Németország felgyorsítja a napelemek telepítését a mezőgazdasági területeken

Németország kezdeményezést indít a napelemes projektek mezőgazdasági területeken történő építésének támogatására. Mely lépés, a gazdasági minisztérium becslései szerint 200 GW plusz PV kapacitás kiépítését eredményezheti.

A mezőgazdasági, éghajlat- és környezetvédelmi miniszterek által meghirdetett közös csomag keretében a német megújuló energiáról szóló törvény (EEG) támogatja majd az agriPV erőműveket. Ezzel lehetővé téve a földterületek energiatermelésre és mezőgazdaságra együttesen történő felhasználását.

Több napelemre van szükség a mezőgazdaságban

 

A mezőgazdasági célra használt vidékeket felhasználhatják az EEG keretében napelemes projektek telepítésére mindaddig, amíg a föld minőségét megőrzik vagy helyreállítják. Miközben az agriPV-projektek támogatást kaphatnak az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (CAP) keretében is.

Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a javaslatok „győzelmet jelentenek mind az éghajlat, a természet és a mezőgazdaság számára”. Valamint hozzátette: „Három házunk azt tűzte ki célul, hogy optimális csereforgalmat biztosítson a mezőgazdaság és az energiatermelés követelményei, valamint a természetvédelem között.”

A tervek részét képezik Németország új koalíciós kormányának azon törekvéseinek, hogy az ország energiájának legalább 80%-át megújuló energiaforrásokból állítsa elő kevesebb mint kilenc éven belül. Szemben a 2020-as 45%-kal, valamint 2030-ra 200 GW beépített napenergia-kapacitást is célként tűztek ki.

Az akadályokon felül kell kerekedni

 

A német napenergia-kereskedelmi szövetség, a Bundesverband Solarwirtschaft (BSW), amely a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a 200 GW-os cél eléréséhez az akadályok „lebontására” van szükség. Üdvözölte a kormány agriPV-javaslatait, de kijelentette, hogy a napelemparkok kiépítésére vonatkozó, jelenleg létező, „igen korlátozó” helyszínkeretet bővíteni kell.

„A szövetségi minisztériumok által most benyújtott javaslatok előrelépést jelentenek a helyes irányba, de nem elegendőek” – mondta Carsten Körnig, a BSW vezérigazgatója Hozzátéve, hogy a napelempark-helyszínek hiánya „előreláthatólag befektetési akadállyá válik majd”.

A németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban nemrég bejelentett agriPV-kutatási projektet annak feltárására használnak, hogy a napelemes rendszerek hogyan védhetik meg a növényeket és a gyümölcsöket a szélsőséges időjárástól. A projekt partnerei, a megújuló energiaforrásokat fejlesztő BayWa r.e. és a Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE. A vállalatok különböző PV modul-konfigurációkat tesztelnek, hogy felmérjék a növények növekedésére és terméshozamára gyakorolt hatást.

A SolarPower Europe kereskedelmi szövetség szerint az Európai Bizottság új szabályai ösztönzőleg hathatnak bizonyos megújulóenergia-alkalmazásokra vonatkozó pályázatokra, köztük az agriPV-re is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/germany-to-accelerate-solar-pv-deployment-on-agricultural-land/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!