Tarts velünk a napelem típusok nyomában!

A napelemes rendszerek előnyeit egyre többen ismerik, és ennek köszönhetően egyre többen döntenek amellett, hogy beruháznak a napelem telepítésébe. Már a tervezéskor felmerül a kérdés, hogy mekkora teljesítményt szeretnének elérni, és ehhez milyen napelem típusok közül érdemes választani.

 

A tervezés jelentősége

 

A napelemes rendszer kivitelezését több lépés is megelőzi, ezért amikor szakértő csapatot választunk erre a feladatra, érdemes mindig alaposan tájékozódni. Mi, az A1 Solarnál komplett szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink számára, ennek szellemében egészen a pályázatok megírásától, a tervezésen és engedélyeztetésen keresztül a kivitelezésig minden egyes lépcsőfokot magunkra vállalunk, így a megrendelő válláról minden terhet leveszünk.

 

A tervezésen fog múlni az, hogy végül elégedettek leszünk-e befektetésünkkel, tehát a rendszer képes lesz-e teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyért belevágtunk az egészbe. Ez az elvárás legtöbbször a nulla forintos villanyszámla szokott lenni, de más célok kitűzésére is lehetőség van. Például attól függően, hogy lakossági vagy céges megrendelésről van-e szó, akár a költségek optimalizálása, azaz részleges csökkentése is megvalósítható.

 

Ahhoz, hogy a napelemes rendszerrel elégedettek lehessünk, több szempontú tervezés szükséges, amely figyelembe veszi az igények mellett a tájolást, a benapozottságot, optimális dőlésszöget alakít ki. Az egyik legfontosabb pedig az, hogy megfelelő kapacitású napelem típust ajánl hozzá.

 

A napelem típusok

 

Alapvetően két fő típus között kell különbséget tennünk, ha napelemes panelről van szó: polikristályos és monokristályos napelemek. Az érdekesség az, hogy hazánkban nincs különösebb jelentősége annak, hogy ebből a két típusból melyik mellett tesszük le a voksunkat.

 

A polikristályos panelek jellemzően kékes-lila színnel rendelkeznek, és ugyan hatásfokra némileg alacsonyabb teljesítményt produkálnak, mint a másik típusba tartozó modulok, cserébe kevésbé vannak kitéve a tájolásból és a dőlésszögből származó különbségeknek.

 

A monokristályos modulok ezzel szemben elegáns fekete színűek, a hatásfokuk pedig magasabb. Ahogy az a fentiekből is következik, nagyjából 15-18%-os különbséggel számolhatunk, de nem árt azzal is tisztában lenni, hogy inkább a direkt napsütés mellett dolgoznak nagyobb teljesítménnyel. Azaz nyáron ugyan jobb eredményeket produkálnak, mint kék színű társaik, de télen a kékek lesznek a befutók. Mivel az éves eloszlást kell figyelembe venni, ezért jelentős különbséget nem fogunk találni a két napelemtípus között. 

Érdemes gyártó alapján választani?

A másik fontos kérdés, ha igazán szem előtt tartjuk a kiemelkedő teljesítményt, az az, hogy a rendelkezésre álló napelem modulok közül hogyan érdemes akkor választani, ha a két típus alapján nem feltétlenül könnyű döntést hozni.

A JA Solar kínai gyártó, világviszonylatban a 3. legjobbnak számít. Napelemei PERC technológiával és félcellás megoldással készülnek. Ezek a modulok élen járnak a mechanikai terhelés tűrésében, s kimagasló minőséget garantálnak, mindezt kedvező ár mellett.

 

A LONGI is monokristályos PERC cellás technológiával a világ legjobb gyártói között van. FULL BLACK panelei az elegáns megjelenést, a gyártó folyamatos fejlesztései a megbízható minőséget garantálják.

A prémiumminőségű Q cells napelemes panelek a legjobbak a jelenlegi kínálatban, a PERC cellák mellett a német megbízhatóságot és a Q.ANTUM technológiát ötvözték annak érdekében, hogy a lehető legjobb teljesítményt garantálják. A minőség és az elegancia egyszerre jellemzi ezeket a paneleket.

Scroll to Top