40 éves az első európai napelemes rendszer

1982 a fotovoltaikus rendszerek pályafutásában egy jelentős mérföldkő volt, hisz ebben az évben került telepítésre Európa első nagyméretű napelemes rendszere. Ha érdekel hogy nézett ki, milyen teljesítményre volt képes akkor tarts velünk egy kis napelemes időutazásra.

 

Az európai napelem matuzsálem

A mindössze 10 kW-os napelemes rendszer, mely egyenként 121,9 × 30,5 x 3,8 cm méretű panelekből áll, tömegük egyenként 4,9 kg. A panelek mindegyike 35 db 102 mm-es átmérőjű monokristályos cellából áll. A teljes napelemes rendszer 288 db napelemből tevődik össze, mely egyenként 37 watt névleges teljesítményre képes . Fizikailag a Dél-Svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemének tetején található, melynek telepítési költsége 284.000 svájci frank volt 1982-ben. Ez mai áron nagyjából 97 millió forintnak felel meg. A panelek fajlagos értéke wattonként nézve 37 $-ba került, mely átszámolva nagyjából 11-12 ezer forintnak felel meg.

Műszaki képességeit tekintve a kisebb megszakításokat leszámítva 1982 óta folyamatosan táplál áramot a svájci hálózatba. A megszakításokat főképp az okozta, hogy inverter csere vált szükségessé. Az összesen 3 inverter csere közül a legutóbbi 2010-ben volt esedékes.

eu legrégebbi napeleme
Forrás: SUPSI PVLab

 

Egy rendszer, kétféle teljesítmény

Egy kutatócsoport az első európai napelemes rendszert vizsgálta meg, annak működésének 35. évében. A kutatás alapján a napelemes rendszer paneljeit 2 jól elkülönülő csoportba lehetett felosztani az avulásuk alapján.

A napelemes rendszerek egy része, azaz 21,5%-a, degradációját tekintve évente 0,2%, másik része, azaz 73%-ának degradációja valamivel több, évente 0,7% volt. Ebből kifolyólag elmondható, hogy a rendszer 35 éves működése alatt mindössze 5%-a mondta fel a szolgálatot, az első csoportba tartozó panelek mindössze 13%-ot, a második csoport pedig 21%-ot veszített teljesítményéből.

A mai gyártók a legtöbb esetben akár 25 éves teljesítmény garanciát ígérnek napelem paneljeik mellé, melyhez ha alapul vesszük Európa első napelemes rendszerének működési adatait, akkor igazán megbízhatunk a fenti garanciában. Hiszen 35 éves működése alatt mindössze 13, illetve 21%-os teljesítmény veszteséget realizált ez az idén 40 éves napelemes rendszer.

A modern napelemek méretük alapján sokkal vékonyabbak és kisebbek robosztus őseikhez képest, továbbá nagyobb teljesítmény leadására is alkalmasak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultak a napelemes rendszerek.

Összességében elmondható, hogy a minőség lehetővé teszi a garancián felüli működés garantálását, mely szemlélet lehetővé teszi az 1982-ben telepített napelemes rendszer máig tartó működését is.