A világ napelem-kapacitása 2031-re eléri a 2 TW-ot

A Fitch Solutions kutatócég szerint 2031-re a világ teljes napenergia-kapacitása eléri a 2044 GW-ot, miközben Kína továbbra is az élen jár a kiépítésben, és a világ 1190 GW-os nettó napelem-kapacitásának közel felét (47%) teszi majd ki 2031-re.

A Fitch előrejelzése szerint a teljes kiépített napenergia-kapacitás a 2021-es év végi 836 GW-ról 2031-re 2044 GW-ra emelkedik, ami több mint hat százalékponttal növeli a napelem részesedését a globális energiamixben a 2021-es 27,5%-ról 33,9%-ra.

Továbbá a napelemek kapacitása nagyobb mértékben fog növekedni, mint más energiatípusok a Fitch előrejelzési időszakában, ami a globális kapacitásbővítés 43%-át teszi majd ki 2021 és 2031 között.

A növekedés kulcsa

 

A növekedést nagy részben várhatóan a kontinentális Kína fogja vezetni. A Fitch előrejelzése szerint a kínai napenergia-piac továbbra is a világ leggyorsabban bővülő napenergia-szektora marad, és a következő évtizedben 559 GW-tal bővül.

Az előrejelzés azt is megjegyezte azonban, hogy egy ilyen növekedés eléréséhez Kínának tervezett beruházásokat kell végrehajtania a regionális összekapcsolásokba és a modernizációba, különben jelentős lefelé mutató potenciált kockáztatna a növekedésében.

„Arra számítunk, hogy a szárazföldi Kína uralja majd a globális napenergia-szektort az előrejelzési időszakunkban, felülteljesítve mind a teljes kapacitást, mind a termelést” – nyilatkozta a Fitch Solutions, amely a közelmúltban azt is közölte, hogy Kína kivételével egyik vezető megújulóenergia-piac sem fogja elérni az erre az évtizedre kitűzött megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos céljait, hacsak nem bővítik ki a pipeline-jaikat és nem erősítenek a szakpolitikájukon.

„A kormány lépéseket tett annak biztosítására, hogy szabályozásai elősegítsék a megújuló energia integrálását a piaci energiamixbe, ami egyre fontosabb tényező a támogatásmentes megújulóenergia-szektor felé való átmenet során.”

Ázsia a globális napenergia-kapacitás növekedés több mint 60%-ának birtokosa

 

Mint régió, Ázsia ad otthont a globális napenergia-kapacitás növekedésének több mint 60%-ának, bár ennek túlnyomó többségéért Kína lesz majd a felelős, és a Fitch azt is  megjegyezte, hogy „sok ázsiai piac vezetett be pályázati rendszereket és kínált exkluzív állami támogatási mechanizmusokat a megújuló energiaforrások, mint például napenergia területén”.

„Emellett a régióban magas a napsugárzási arány, valamint a világ számos vezető napelem-gyártó központjának ad otthont” – közölte a Fitch. „Ez javítani fogja a napenergia-termelés hatékonyságát az előállításon keresztül, ami csökkenti a projektfejlesztési költségeket és javítja a napelemek költség-versenyképességét.”

A nettó napenergia-kapacitás 2031-ig történő növelése alapján a következő piacok az elsők: az Egyesült Államok (~140 GW), India (95 GW), Németország (65 GW) és Japán (40 GW), melyeket Brazília, Spanyolország, és Vietnam követ.

Míg Kína, az Egyesült Államok és India várhatóan a 2031-ig tartó összes napelemkapacitás-növekedés 66%-áért lesz majd felelős, további 45 másik piac 1-1 GW vagy még ennél is nagyobb kapacitásnövekedést fog üzembe helyezni ugyanebben az időkeretben, ami a Fitch szerint rávilágít arra, hogy a napenergia mennyire vonzó technológia világszerte.

A Fitch előrejelzése szerint tehát összességében Ázsia, Észak-Amerika és Nyugat-Európa fogja a napenergia-kiépítések növekedését vezetni, 2023-ra kiépítve a világ teljes nettó napelem-kapacitásának jóval több mint 90%-át, miközben egyes régiók megerősítik piaci dominanciájukat, és egyre nagyobb előrelépéseket érnek el a megújuló energiák terén.

forrás: https://www.pv-tech.org/world-total-solar-capacity-reach-2044gw-by-2031/