magasabb áron értékesíthető, mint a többi épület, amely ilyen előnyökkel nem rendelkezik. A napelemek által megtermelt energiával elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát is, amivel eredményesen csökkenthetjük családunk havonta jelentkező kiadásait. A rendszer később is bővíthető, másik épületre installálható, tartósságát tekintve pedig akár 20-30 évig sem kell aggódnunk miatta, amit ráadásul a gyártók által biztosított hosszú távú garanciák is mutatnak.   A legfontosabb előny pedig az, hogy egy napelemes rendszerrel csökkenthetjük családunk kiszolgáltatottságát az elszabadult energiaárakkal szemben, ami a pillanatnyi helyzetben, amiben élünk, még nagyobb jelentőséget kap.
Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!